DOLAR 32,5502
EURO 34,8966
ALTIN 2435,369
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul YAPI SAHNE ve YAPI ARENA etkinlik programı açıklandı

    41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul YAPI SAHNE ve YAPI ARENA etkinlik programı açıklandı
    11.04.2018
    A+
    A-

    Bu sene 8-12 Mayıs tarihlerinde 41’incisi düzenlenecek Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ‘İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ ile inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar uzanan zengin bir içerik sunuyor…

    Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yıla özel olarak hazırlanan zengin bir içerik ile katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

    Bu sene 8-12 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarın ‘İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ fuar süresince hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin faydalanabileceği etkinliklere sahne olacak.

    30’un üzerinde oturumda 70’ten fazla uluslararası ve ulusal konuşmacı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

    Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, sektördeki tüm pay sahiplerini malzeme, inşaat ve mimarlığa dair mevcut konular ve yenilikler etrafında tek bir çatı altında toplayan, sektörün ihtiyacı olan tüm güncel bilgilerin edinildiği tek adres olma özelliği taşıyor. Bu amaçla yenilenen İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan YAPI SAHNE ve YAPI ARENA5 gün boyunca, 30’dan fazla oturumda 70’i aşkın ulusal ve uluslararası konuşmacıyı ağırlayacak. “İnovasyon”, “teknoloji”, “iş odaklı” sektöre dair ilham verici 40’ın üzerinde konu sektörün hem kamu hem de özel alanlarını temsil eden karar vericileriyle konuşulacak.

    “İnovasyon”a odaklı YAPI SAHNE, teknoloji ve malzemeye yönelik tartışmalar, teknik eğitimler, yapı bilgi modellemesi, 3D ve robotbilim üzerine konuşulup canlı sunumların yapılacağı seminerlere ev sahipliği yaparken YAPI ARENA’da ise mimari ve iş odaklı panellere, yazar sohbetlerine, ortaklığa yönelik etkinliklere ve “ilham verici” konuşmacı konferanslarına yer verilecek.

    Yapı Arena ve Yapı Sahnesi etkinliklerinin yanı sıra, fuar alanı içinde kurgulanan, moderatör eşliğinde fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve usta mimarların katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan “Mimari Ustalık Sınıfları” ve fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek “Atölye”, iş geliştirme platformu programını zenginleştiren diğer etkinlikler olarak yer alacak.

    Fuarın ilk günü kamu, odalar ve sektör karar vericilerinin üst düzey temsilcilerininkatılımı ile gerçekleşecek açılış töreninde kamu liderleri ve sektörün karar alıcıları, yeni ürün ve teknolojilerle Türkiye yapı malzemesi sektörünün dünya pazarında yerini sağlamlaştırmak için neler yapılabileceğine dair mesajlarını vermek üzere Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da olacak.

    Sektör Temsilcileri ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda

    41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılış günü olan 8 Mayıs Salı günüdüzenlenecek ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda sektörün önde gelen derneklerinin başkanları gazeteci-sunucu Hande Demirel’in moderatörlüğünde bir araya gelerek malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden sektör değerlendirmesinde bulunacak. Gelecek projeksiyonlarının da gündeme geleceği foruma Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden TürkSMD Başkanı Aytek İtez, İstanbulSMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmirSMD Başkanı Hüseyin Egeli katılacak. Yerel yönetim / devlet politikalarının mercek altına alınacağı forum, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek vereceği mesajlar için güçlü bir platform sağlayacak.

    Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken ulusal ve uluslararası isimleri ağırlayacak “Mimar Konferansları” Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Mimar Konferansları ile ulusal ve uluslararası profesyonelleri katılımcılarla buluşturarak dinleyicilerine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda fuarın ilgi çekecek yabancı konuşmacılarından biri olan Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges 9 Mayıs Çarşamba günü Yapı Arena’da ‘MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK-HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT’ başlıklı bir konferans verecek. Konuşmasında Menges, yerleşik planlama prosedürlerinin dijitalleşmesinin, mevcut inşaat süreçlerinin tamamen bütünleyici bir hesaplamalı tasarım ve inşaata yönelik olarak otomatikleştirilmesinin de ötesine giderek dijital teknolojilerin mimari ve inşaat alanlarındaki tüm potansiyelinden faydalanmanın yollarını aktaracak.

    Yapı Arena’da sahne alacak uluslararası konuşmacılardan bir diğeri olan Tasarımcı / WikiHouse Vakfı Kurucu Ortağı Alastair Parvin, 10 Mayıs Perşembe günü fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerinden birine imza atacak. ‘YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR’ başlıklı konuşmasında Parvin, dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşarak sanayimizi dönüştürmemize ve tasarım alanında günümüzün önemli zorluklarını aşmamıza yardımcı olacak. Parvin, teknolojiyi tehdit olarak görmek yerine web ve otomasyonu kullanarak açık bir sektör inşa edebilir miyiz? Bu alanda ortaklaşa çalışarak yeni sanayi devriminin takipçisi değil de lideri olabilir miyiz? sorularının yanıtını verecek.

    Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ödüllü mimar Asif Khan, “Mimar Konferansları”nın bir diğer konuşmacısı olarak 11 Mayıs Cuma günüYapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yer alacak. Bu disiplinlerin yenilikçi ve beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan Asif Khan, konuşmasında, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve özellikle teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.

    YEM Kitabevi iş birliği ile organize edilen ‘20. YÜZYIL TÜRKİYE MİMARLIĞI VE BUGÜN’ etkinliğinde Dr. Y. Müh. (Mimar) Doğan Hasol, 11 Mayıs Cuma günü Yapı Arena’da katılımcılarla bir araya gelerek ülkemiz mimarlığının 100 yıllık değişim ve gelişim sürecini, 150’ye yakın mimarın birçoğu ödüllü 190 yapısıyla örnekleyecek. Konferansının sonunda da “20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı” kitabını imzalayacak.

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un “İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri” kapsamındaki “Mimar Konferansları”nın son konuşmacıları ise Arkitera işbirliğinde gelecek mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çok disiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz olacak. 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek “YAPARAK ÖĞRENME” başlıklı konuşmalarında, 2015 yılında prestijli “Turner Prize”ı alan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarına neden olan ve halen devam eden Granby Four Streets projelerinden, konut ve boş mağaza yenileme ile sosyal dış mekân yaratma projelerinden bahsedecek.

    Malzeme ve Ar-Ge ilişkisi, dijitalleşen dünyada kurumsallaşma, gayrimenkul trendleri, komplike yapılarda enerji çözümleri, mimarlıkta görselleştirme teknolojileri konularıyla sektöre ışık tutan “Yapı Oturumları”

    Yapı Arena, fuar süresince farklı konu ve konukları ile ufuk açan ‘Yapı Oturumları’na sahne olmaya hazırlanıyor. Açılış günü düzenlenecek Yapı Sektörü Gündem Forumu’nun ardından Yapı Oturumları hız kesmeden devam edecek. 9 Mayıs Çarşamba günü, Urban Atölye işbirliğinde gerçekleşecek ‘ÜRÜN ÖNCESİ: MALZEMEDE FARKLILIK YARAT’oturumunda altyapı ve üstyapı yatırımlarındaki yapı sektörünün geliştirdiği ürün ve proseslerde, tasarım-üretim-pazarlama-uygulama-kullanım aşamalarına ilişkin daha yeterli bir Ar-Ge altyapısının geliştirilmesinin ve yenilikçi bir bakış ile tüm aşamaların bütünsel bir şekilde ele alınarak teşvik edilmesinin önemli olduğu vurgulanacak. Oturumun konuşmacıları arasında TUŞPA Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık ve Urban Atölye Kurucusu Nilüfer Kozikoğlu, EMedya Design Kurucusu Gökhan Karakuş ve Melike Altınışık Architects Kurucusu Melike Altınışık yer alacak. Günün bir başka oturumu olan Ferko İnşaat Genel Koordinatörü Banu Uçak moderatörlüğündeki ‘DEĞİŞEN DÜNYADA MİMARLIK KURUMSALLAŞABİLİR Mİ?’ başlıklı etkinlikte ise sanal gerçeklik, robotlar, yapay zeka, görselleştirme teknolojilerinin ve sıra dışı üretim araçlarının hakim olmaya başladığı günümüz dünyasının eğilimleri iş modellerini nasıl etkiliyor? Endüstri 4.0 ile birlikte gelen bu alanlar yapı endüstrisinde hangi yeni iş kollarını yarattı? Gelecekte mimarlığın ve üretim biçimlerinin köklü değişimlerinden bahsetmek mümkün mü? Tüm bu etkenler içinde kurumsallaşmanın tanımı da değişiyor mu? sorularının yanıtı aranacak.

    Yapı Oturumları 10 Mayıs Perşembe günü de devam edecek. Günün ilk oturumu Binat İletişim işbirliği ile düzenlenecek ‘GAYRİMENKULDE GÜNDEM: SEKTÖRE YÖN VEREN YENİLİKLER’ olacak ve PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu moderatörlüğünde nüfus artışından yapay zekaya, otonom araçlardan sürdürülebilir şehirlere sektöre yön veren faktörler gayrimenkul sektörünün farklı aktörleri tarafından tartışılacak.

    Günün bir diğer oturumu olan Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) iş birliğinde ve EÇEM Direktörü Prof.Dr. Pınar Mengüç’ün moderatörlüğünde düzenlenecek ‘KOMPLİKE YAPILARDA İLERİ ENERJİ ÇÖZÜMLERİ’ panelinde ise komplike yapıların işleyişini sekteye uğratmadan enerji performansını yükseltmek için neler yapıldığı, ne tür engellerin çözüldüğü/çözülmesi gerektiği ve bunların finansal olarak ne kadar faydaya karşılık geldiğini tartışmak üzere akademi, kamu, yatırım, enerji, mimarlık ve kullanıcı taraflarının uzman temsilcileri bir araya gelecek. Konuşmacıları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Teknik Müdürü Murat Serçin, Onur Enerji ve Yazılım Genel Müdürü Onur Günduru ve EÇEM Kıdemli Araştırmacı Y. Mimar Yasemin Somuncu’nun olacağı panel bu tarz projelerin yaygınlaşması için kamunun, yatırımcının ve diğer tüm paydaşların artan sorumluluğunu tartışmaya açacak.

    11 Mayıs Cuma günü ATÖLYE işbirliği ile düzenlenecek olan ve ATÖLYE Kurucu Ortağı ve Tasarım Direktörü Engin Ayaz moderatörlüğündeki ARCH+(PLUS) YAPAY ZEKA + SANAL GERÇEKLİK + BLOK ZİNCİRİ oturumunda 3 farklı teknolojik vektörün yapı tasarım ve uygulama evrelerini ile birlikte malzeme üretim endüstrisini nasıl dönüştürebileceği tartışılacak ve haritalanacak.

    Sektör paydaşlarının alanlarında organize ettikleri prestijli ödüller sahiplerini buluyor

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un geleneksel hale gelen ödülleri, ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ bu sene de 9 Mayıs Salı akşamı sahiplerini bulacak. Stand tasarımları ile markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmaların ödüllendirildiği ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’nde; fuara katılan firma standları arasından oluşturulan bağımsız jüri 1., 2., 3. ve mansiyon ödüllerini sahiplerine takdim edecek. Fuarda ayrıca stand tasarımlarının geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla da ITE Group Özel Ödülü verilecek.

    B2B Medya Yayın Grubu dergilerinden “Yalıtım” tarafından bu sene 15.’si organize edilen “Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri” de sahiplerini bulacak. “Yılın Yatırımı”, “Yılın Isı Yalıtım Ürünü”, “Yılın Su Yalıtım Ürünü”, “Yılın Ses Yalıtım Ürünü” ve “Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü” kategorilerinin bulunduğu yalıtım sektörünün en prestijli ve heyecan verici organizasyonu olan Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri, Yalıtım Dergisi okurları ve Seçici Kurul’un yapacağı oylama ile sahiplerini bulacak.

    Fuarın bir başka ödül töreni ise “Türkiye İMSAD ‘Geleceğe Yatırım Ödülleri’ Ödül Töreni” olacak. 2017 yılında ilk kez düzenlenen “Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri” yarışmasının kazananları 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da ödüllerine kavuşacak. Ayrıca yarışmaya katılan projelerin sergileneceği “Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Projeleri Sergisi” de yine 41. Yapı İstanbul Fuarı’nda ziyaretçilere açılacak.

    Mimaride robotik tasarım, mimaride veri tasarımı, enerji kullanımının sosyal ve davranışsal yönleri, girişimci ruhlu büyüme hedefli işletme modelleri, mimari proje vaka etüdleri konularıyla sektörü besleyen gelişmelerin paylaşılacağı “Trend Seminerleri”

    Yapı Sahne ‘Trend Seminerleri’nin ilki 9 Mayıs Salı günü yapılacak olan ‘TASARLA TÜRET, ROBOTLA ÜRET! olacak. Mimari robotik sistemler konusunda uzman şirket FABB iş birliği ile düzenlenecek ve Y. Mimar/Araştırmacı, FABB Kurucu Ortağı Burcu Biçer Saner, Aslıhan Demirtaş Mimari & Araştırma Stüdyosu Kurucusu Aslıhan Demirtaş, Mimar Kamil Kaptan ve II A Uluslararası Mimari Tasarım Yapı Uygulama ve Danışmanlık Şirket Ortağı Barış Çokcan’ın konuşmacı olarak yer alacağı seminerde tasarım üretimi ve üretim tasarımının bütünleşmesi ile disiplinlerarası bir aktöre dönüşen mimarı neler beklemekte? sorusunun cevabı aranacak.Yeni pratiğin paradigmaları ve getirdiği inovatif yöntemler üzerine denemeler ve gerçek zamanlı mimari robotik üretimin gerçekleştirileceği seminer fuarın çok en çok konuşulan etkinliklerinden biri olacak.

    ‘TASARLA TÜRET, ROBOTLA ÜRET!’ seminerinin hemen ardından ise günümüzün en önemli konularından biri olan veri madenciliğinin gündeme geleceği ‘VERİ İLE TASARLAMAK, ÜRETMEK VE YAPMAK: YAPI SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ’semineri başlayacak. Bits’n Bricks iş birliği ile düzenlenecek seminerin konuşmacıları Bits’n Bricks Kurucu Ortakları Bilge Kobaş ve Can Sucuoğlu, yapı sektöründe veri havuzu nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Karar mekanizmalarımızı nasıl etkiler? Uzun vadede sektörde nasıl bir dönüşüm yaratır? gibi konuları tartışmaya açacak.

    10 Mayıs Çarşamba, Fuarın üçüncü günü ise ENERJİ KULLANIMININ SOSYAL – DAVRANIŞSAL YÖNLERİ’ semineri ile başlayacak.Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) iş birliğinde EÇEM Direktörü Prof.Dr. Pınar Mengüç’ün moderatörlüğünde gerçekleşecek seminerin konuşmacıları arasında Proje Mühendisi, Uzman Araştırmacı (EÇEM) Cem Keskin olacak. Seminerde insan-bina etkileşimi için geliştirilmekte olan yenilikçi sistem ve kavramların kullanıcıların davranışlarını nasıl şekillendirdikleri ve enerji verimliliği açısından doğru davranışların nasıl teşvik edilebileceği üzerinde durulacak.

    Yapı Sahne’nin 11 Mayıs Cuma günkü seminerlerinin ilki ise Yapı Dergisi işbirliği ile düzenlenecek ‘YAPI’NIN ÖTEKİ HALLERİ: DÖNÜŞÜM-ADAPTASYON-GEÇİCİLİK’ olacak. YAPI Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Şener Çobanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumda farklı yapısal/mekansal/zamansal dönüşüm hikayesi mimarların aktarımıyla ele alınacak. “38-30 Çiftliği” projesiyle Slash Architects kurucu ortağı Şule Ertürk ve Arkizon Mimarlık kurucu ortağı Emin Balkış, “JMO İzmir Şube Hizmet Binası” projesiyle M+D Mimarlık kurucu ortağı Dürrin Süer ve “Red Bull Music Academy Sahnesi” projesiyle Barn-Arch kurucu ortağı Ağacan Bahadır seminerin konuşmacıları olacak.

    Yapı Sahne’nin Armut.com iş birliğinde 11 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan ‘DİJİTAL MÜŞTERİ: SANAL MI GERÇEK Mİ?’ başlıklı son seminerinde ise yapı sektöründe dijital ortamda var olmalı mıyım? online müşteri profili nedir? bu müşteri kitlesini nasıl kazanırım gibi sorular cevaplandırılacak? Armut.com Kurucu Ortağı Erol Değim ve Armut.com Kategori Genel Müdür Yardımcısı Aycan Demirhan’ın konuşmacı olacağı seminerinin girişimci ruhlu büyüme hedefli yapı sektörü işletmelerine rehber niteliğindeki paylaşımlarının mesajı ‘Dijital değişim rüzgarını arkana alıp işini büyütmenin yollarını öğren! olacak.

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da tüm seminer, panel ve konferanslarla birlikte, yenilikçi ürün ve çözümler sunan katılımcı malzeme üreticilerinden teknik seminer ve canlı sunumlar da fuar süresince devam edecek.

    İş geliştirme platformu programını zenginleştiren diğer etkinlikler de şöyle olacak:

    Nobon kurucusu, mimar Dr. H. Cenk Dereli moderatörlüğünde fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve 9 Mayıs’ta Kreatif Mimarlık kurucu ortağı Aydan Volkan, 10 Mayıs’ta Boran Ekinci Mimarlık kurucusu Boran Ekinci ve 11 Mayıs’ta Arkizon Mimarlık kurucu ortağı Emin Balkış’ın katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan ‘MİMARİ USTALIK SINIFLARI’ fuar kapsamında düzenlenecek.

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, Assemble ve Herkes için Mimarlık yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek “YAPI UNPLUGGED” başlıklı ‘ATÖLYE’ye de ev sahipliği yapacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.