DOLAR 32,4837
EURO 34,8319
ALTIN 2477,171
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ahmad Ghassan Altınawı: Satışlardaki artış, yılın son 4 ayında toparlanma etkisi yaratacak

    Ahmad Ghassan Altınawı: Satışlardaki artış, yılın son 4 ayında toparlanma etkisi yaratacak
    18.09.2019
    A+
    A-

    TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre;Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 oranında  artarak 110 538 oldu.  Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34 148 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17,7 azalarak 40 634 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,3 artış göstererek 69 904 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 azalarak 3 604 oldu. Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Ghassan Altınawı verileri şöyle değerlendirdi:

    Temmuz ayının sonunda kamu bankaları tarafından gerçekleştirilen faiz indirimi, meyvelerini vermeye başladı. TÜİK’in açıkladığı ağustos ayı satış rakamlarına göre, kamu bankalarının ardından özel bankaların da faiz indirimiyle, ağustos ayında iç piyasadaki satışlarda yüzde 5.1’lik bir artış yaşandı. Faiz oranlarındaki indirimle kredili satışlarda yüzde 168’lik bir oran yakaladık. Bununla birlikte uzayan vadeler de konut alımını kolaylaştırarak, sektörümüzün yatırım araçları arasındaki konumunu pekiştirdi. Yatırımcılar, faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle, yeniden konut sektörünü tercih etmeye başladı. Kredi başvurularındaki talep, Türkiye’nin dört bir yanında artış gösterdi. Bu talebin yılsonuna kadar artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın son 4 ayı, iç piyasa açısından bir toparlanma etkisi yaratarak, yılsonu hedeflerinin yakalanmasına destek olacak. Talepte büyük şehirlerin yanı sıra doğanın içinde, üst düzey konfor sunan projelerde de artış yaşanıyor. Giderek artan öğrenci nüfusuyla dikkat çeken Düzce’de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemiz, hem yatırım hem de oturum odaklı yatırımlar açısından talep görüyor. Projemizin kazanç faktörü ve yılsonunda teslim edilecek olması da talebi hareketlendiriyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.