DOLAR 32,5947
EURO 34,785
ALTIN 2415,307
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hakan Erilkun: 1+0 daireler artık tarihe karışıyor

    Hakan Erilkun: 1+0 daireler artık tarihe karışıyor

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yayınladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile konutta ve yapılaşmada yepyeni standartlar geliyor. Konut kısmındaki uygulamanın yatak odası zorunluluğunu içermesiyle 1+0 daireler tarihe karışıyor. TGM Trend Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun; taslağın yürürlüğe girdiğinde 1+1 ve 2+1 dairelerin fiyatlarında % 10’un üzerinde değer artışı yaşanacağını belirtiyor.

    Bu yönetmelikle konutlarda 1 adet oturma odası, 1 adet yatak odası, 1 adet banyo veya yıkanma yeri, 1 adet tuvalet ve 1 adet mutfak bulunması zorunlu hale getiriliyor. Oturma odasının net 12 metrekare, yatak odasının net 9 metrekare olması ve toplamda net alanın en az 28,50 metrekare olması şart koşuluyor. Uygulamanın yapılaşmada, özellikle konutta tüm hesapları yeniden oluşturacağını söyleyen TGM Trend Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun; ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile inşaat standartlarından bahçe düzenlemelerine varıncaya değin her husus detaylıca standardize edilmiş durumda. Bu yönetmelikte konut kısmındaki uygulamanın yatak odası zorunluluğunu içermesi ile beraber 1+0 konut uygulaması tarihe karışmış oluyor’ dedi.

    Otel Konseptiyle Pazarlanıyordu

    Gerek konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş gerekse tercih değişimi gibi nedenlerle 1+0 daire üretimi yapılmaya başlandığını ancak bu dairelerin pazarlamasında zaten büyük sıkıntı yaşandığı için otel konseptiyle pazarlamak gibi farklı yöntemlerin geliştirildiğine dikkat çeken TGM Trend Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Elverişli kullanım alanına sahip olmayan bu tarz yapıların pazarlama açısından da cazibesi bulunmuyor. Kaldı ki değerlerimize uygun olmayan bu tarz yapılaşmalar sonrasında Türkiye’de 4,3’leri gören hane halkı büyüklüğü 3,18’e gerilemiştir. Planlı Alanlar Yönetmeliği’nin devreye girmesiyle beraber 1+0 stokları hızla yükselecek, değer kaybedecek. Bu da özellikle büyükşehirlerde geniş alana sahip 1+1 ve 2+1 dairelerin fiyatlarında % 10’u aşan bir değer yükselişine neden olacaktır.’

    1+1 Dairelerin En Yoğun Olduğu Bölgelerde Satılık M2 Fiyatları

    Hakan Erilkun, özellikle toplu konut bölgeleri olmak üzere belli bölgelerde şimdiden hızlı bir yükseliş kaydedildiğini aşağıdaki tabloda yer alan örneklerle belirtiyor.

    Bölge Satılık Metrekare Fiyatı
    Beylikdüzü 2.550 TL.
    Başakşehir 3.750 TL.
    Kurtköy 2.950 TL.
    Tuzla 3.100 TL.
    Kartal 3.500 TL.
    Avcılar 2.650 TL.
    Çekmeköy 3.200 TL.
    Esenyurt 1.800 TL.
    Silivri 2.200 TL.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.