DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aileler Üsküdar’ı, yeni evlenecek çiftler Esenyurt’u aramada zirveye taşıdı

    Aileler Üsküdar’ı, yeni evlenecek çiftler Esenyurt’u aramada zirveye taşıdı
    20.04.2018
    A+
    A-

    Ailelerin, Haziran’daki mahalli yerleştirme sınavı öncesinde iyi okullara yakın ev arayışı bu yıl erken başladı. Üniversitelerin açılışından önce doğabilecek yer sıkıntısına karşı tedbirli davranmak isteyen aileler, son 2 ayda harekete geçti. Buna düğün sezonu ile beyaz yakalı çiftlerin kiralık daire araması eklenince, Emlakjet verilerine göre Mart’ta kiralık daire araması aylık bazda % 20, Nisan’da ise aylık bazda % 14 arttı.

    Yeni evlenecek çiftlerin kiralık daire arayışı ağırlıkla Esenyurt, Tuzla-Pendik ve Sancaktepe’te, iyi okullara yakın ilçelerde kiralık daire arayanların en gözde 3 lokasyonu ise Üsküdar, Pendik ve Kadıköy oldu.

    Konut sektörünün son 2 ayını, ‘kiralık daire’ aramaları hareketlendirdi. Bu dönemde Emlakjet verilerine göre satılık daire araması payı % 62, kiralık daire araması ise % 38 seviyesinde gerçekleşirken, kiralık daire araması Mart’ta aylık bazda % 20, Nisan’da ise aylık bazda % 14 arttı. Kiralık daire arayışındaki bu artışın aktörleri, hem iyi okullara yakın ev arayışındaki aileler, hem de evlilik sezonuna girdiğimiz bahar döneminde ev arayışını kiralık daireden yana kullanan beyaz yakalı çiftler…

    Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “TEOG sınavının yerine getirilen ‘Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi’ kapsamında Haziran 2018’de yapılacak mahalli yerleştirme sınavı ile öğrenciler ikametgâhlarının bulunduğu yere en yakın 5 okuldan birine kaydolabilecek. Bu gelişme ile birlikte konut arayışında olan aileler, son anda problem yaşamamak için ‘iyi okulların yakınında’ ev bulma arayışına bu yıl daha erken başladı. Üniversitelerin açılış dönemi öncesinde yer arayışı sıkıntısına girmekten kaçınan ve tedbirli davranan pek çok aile ile kiralık daire piyasası Mart ve Nisan’da hareketlendi” dedi.

    Aileler son 2 ayda en çok Üsküdar’da daire aradı

    İyi okullara yakın ilçelere baktığımızda Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Mecidiyeköy, Beylikdüzü, Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy Ziverbey, Üsküdar Merkez ve Kartal-Pendik hattı ilgi görüyor. Gizem Moral Kunter, Emlakjet üzerinden son 2 aylık aramalarda ise bu bölgeler arasında sıralamada, kiralık dairede ilk 3’te iyi okullara yakınlık ve daha makul kira kriteriyle Üsküdar, Pendik ve Kadıköy yer aldığını kaydetti.

    Satılık daire aramasında ise Mart ayında yine Üsküdar’ın açık ara fark attığını ve onu Kartal-Pendik hattının izlediğini belirten Kunter, “Avrasya Tüneli, Marmaray, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, deniz motorları, Üsküdar- Kabataş arasında yaya tüneli projesi, 15 Temmuz Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında yeni bir geçiş güzergâhının projeleniyor olması, Üsküdar’a en önemli ulaşım merkezi olması özelliği kazandırıyor. Bu bölgede bir dizi büyük inşaat projesinin gerçekleştirilmesi, ayrıca iddialı sağlık yatırımları bölgenin potansiyelini artırıyor” diye konuştu.

    Yeni evlenecek çiftler için hangi ilçeler, neden gözde?

    Son yıllarda gelişen toplu ulaşım imkânları ve şehrin özellikle görece olarak uzak noktalarının iş merkezlerine yakın hale gelmesi ile birlikte; Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir, Pendik, Tuzla ve Sancaktepe bölgelerinin yeni evlenecek çiftler için hem konut tipleri hem de ödeme kolaylığı açısından cazip olduğunu kaydeden Kunter, “Emlakjet aramalarında bu bölgeler arasında sıralama ise Mart ve Nisan ayında kiralık ve satılık daire aramasında Esenyurt, Tuzla-Pendik hattı ve Sancaktepe ilk 3’te öne çıktı. Mart’ta bu bölgeler arasında satılık dairede ise Tuzla ve Başakşehir ilk 3’te öne çıkarken, Nisan’da ağırlık kiralama tarafında gerçekleşti” dedi. Kunter, bu bölgelerin neden gözde olduğu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

    “2017’de İstanbul’da 39.676 konutla en çok satışın yapıldığı ilçe olan Esenyurt, raylı sistem projeleri dışında Endeksa’nın Mart verilerine göre, ortalama 2.193 TL’lik metrekare fiyatıyla İstanbul‘da konut fiyatının en düşük olduğu ilçe. Tuzla’da, metro ve Havaray projeleri, ilçeyi sınır bir ilçe olmaktan çıkarırken, Sabiha Gökçen Havalimanı, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Dilovası sanayi bölgelerinde çalışanların oturum için tercih ettiği bölgelerin başında Pendik geliyor. Sancaktepe’nin ise Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolunun sağladığı ulaşım olanakları nedeniyle konumsal önemini arttı. 2020 yılında tamamlanması planlanan Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattı ise, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının devamı olacak ve Sancaktepe’den de geçecek. Başakşehir’in öne çıkmasının baş unsuru da lokasyonu. Kanal İstanbul’un güzergâhının netleşmesiyle ilçenin özellikle Güvercintepe, Şahintepe, Kayabaşı ve Altınşehir mahalleleri değer kazanacak.”

    Emlakjet’in ‘Yakınında Ara’ özelliği hız ve kolaylık sağladı

    Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in sektöre getirdiği iki önemli yenilik olan “Yakınında Ara” ve “Çevrede Ne Var” özelliklerine değinen Kunter, “Bu dönemde karmaşık arama sürecini aileler için tek adıma indirerek hızlı, kolay ve keyifli bir konut arama deneyimi sunuyor. Arama kutusuna istenilen okulun ya da hastane, metro durağı, AVM gibi merkezlerin ismini yazarak en yakın ilanlara ulaşmayı mümkün kılan “Yakınında Ara” sayesinde veliler, çocukları için hayal ettikleri okulun çevresindeki evlere kolayca ulaşabiliyor. “Çevrede Ne Var” özelliği ise ilan detay sayfasında gayrimenkule 1,5 kilometreye varan uzaklıktaki eğitim kurumlarını sergiliyor. Böylece aileler beğendikleri evin yakınında yer alan okullar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyor. Evlenecek çiftler de yine metro ve işlerine yakınlık kriterlerini baz alarak kolaylıkla istedikleri evleri bulabiliyor” diye konuştu.

    İlk çeyreğin pozitif verisi yabancıya satışlar oldu, % 24 arttı

    TÜİK verilerine göre, Mart ayında toplam konut satışları % 14 azalarak 110.905 adet oldu. Mart’ta ipotekli konut satışı % 35 azalarak 32.786 adede (payı % 29,6) indi. Geçen yıl Mart’ta bu oran % 39,1’di. Sıfır konut ise Mart’ta % 10,1 azalarak 50.701 adet (payı % 45,7), ikinci el konut % 17 azalarak 60.204 adet (payı 54,3) oldu. Yabancıya satış ise % 15,8 artarak 1,827 adede ulaştı. Böylece ilk çeyrekte toplam satış geçen yılın aynı dönemine göre % 6,7 azalarak 303.877 adet oldu. İlk çeyrekte ipotekli konut, geçen yılın ilk çeyreğine göre % 28,5 azalarak 89.380 adede, sıfır konut % 4,8 azalarak 138.777 adede, ikinci el konut ise % 8,2 azalarak 165.100 adede geriledi. Yabancıya satış ise ilk çeyrekte pozitif sonuç verdi, geçen yılın ilk çeyreğine göre % 24 artarak 5.298 adede yükseldi.

    Verileri değerlendiren Gizem Moral Kunter, “Geçen yılın Mart ayı, 240 ay vadeli ve düşük faizli kampanyaların etkisinin zirve yaptığı bir aydı. Bu etkiyi % 39,1 ile en yüksek seviyesine çıkan bir ipotekli payıyla görmüştük. Bu yıl hem ilk çeyrek satışlarındaki % 6,7’lik gerilemede, hem de ipotekli payının % 29,6’ya düşmesinde konjonktürün değişmesini net olarak görüyoruz. Sıfır konuttaki gerileme de tıpkı Şubat’ta olduğu gibi ikinci eldeki gerilemeden düşük oranda. Yine dönemsel baz etkisi ve geçen yıl Mart’taki sıfır konut satışlarının tapuya yansıması görülüyor” dedi.

    “Erken seçim sonrası faiz hızla düşer diyerek talep ertelenmemeli”

    Kunter, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Bahar döneminde mevsimsel olarak sektörün canlanmaya başlamasının beklendiği bugünlerde firmalar bahar kampanyalarını artırdı. Sektör bunların satışlara olan etkilerini Nisan ve Mayıs aylarındaki TÜİK verilerinde daha baskın görebilir. Ramazan ve yaz durgunluğundan önceki bu dönem, firmalar açısından da oldukça rekabetçi bir dönem olacak. Erken seçim kararı, kısa sürede dolar ve borsa üzerinde olumlu etkiler bıraksa da enflasyon ve faiz oranlarının gerçek anlamda düşmesi ancak orta ve uzun vadede Merkez Bankası politikaları ve yapısal reformlarla mümkün olabilecektir. Seçim sonrası konut fiyatlarında da bir düşme beklenmediğini düşünecek olursak, faizlerin seçimlerden sonra hızla düşeceğini bekleyerek konut talebini bugün ertelemek alıcılar açısından yanıltıcı olur.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.