DOLAR 32,6562
EURO 34,7831
ALTIN 2493,802
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Adil Baştanoğlu: Tüm hastaneler yangın riskine karşı kontrol edilmeli

    Adil Baştanoğlu: Tüm hastaneler yangın riskine karşı kontrol edilmeli
    09.04.2018
    A+
    A-

    Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangından sonra benzeri bir olayın yaşanmaması için kapsamlı önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Kötü malzeme değil yanlış yerde kullanılan malzeme vardır.  Yangın raporunda belirlenen tutuşan malzemenin bu şekilde kullanılması önlenmeli ve diğer hastaneler de kontrol edilmeli” dedi.

     ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, bir hastanede yangın çıkmasından çok büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “Kaçma şansı olmayan hastaların, nefes alamayanların, kalp hastası olanların yangından kaçış veya sevk durumlarını göz önüne alınca üzüntümüz daha da artıyor. Tıbbi atık sepetine atılan sigaradan veya çatıda oluşan yanıcı bir maddenin aşağıya düşmesinden gibi  hangi nedenden olursa olsun neticede bir zafiyet olduğu kesindir. Yangın tehlikesi çok geniş ve önemli bir konudur” dedi.

    Malzemeler ve kaplama sistemi doğru seçilmeli ve yerinde kullanılmalı

     Malzemelerin kullanım yerinin önemli olduğunu vurgulayan Baştanoğlu, “Yanlış seçilen bir malzeme ile bu konuyu kapatmak doğru olmaz,  beraberinde bütünleşik işletim ve yapım sistemlerini de incelemek gerekir” diyerek, önerilerini şöyle sıraladı:

     Çatı ve cephe kaplama sistemleri elektrik ve mekanik dahil birbiriyle koordine edilmeli ve daha dizayn aşamasında  yangın tehlikesine göre tümü ele alınmalı ve   bölgeler oluşturulmalı, analizleri olmalı,

    • Malzemeler yangın tehlikesi düşünülerek yönetmeliğe uygun, doğru seçilmeli ve yerinde kullanılmalı,
    • Önlem tedbirleri tam alınmalı ve  sistemler doğru uygulanmalı,
    • Yapım sırasında denetlenmeli ve bitiminde de kontrol ve tekrar denetimi yapılmalıdır. Özellikle önemli kamu binaları için beraber yapı  disiplinleri  içinde yapı ve yangınla ilgili profesyonel kişi ve kurumlardan destek alınmalıdır.

     Yangın konusunu dikkate almakta eksiklikler var

    Baştanoğlu, yapıların tüm aşamalarında eksiklikler yaşanabildiğini belirterek, şunları söyledi:

    “Ülkemizde tüm bu yazılı maddelerin çeşitli kurumlar tarafından sorumluluk alınarak yapıldığı ön görülmesine rağmen dizayn bürolarında, denetim şirketlerinde, müteahhitlik firmalarında ve en önemlisi işveren de yani yapı sahibinde yangın konusunu dikkate almakta  eksiklikleri olduğu bellidir. Yangın tehlikesinde, yanıcı malzemeyi projede yanlış yere koyan proje bürosu, bu zafiyeti bilerek uygulayan yapımcı, denetlemede kabul ederek işvereni  uyarmayan denetim, yapıldıysa ikazı dikkate almayan işveren de  sorumludur. Burada aksayan kısım tespit edilip sağlıklı çalışır hale getirilmelidir.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.