DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: İç piyasada durgunluk dönemi, faiz indirimiyle yerini canlanmaya bıraktı

    Abdüssamet Bahadır: İç piyasada durgunluk dönemi, faiz indirimiyle yerini canlanmaya bıraktı
    18.09.2019
    A+
    A-

    TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre;Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 oranında  artarak 110 538 oldu.  Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34 148 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17,7 azalarak 40 634 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,3 artış göstererek 69 904 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 azalarak 3 604 oldu. Bahaş Holding CEO’su  Abdüssamet Bahadır verileri şöyle değerlendirdi:

    “Konut satışlarında iç piyasada bu yılın temmuz ayına kadar geçen sürede yaşanan durgunluk dönemi, kamu bankalarının faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirme yönlü hareketiyle, yerini yeniden canlanma dönemine bıraktı. Bu dönem içinde yüzde 3’ü zorlayan faiz oranları nedeniyle beklemeye geçen yatırımcılar, yeniden satın alma eğilimi göstermeye başladı. TÜİK’in açıkladığı ağustos ayı satış rakamlarında iç piyasada yaşanan yüzde 5.1’lik artış, bu canlanma sürecinin başlangıcı niteliğindedir. Kamu bankaları ile başlayan, özel bankaların da sürece dâhil olmasıyla yaygın hale gelen faiz indiriminin etkisiyle kredili satışlardaki artış, yüzde 168’i buldu. Bu artış, faiz indiriminin konut satışlarındaki itici gücüne ilişkin çok önemli bir gösterge oluşturuyor. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi, her dönemde yatırımcıyı alım yönünde harekete geçiren en büyük unsur. Özel bankaların da faiz indirimiyle, satışların artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu durum, mevcut konut stoğunun eritilerek yeni markalı konut projelerinin sektöre kazandırılması yönünde çok önemli kazanımlar getirecek. Buna ek olarak aralık ayında bir faiz indiriminin daha gerçekleşmesi yönünde beklentimiz var. Bu indirim ile birlikte, sektörün 2020 yılına yeniden güçlü bir pozisyonda başlayabileceğini düşünüyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.