DOLAR 32,5694
EURO 34,9264
ALTIN 2424,47
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Adil Baştanoğlu; “Cepheler, modern şehirlerin vazgeçilmez yüzüdür”

    Adil Baştanoğlu; “Cepheler, modern şehirlerin vazgeçilmez yüzüdür”
    08.11.2019
    A+
    A-

    Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde yaptığı açıklamada, CEPHEDER olarak, güvenli, kaliteli, estetik cephelerin, şehir siluetine uygun yapılanmasına odaklandıklarını belirterek, “Şehircilikle bütünleşik olarak yapı ve insan yoğunluğu ,alt yapılar (temiz su, kanalizasyon, elektrik ihtiyaçları. gibi),   ulaşım, çevre kirliliği gibi çok dikkat edilmesi gereken konular var. Cepheder de, modern ve ideal şehirlerin görünen yüzü olan cephe ve siluetler üzerinde çalışıyoruz. Cephenin mimari, statik, şehircilik ve estetik yönüyle ilgilerek, bu alana bütünleşik olarak bakmayı amaç edindik” dedi.

     

    CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, cephe sektörünün, modern şehirleşmede çok önemli bir misyona sahip olduğunu belirterek, özellikle Türkiye’nin hak ettiği modern şehirlerin oluşmasına katkı sağlamaya önem verdiklerini söyledi. Baştanoğlu “Türkiye’de cephelerde olması gereken standartları belirlemek, projelerde önerilen cephelerin sokak ve kent görüntülerini elde etmek, altyapı ve estetik konusunu gündeme taşımak üzere CEPHEDER’i kurduk ve yol alıyoruz” dedi

    Yaklaşık bir sene önce faaliyetlerine başlayan CEPHEDER’in ülke çapında malzeme, işçilik, cephe dizayn, enerji ve döviz tasarrufu sağlayacak faaliyetlerde bulunmak, yeni ve çağdaş cephe anlayışını oluşturmak gibi hedefleri bulunduğunu söyleyen Baştanoğlu, şöyle konuştu:

    “Yapıların dış cepheleri, mimari değişim süreci içinde  teknolojik yeniliklerden en çok etkilenen öğelerden biri. Yapı kabuğu, yapıların mimari biçimlenişlerinin yanı sıra dış çevre koşulları ve işlevlerine bağlı olarak, bina içinde uygun yaşam ortamının  yaratılmasında önemli bir rol oynuyor. Her alanda olduğu gibi yapı sektöründe de teknolojik gelişmeler sürekli bir aşama kaydediyor. İnşaat malzemeleri ve bina yapım tekniklerindeki gelişmeler, cephe yapım sistemleri üzerinde de etkili oldu ve süreçle paralel gelişme kaydetti. CEPHEDER olarak bu sürecin şehirlere olumlu yansımasına katkı sağlamaya özen gösteriyoruz.”

    Şehrin mimari mirasını korumakla yükümlüyüz.

    Özellikle şehir silüetini korumak amacıyla tarihi binaların restorasyonunu savunduklarını ve modern zamanın ihtiyaçlarını karşılayarak yapılacak restorasyonların şehrin ruhunu koruyacağını söyleyen Baştanoğlu, “İmparatorlukların ve zamanın ruhunu yansıtan yapıları koruyarak, zamana ve insan yoğunluğuna karşı direnen şehirlerimizin kimliklerini koruyabiliriz” dedi.

    Cephe sektöründe yenilikler, çağdaş teknoloji ve estetik arayışı sürüyor. Yeni yapıları çağdaş mimariye uygun gerçekleştirmeliyiz.

    Adil Baştanoğlu, cephenin çok derin olan nitelik ve niceliklerini araştırmanın daha çok çalışma ve araştırma konusu getirdiğini belirterek, şunları söyledi:

    “Cephe üretiminde aradığımız; fonksiyonellik yani kullanıma uygun,  strüktürel sağlamlığı olan, yani teknik, hesaba dayalı, sağlıklı sistem katmanları bilgisi, netice de ısı, su, ses, nem gibi dıştan gelen etkilere dayanıklı izolasyon değerleri olan estetik ve yeterince ekonomik bir üretimdir. Ayrıca konfor, estetik, ekonomiklik gibi mimari, statik, mekanik disiplinleri ilgilendiren konuların dışında,  bir o kadar önemli kültür, tarih, dönem, stiller, ekoller, çevre, peyzaj, şehircilik, siluet gibi hemen her konu da dikkate alınması gereken hususlar var. Mimari ve şehircilik konularında yeni akımlar veya çözümler tüm dünyada hızla gelişiyor ve değişiyor. Tabi ki toplumlarda yaşam stillerini değiştirirken beraberinde ihtiyaçlarda ve neticede binalar ve cepheler de  farklılaşıyor. Bazen yapılanlar ülkelere özgü yerel değişiklikler olarak kalıyor. Ancak gelişmiş ülkelerde üst düzey teknolojik ürün ve imalatlar çıkınca bunların etkilerini tüm modern mimariyi takip eden büyük şehirlerde görüyoruz.”

    Şehircilikte ilk bakışta bir kıyafet gibi öne çıkan siluet ve cepheler üzerinde derin çalışmalar yapmalıyız. İlk görünümde olan  aklımızda kalan  mevcut  düzensiz ve uyumsuz , estetik olmayan,  çevre kirliliği ile üzüntü veren durumdan, bir an önce kültürünü bilen önemseyen çağdaş, ekolojik  temiz ve yeşil, insan huzur veren bir  hale geçmeliyiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.