DOLAR 32,5169
EURO 34,7907
ALTIN 2420,914
BIST 9749,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Atıkları sokak hayvanları için mamaya dönüştürüyor

    Atıkları sokak hayvanları için mamaya dönüştürüyor
    02.11.2019
    A+
    A-

    Son yıllarda artan atık ithalatı, plastik ve diğer çöplerin geri dönüşümünü bir kez daha gündeme getirdi. Atıkların ödüllendirme sistemi ile geri dönüşüme kazandırılması konusunda çalışmalar gerçekleştiren Timtaş Yönetim A.Ş, hayata geçirdiği PUGEDON isimli geri dönüşüm otomatı projesiyle, hem çevrenin temiz kalmasına hem de sokak hayvanlarının beslenmesine yardımcı oluyor. Otomata plastik, cam veya metal atık atıldığında cihazın alt tarafından sokak hayvanları için 5 ila 20 gr. arasında mama dökülüyor.

    Türkiye’de her yıl binlerce ton atık ithal ediliyor. Son yıllarda tartışma konusu olan bu durum, atıkların geri dönüşümünü bir kez daha gündeme getirdi. Atıkların ödüllendirme sistemi ile geri dönüşüme kazandırılması konusunda çalışmalar gerçekleştiren Timtaş Yönetim A.Ş, hayata geçirdiği PUGEDON isimli geri dönüşüm otomatı projesiyle hem çevrenin kirlenmesinin önüne geçiyor, hem de sokak hayvanlarının beslenmesini sağlıyor.

    Evlerden Her Yıl 30 Milyon Ton Atık Çıkıyor

    “Türkiye’de her yıl 2 Milyar TL değerinde geri kazanılabilir atık çöpe gidiyor.” diyen Timtaş Yönetim A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, “PUGEDON ile geri dönüşebilir ambalaj atıklarının nihai tüketici aracılığıyla toplanmasını ve milli ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu. Türkiye’de bir yılda yaklaşık 30 milyon ton evsel atığın ortaya çıktığını açıklayan Akay, gerçekleştirdikleri projeyle toplumda geri dönüşümün öneminin ve çevre bilincinin artmasını amaçladıklarını ifade etti.

    Kendi çöpümüzü çevreye atıyoruz, ardından yurt dışından çöp ithal ediyoruz.” diye konuşan Akay, bu projeyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne de katkıda bulunduklarını söyledi.

    Belediyeler Atıkları Böyle Dönüştürebilir

    PUGEDON’un başta İstanbul’daki belediyeler olmak üzere Türkiye’deki birçok il ve ilçe belediyeleri tarafından kullanıldığına dikkat çeken Akay, “PUGEDON tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Güneş olmadığı zaman içindeki aküler sayesinde de çalışmaya devam ediyor. Belediyelerin atıkları toplayıp geri dönüşüme kazandırmaları için oldukça kullanışlı.” sözlerini kullandı.

    Su İhtiyacını Da Karşılıyor

    PUGEDON’da mamayla birlikte su haznesinin de bulunduğuna dikkat çeken Akay, cihazın üst tarafında bulunan alandan dökülen suyun aşağıdaki hazneye ulaşarak sokak hayvanlarının su ihtiyacını karşıladığını belirtti. Atıkların doğru bir şekilde yönetildiğinde hem enerji tasarrufu sağlanacağını hem de doğal kaynakların korunacağının altını çizen Akay, geri dönüşüm bilincini artırmak amacıyla çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.