DOLAR 32,499
EURO 34,9574
ALTIN 2429,864
BIST 9805,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ali Özinönü: Çimento ihracatı yüzde 10 artacak

    Ali Özinönü: Çimento ihracatı yüzde 10 artacak
    17.05.2017
    A+
    A-

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, 2016’da bir önceki yıla göre çimento ihracatının yüzde 7 artarak 11.5 milyon tona ulaştığını belirterek, “Bu yıl da 2016’ya göre ihracatımızı yüzde 10 artırarak 13 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

    Çimento sektörünün küresel çapta faaliyet gösteren oyuncularının katıldığı ‘Intercem Uluslararası Çimento Konferansı’ İstanbul’da başladı. Türkiye’nin çimento üretim kapasitesinin yıllık 110 milyon ton olduğunu dile getiren Özinönü, 2016’da iç tüketimin 65 milyon ton, ihracatın ise 11.5 milyon ton şeklinde gerçekleştiğini aktardı.

    Yeni rakip İspanya
    Özinönü, Türkiye’nin dünyanın birçok ülkesine çimento ihraç ettiğini belirterek, özellikle Afrika’ya, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Angola gibi Afrika’nın batısındaki ülkelere ciddi çimento ihracatı olduğunu söyledi.

    Afrika’da Çin’in Türkiye’ye rakip olamadığını ancak iç tüketimleri azaldığı için İspanya, Portekiz gibi ülkelerin buraya yoğunlaştığını dile getiren Özinönü Türk üreticilerin de bölgeye ağırlık verdiğini vurguladı.

    Suriye ve Libya etkisi
    Özinönü, Suriye’ye halihazırda yıllık 1.7 milyon ton çimento ihraç edildiğini kaydederek, “Suriye’de durum yatışırsa 7 milyon tona çıkar bu rakam. Libya’da da 1.7 milyon tona kadar yükselmişti ihracatımız. Şimdi 600 bin tona kadar geriledi. İç karışıklık biterse 2.5-3 milyon tona çıkar. Yani sadece bu iki ülkede durum yatışırsa 10 milyon ton çimento ihraç ederiz” dedi.

    100 milyon dolar
    Özinönü, toplantıda 40’tan fazla ülkeden 300 sektör temsilcisinin bulunduğunu kaydederek, “Burada sektörün son durumunun tespiti yapılıyor. Bir taraftan da ticaret konuşuluyor. Türkiye dünyanın önemli çimento ülkesi. Avrupa’nın bir numarası, dünyada da ilk beşte. Bu konferansta 2-2.5 milyon tonluk yani 100 milyon dolarlık çimentonun ticareti konuşuluyor, bir kısmının anlaşması yapılıyor” dedi.

    ‘Türkiye vazgeçilmez’
    Intercem Başkanı Malcolm Shelbourne, İstanbul’un kendileri için çok önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan olumsuzluklara rağmen konferansı burada yapmak istediklerini, buradan vazgeçmek istemediklerini söyledi.
    Türkiye’nin dünyanın en büyük ve en önemli çimento üreticilerinden olduğunu dile getiren Shelbourne, “Çimento ihracatı için önemli bir pozisyona sahip. Türkiye’deki çimentocular hızla yaşanan gelişmelere ayak uyduruyor. Biz burada Türk üreticisi ile birlikte olmak istedik. Bazılarının buradaki durumla ilgili oturdukları yerden ahkam kesmeleri canımı sıkıyor. Bu yüzden Türkiye’de yapmak için ısrarcı olduk” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.