DOLAR 32,32
EURO 35,0659
ALTIN 2280,109
BIST 9029,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Alışverişte renklerin dili neler söylüyor?

    Alışverişte renklerin dili neler söylüyor?
    06.07.2019
    A+
    A-

    Yapı kimyasalları sektörünün lideri Kalekim’in duyguların dilini konuşabilen yeni boya markası Bi’Boya, enerjik ve yenilikçi yaklaşımıyla şimdiden trendleri belirlemeye başladı.

    Kalekim’in yeni dijital uygulamalarıyla tüketici ve profesyonellerle buluşturduğu Bi’Boya odağında tüketici memnuniyetini bulunduruyor. Uzun ve detaylı araştırmalar sonucu günümüz trendleri ve tüketici ihtiyaçları gözetilerek geliştirilen Bi’Boya ürünleri ile tüketiciler, ustalar, profesyoneller ve bayilerin beklentilerinin kusursuz bir şekilde karşılanması hedefleniyor.

    Renkler aslında ne anlatıyor, alışveriş merkezleri neden bu kadar bize cazip geliyor? Tüm merak edilenlenleri Bi’Boya uzmanları sizin için yanıtladı.

    Renklerin bize anlattıkları

    Renklerin hayatımıza etkilerinin, düşünülenden daha fazla olduğu biliniyor. İnsanın psikolojisini değiştirme özelliğine sahip olduğunu sürekli deneyimliyoruz. Örneğin, aynı iki kişi iki ayrı gün başka mekanlarda buluştuğunda konuşulan konular, enerjilerini ve psikolojilerini ağırlıklı olarak, mekanlardaki renkler, duvar renkleri ve dekorasyondaki detaylar belirliyor.

    Pazarlama, sanat, tasarım ve diğer alanlarda kişiler duvar renkleri arasında seçim yaparken, gelen kişilere ne hissettireceğini düşünerek renk belirliyor. Özellikle alışveriş merkezlerinde buna çok dikkat ediliyor. Pratik hayatta renklerin alışveriş üzerindeki etkisi gerçekten de önemli detaylar içeriyor.

    Alışveriş yaparken duvarlara mı bakıyorum sanki?

    Renkleri görmek için özellikle duvarlara bakmaya gerek yok. Gözlerimizin algıladığı alan içinde bu renklerin ağırlıklı olarak bulunması bile psikolojimizi o şekilde yönlendirmeye yetiyor. Renklerin alışveriş üzerindeki etkisi de çeşitli pratiklerle belirlenmiş olduğundan alışveriş için çeşitli renkler ağırlıklı kullanılıyor. Renkler hakkındaki hislerimiz genellikle kişiseldir. Kendi deneyimimize veya kültürümüze dayanır. Örneğin, beyaz renk birçok batı ülkesinde saflığı ve masumiyeti temsil etmek için kullanılırken, birçok doğu ülkesinde yasın sembolü olarak görülmektedir.

    Alışverişte renklerin dili neler söylüyor?

    Alışverişte tercih ettiğin renkler ruh haline göre değişebilir. Bunun yanı sıra görmediğimiz çevresel etmenler de bu tercihte önemli rol oynar. Alışverişte renklerin etkisi düşünülenden daha büyük. Örneğin, sıcak renkli besinlerin soğuk renkli besin ve ilaçlardan daha çok tercih edildiğini söylüyor araştırmacılar. Özellikle duvar renkleri bakılmasa da algılandığı için psikolojiyi belirlemede çok büyük önem kazanıyor.

    Kırmızı
    Kıpkırmızı büyük bir araba içinde hızla gittiğini ve rüzgarın yüzünü okşayarak geçtiğini hayal ettiğinde, içinde sıcak duyguların uyandığını hissetmen mümkün. Araştırmacılar kırmızı rengin cesur ve dikkat çekici bir renk olduğundan dolayı insanların da güç, aksiyon ve önemli olduğu imajı yansıtmak istediğini söylüyor. Kimi insanlar, günlük hayatlarında daha aktif olmak için duvar renkleri arasından en ateşli kırmızıyı seçiyorlar. Kırmızı ayrıca bedeni ve zihni uyarıyor, kan dolaşımını artırıyor. Bu nedenle gücü elde etmek isteyen insanlar için kırmızı objeler alışverişte ilk dikkat çekenler oluyor.

    Mavi

    İnsanlar maviyi genellikle istikrar ve güvenliğin rengi olarak tanımlıyorlar. Eğer sıkıcı bir toplantıya gideceksen ya da birisiyle önemli bir konu konuşacaksan, ikna kabiliyetini tamamlaması için üzerine mavi bir şeyler giyebilir ya da bir aksesuar takabilirsin. Bu renk ilk defa tanışacağın bir insanda bile ne kadar güvenilir olduğuna dair bir mesaj bırakıyor. Ayrıca tüm dünyada ağırlıklı olarak erkekler tarafından tercih edilen bu renk, seni olduğundan daha maskülen gösterebiliyor. Mavi tonlardaki duvar renkleri ile boyanmış bir ortamda çalışan insanların daha yaratıcı olduğu da kanıtlanmış bir başka araştırma.

    Sarı

    Uzmanlara göre, sarı bir araç kullanan kişiler, genel olarak hayattan keyif alıyor. Sarı altının rengi olduğu için zenginliği de çağrıştırıyor. Ancak sarının tonundan tonuna fark ettiğini de görmemiz gerek. Açık kirli sarı insanda tedirgin edici, hastalık ve uzaklaşma hissi yaratıyor. Renk olarak daha solgun gösteriyor. Parlak sarı ise riske giren, kazanan bir kişi olduğun imajını veriyor. Bu nedenle özellikle kuyumcular sarı renkteki dekorasyonu tercih ediyorlar.

    Turuncu

    Turuncu renk enerjik bir renk olduğu için hareketli yerlerde tercih ediliyor. Sevginin, sonsuzluğun rengi olarak da kabul edilen turuncunun mutluluk verdiği de pratik edilerek görülmüş. Dikkati üzerinde tutmayı sağlayan renkler ile hazırlanan ürünler, alışverişte öncelikli olarak tüketicinin dikkatini çekiyor. Kimi ülkelerde kutlanan cadılar bayramı ve balkabağını çağrıştırsa da ülkemizde alışverişte renklerin dili olarak turuncu, aktif olmayı, sporu, enerji seviyesini yükseltmeyi ve dengeyi çağrıştırması istenen ürünlerde kullanılıyor. Duvar boyası seçiminde de genellikle spor salonlarında turuncu detaylı duvar renkleri kullanılıyor.

    Yeşil

    Doğayı, doğal olan her şeyi çağrıştırdığı için özellikle üzerinde “organik” yazan hemen her şeyin muhakkak yeşilin bir tonu ile ambalajlandığını görmek mümkün. Yeşil, sakinleştirici etkisi ile daha yavaş alışveriş yapılan yerlerde ağırlıklı olarak kullanılıyor. Kendini iyi hissetmen ve huzur dolu bir enerjiyle dolman gereken tüm alışveriş mağazalarında yeşil ağırlıklı duvar renkleri ve yeşil renkte dekoratif malzemeler kullanıldığını görebilirsin.

    Mor

    Mor renk, kadifeyi, her şeyi içine alan bir sessizliği çağrıştırıyor. Oldukça feminen ve şık bir renk olarak dikkat çekiyor. Mor genellikle ne olduğu tam olarak anlaşılamayan ama orada kesinlikle bir şey olduğunu hissettiren detaylarda kullanılıyor. Asil bir renk ve kimse bu rengin büyüleyici güzelliğinden kaçamıyor. Net sonucu olmayan, karmaşık, çetrefilli, güzel ama muamma her şey için mor kullanılıyor. Özellikle feminen tüm alışveriş ürünleri duvar renkleri tercihlerinde genellikle mor renk ya da mor tonları içeriyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.