DOLAR 32,5917
EURO 34,8753
ALTIN 2502,116
BIST 9677,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    2B ve Hazine’ye ait tarım arazileri için başvuru ve ödeme süresi 7 Eylül’de bitiyor

    2B ve Hazine’ye ait tarım arazileri için başvuru ve ödeme süresi 7 Eylül’de bitiyor

    Kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen ve Devlet ile Vatandaşlar arasında yıllardır süregelen sorunu çözüme kavuşturan 6292 sayılı Kanun uyarınca, Orman Kanununun 2. maddesinin (b) fıkrası kapsamındaki taşınmazlardan bugüne kadar 647 bin hak sahibine yaklaşık 472 bin taşınmaz satılmış olup, bu satışların toplam değeri 9,2 milyar TL‘dir. Bu bedelin 6,2 milyar TL‘si tahsil edilmiş, geri kalan kısmı ise taksitler halinde ödenmektedir.

    Söz konusu Kanundan daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesini sağlamak için 2017 yılı Mart ayında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 2/B alanlarında bulunan taşınmazların satışında;

    a) Süresi içinde başvurmayanlar,

    b) Kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenler,

    c) Taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenler,

    için altı ay ödeme süresi verilmiş olup, bu süre 7 Eylül 2017 tarihinde sona erecektir. Milli Emlak Genel Müdürlüğünce gönderilen SMS’ler ile erken ödeme halinde faiz indiriminden yararlanılacağı konusunda hak sahiplerine bilgilendirme yapılmıştır. Bu düzenlemeler sonucunda başvuru ve ödeme sürelerini kaçıran vatandaşlarımızın da satın alma başvurusunda bulunması ve mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir.

    Yine aynı Kanun ile çözüme kavuşturulan Hazineye ait tarım arazilerinin kiracılarına, kullanıcılarına ve paydaşlarına satışı uygulamasında rayiç bedel ve hak sahiplerini belirleme çalışmaları tamamlanan illerimizde satışlara başlanılmıştır. Tarımla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bu arazileri uzun yıllardır kullandıkları hususu göz önünde bulundurularak, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazileri hak sahiplerine rayiç bedellerinin %50 si oranında indirimli ve faizsiz 6 yıl vadeli olarak satılmaktadır. Türkiye genelinde bugüne kadar yaklaşık 23 bin kişiye toplam 29 bin taşınmaz, 358 milyon TL bedelle satılmış, bu bedelin 129 milyon TL‘si tahsil edilmiştir.

    Söz konusu Kanun kapsamında tarım arazileri satışında başvuru sürelerini kaçıran hak sahiplerinin mağduriyetlerini gidermek adına başvuru tarihi 7 Eylül 2017′e kadar uzatılmış olup, vatandaşlarımızın 2B ve tarım arazileri satışındaki bu süre uzatımını kaçırmamaları önem arz etmektedir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.