DOLAR 32,5203
EURO 34,7903
ALTIN 2418,993
BIST 9760,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: Yabancı yatırımcı sadece konuta değil, içine de ciddi para harcıyor

    Abdüssamet Bahadır: Yabancı yatırımcı sadece konuta değil, içine de ciddi para harcıyor
    20.12.2018
    A+
    A-

    Türkiye genelinde konut satışları 2018 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 oranında artarak 89 bin 626 oldu. TÜİK, kasım ayı konut satış rakamlarına göre ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,7 azalış göstererek 5 bin 324 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5,9 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,1 artarak 4 bin 672 oldu.  Konuyla ilgili Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır şu açıklamayı yaptı.

     

    2018 yabancılara konut satışında çok iyi geçti, özellikle geçen ay aylık bazda ilk kez 6 bin adedin üzerine çıkılarak rekor kırıldı. Şimdi kasım ayı verileri geldi, rakamlar son derece sevindirici. TÜİK verilerine baktığımızda; yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,1 artarak 4 bin 672 olduğunu görüyoruz. Özellikle Ortadoğu ülkelerinin ilgisi belli bir standarda oturdu. Yabancı yatırımcıyı sadece ‘konut alıyor’ şeklinde düşünmemeli. Yabancılar, bu evlerin içinin döşenmesi için çok ciddi para harcıyorlar. Örneğin; bu yılın ilk 10 ayında Türkiye’den aldıkları konuta ortalama 850 bin lira ödeyen bir yabancı; iç dekorasyon, beyaz eşya, mutfak aletleri, döşeme gibi ihtiyaçları için sadece ev eşyasına 150 bin lira harcadı. Yılın 10 ayında yabancılara 30 bin 431 adet konut satıldığını dikkate alırsak, bu evlerin içinin döşenmesi için ödenen ve ödenecek tutarın 4,5 milyar lirayı aştığını söylemek mümkün olur. Bu harcamalar sayesinde Türkiye’de birçok alt sektör kazanıyor. Yabancıya satışı bu çerçevede düşünmek ve satışları artırmak için gereken tüm kolaylıkları sağlamak gerek.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.