DOLAR 32,4962
EURO 34,8173
ALTIN 2485,07
BIST 9551,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdülkadir Akkuş: 2020, yeni atılımların yılı olacak

    Abdülkadir Akkuş: 2020, yeni atılımların yılı olacak
    15.01.2020
    A+
    A-

    TÜİK 2019 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 1,9 azalarak 1 348 729 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 332 508 ipotekli, 1 016 221 diğer satış türünde gerçekleşti. 2019 yılında ipotekli satışların payı % 24,7 oldu. Türkiye’de 2019 yılında ilk el konut satışı 511 682, ikinci el konut satışı ise 837 047 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı % 37,9, ikinci el konut satış oranı % 62,1 oldu. Türkiye genelinde 2019 Aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %603,4 oranında artış göstererek 50 bin 278 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %24,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 10 bin 137 konut satışı ve % 20,2 pay ile ilk sırayı aldı. Yabancılara yapılan konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 14,7 oranında arttı. Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş konuyla ilgili şunları belirtti:

    Gayrimenkul ve inşaat sektörü sınavlarla dolu başarılı bir yıl geçirdi. TÜİK’in açıkladığı aralık rakamlarında gözlenen yüzde 47.7’lik artış, 2019 yılının tamamı için bir toparlanma etkisi yarattı. Sektörümüzün 2019 yılında özellikle yılın ilk aylarında iç piyasada yaşanan durgunluğa rağmen dik durabildi. Yılın tamamında yabancı yatırımcı satışlarındaki yükselişte tarihimizde görülmemiş oranları yakaladık. 2019 yılında yabancı konut satışlarında bir önceki yıla oranla yüzde 14.7’lik bir artış yakaladık.
    Temmuz ayında başlayan faiz indiriminin etkisiyle iç piyasadaki satışlar hareketli bir yapı kazandı. Bu dönemde kredili satışlarda yaşanan artış, yüzde 700 seviyesini aştı. Bu oran, faiz indirimi ile birlikte uzayan vadelerin satışlar üzerindeki olumlu etkilerinin bir göstergesini oluşturuyor. Artan maliyetlere konut fiyatlarında artışa gidilmemesi, düşen faiz oranı ve uzun vadelendirme seçenekleriyle gelen talepler hızla sıcak satışa dönüştü.Her koşulda sektörde güven duyacağı şirketlerin projelerine yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar, bu süreci bir fırsat olarak gördü. Yatırımcılar, finansal açıdan güçlü ve tecrübeli şirketlerin kapısını çaldı.
    2020’de sektörümüzde yeni projelerin, giderek artışa geçen satış rakamlarının konuşulacağı bir dönem bizi bekliyor.Mevcut konut stoğunun 2019 yılında tamamlanmasıyla birlikte yeniden büyük ölçekli projelerin yükseldiği, arz- talep dengesinin oluşturulduğu, daha düşük faiz oranlarını konuştuğumuz, yabancı yatırımcılar açısından yeni fırsatların gündeme geldiği bir yılı yaşayacağız. Yılın henüz başında faizlerin yüzde 0.79’a düşürülmesi de satışları artıran ciddi bir etki yaratacak. İçinde bulunduğumuz dönem sektörümüz adına yeni atılımların yapılacağı bir yıl olacak.
    İmza attığımız her projede başarıda sınır tanımayan bir marka olarak 2019’un son döneminde satışlarda yaşanan hareketlilik, 2020 için de yatırım planlarımızı hızlandırmamızı sağladı. Daralma dönemini başarıyla atlatan, güçlü finansal yapımız ve kurduğumuz güçlü ortaklıklarımızla da durgunluktan etkilenmeyen bir şirket olarak, yeni yatırım planlarımızı da bir miktar öne çekme ihtiyacı duyduk. Lübnanlı ortağımız ile kurduğumuz BOSS4 Gayrimenkul olarak yeni dönem için hazırlıklarımızı yaptık. Var olan konutlarımızın satışlarında hızla ilerlerken, Alya markası altında hayata geçirmeyi planladığımız yeni projelerimizi hızlandırdık. Önümüzdeki 2 yılda 500’ü aşkın konuta imza atmayı planlıyoruz. Son dönemde satış ofislerimize gelen taleplerin hızla sıcak satışa dönüşmesi karşısında bu kararı aldık. Şirketimiz açısından da yeni projelerimiz aracılığıyla başarılarımıza başarı katacak bir dönemi hep birlikte yaşayacağız.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.