DOLAR 32,3251
EURO 35,0329
ALTIN 2282,686
BIST 8974,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ​Yükselen Cari Açık Büyümenin Habercisi mi?

    ​Yükselen Cari Açık Büyümenin Habercisi mi?
    13.07.2017
    A+
    A-

    Cari denge rakamları mayıs ayında 5.24 milyar dolar açık verdi. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, yükselen cari açık rakamlarının büyümeye olumlu yansıyabileceğini ifade etti. Tufan, cari açığın finansmanında sorun olmadığını merkez bankasının resmi rezervlerin 2.447 milyar dolar artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

    Mayıs ayında cari işlemler dengesi 5,24 milyar dolar açık verirken, beklentiler 4.9 milyar dolar yönündeydi. İthalat kaleminin cari açık seviyesinin yükselmesinde etkili oldu. İthalat 20.164 milyar dolar ile yılbaşından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İhracat oranları da benzer şekilde artış göstererek 14.519 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türkiye ekonomisinin cari açık ile büyüme ilişkisini düşündüğümüzde, cari açık miktarının ve ithalatın yükselmesi büyüme rakamlarına olumlu yansımasına neden olabilir. Öte yandan net hata noksan kalemi 1,66 milyar dolar fazla verdi. Ödemeler dengesinin önemli bir kalemi olan Merkez Bankası resmi rezervleri ise 2.447 milyar dolar artış gösterdi. Cari açığın finansmanında rezerv kullanılmaması pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Yatırımlar için önemli bir kalem olan doğrudan yatırımlar 226 milyon TL arış gösterirken portföy yatırımları 5.686 milyar Dolar’a yükseldi. Portföy yatırımlarının artış seyrinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Cari açık yükselen ithalat rakamlarıyla artış gösterse de finansman sorunun yaşanmaması ve büyümeye olumlu yansıyacağı beklentisi pozitif gelişmeler olarak izlenebilir. Cari denge rakamları sonrası Dolar TL paritesi 3.56 seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. 3.52- 3.55 bölgesi önemli destek noktaları olarak takip edilebilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.