DOLAR 32,5314
EURO 34,9182
ALTIN 2438,987
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ​E-Ticaret köye de girdi

    ​E-Ticaret köye de girdi
    02.05.2018
    A+
    A-

    “Önceden kırsal kesimin e-ticaretteki payı bindelik rakamlarla ifade edilirdi. Şimde yüzde 3-4’lere kadar yükseldi.”

    İnternet ve kargo taşımacılığının kırsal kesimde de yaygınlaşması, daha önce sadece bakkal ile sınırlı olan köylünün alışveriş dünyasını genişletti.

    Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, 80 milyon nüfuslu Türkiye’de 54,3 milyon kişinin aktif internet kullancısı olduğunu, her 10 haneden 8’inde internet bulunduğunu belirtti.

    İnternetin köylere, mezralara kadar girmesinin e-ticarete de olumlu yansıdığını kaydeden Kayral, şunları söyledi:

    “İnternet, dünyayı o kadar küçülttü ki adeta bir cep telefonuna, bir bilgisayar monitörüne sığdırdı. Kırsal kesimdeki Y kuşağının, Z kuşağının teknoloji bilgisi şehirdekinden az değil. Onların yönlendirmesi ile kırsal kesimde e-ticarete ilgi arttı. Eskiden köyün tek alışveriş merkezi bakkaldı. Lüks alışveriş imkanını da mobil olarak köye gelen satıcılar sağlardı. Köyde yaşayanlar, bakkalda olmayan ürünler için ilçe merkezine ya da illere giderdi. Kırsal kesimde internetin yaygınlaşmasıyla bu alışveriş turları azaldı. İnsanlar, İstanbul’daki mağazada bulunan bir ürünü online satın alarak köyüne kadar getirtebiliyor.”

    Kargo taşımacılığının da yaygınlaşması ile kırsal kesimlerde yaşayanların alışveriş dünyalarının genişlediğinin altını çizen Kayral, “Önceden kırsal kesimin e-ticaretteki payı bindelik rakamlarla ifade edilirdi. Avantajix.com müşteri portföyünde de durum aynıydı. Şimde yüzde 3-4’lere kadar yükseldi. Çok da bilinçli bir kitle var kırsal kesimde. Alışverişlerini yaparken karşılaştırma sitelerini kullanarak en uygun fiyatlı ürüne ulaşabiliyorlar. Bedava kargo tercihiyle alışveriş turlarının çok yüksek maliyetinden kurtuluyorlar. Fırsat sitelerini yoğun olarak kullanıyorlar. Alışverişlerini Avantajix.com gibi her alışverişe para veren siteler üzerinden yaparak, ekstra kazanç sağlıyorlar” diye konuştu.

    Kayral, şu an sadece kamuya ait kargo kuruluşlarının kırsal kesime hizmet verdiklerini, özel sektörün de hizmeti yaygınlaştırması, kart kullanımına yönelik güvenlik kaygılarının kırsal kesimde de giderilmesi halinde halen Türkiye’de 15 milyon civarında olan e-ticaret müşterisinin iki katına çıkabileceğini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.