DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    AVM, Spa ve termal sularda Lejyoner Hastalığına dikkat

    AVM, Spa ve termal sularda Lejyoner Hastalığına dikkat
    30.12.2019
    A+
    A-

    Ilımlı bir alt solunum yolu enfeksiyonundan komaya kadar farklı klinik görünümlerle ortaya çıkan Lejyoner Hastalığının görülme sıklığı tüm dünyada artıyor. Bu hastalığa Lejyonella bakterisini içeren mikroskobik su damlacıklarının (aerosoller) solunmasıyla yakalanılıyor. Eczacıbaşı Profesyonel Pazarlama Müdürü Pelin Özbilgin, sucul ortamlarda bulunan ve suda belirli şartlarda çoğalan bu bakteriden korunmak için AVM, Spa, termal su ve yüzme havuzları gibi toplu kullanılan alanlarda hijyen kurallarına uyulması gerektiğine dikkat çekiyor.

    59’dan fazla türü belirlenen ve 30 türü insanda enfeksiyona neden olan Lejyonella (Legionella) bakterisi, insan yapımı su sistemlerinde ve durgun suda 20°C ila 50°C’de yaşayan ve çoğalan bir bakteri. Lejyonella barındıran aerosoller duşlarda, Spa/jakuzilerde, soğutma kuleleri ve klima sistemlerinde, nemli yemek camekanlarında hatta iç mekanlarda bulunan süslemeli çeşmelerde bulunabiliyor ve enfeksiyon riski yaratıyor. Lejyoner hastalığı riskinin en çok otel ve konaklama merkezleri, sirkülasyonun çok olduğu AVM’ler, termal havuzlar, yüzme havuzları gibi alanlarda bulunduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı Profesyonel Pazarlama Müdürü Pelin Özbilgin, bu riskin doğru ürünlerle fiziksel ve kimyasal bakım yaparak ve hijyen kurallarına uyarak en aza indirilebileceğini belirtiyor.

    Mutlaka dezenfeksiyon yapılmalı!

    Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı “Lejyoner Hastalığı Kontrol, usul ve Esasları hakkında Yönetmelik” işletme, kurum ve kuruluşlarda uyulması gereken standartları belirliyor. Yönetmelikte su sistemlerinin temizlenmesi ve dekontaminasyonu ile uygulanacak rutin kontroller de belirtiliyor. Lejyonella bakterisiyle mücadele için düzenli ve doğru dezenfeksiyonun şart olduğunu söyleyen Pelin Özbilgin, “Sirkülasyonun çok olduğu, özellikle hizmet sektöründe sucul alanlarda sürekli yapılması gereken fiziksel ve kimyasal işlemlerin bu yönetmelikle belirlenen standartlara göre yapılması büyük önem taşıyor. EP Akademi eğitmenleri ile birlikte işletme yetkililerini düzenli olarak bilgilendirmeye devam ediyoruz. Lejyonella bakterisinin bulunabileceği ortamların belirlenerek, düzenli olarak dezenfeksiyon yapılması gerekiyor. Soğutma kulelerinden duş başlıklarına, sulama sistemlerinden kapalı havuzlara, geniş bir alanda yaşayabilen bu bakterinin oluşumunu önlemek için Eczacıbaşı Profesyonel bünyesinde etkili çözümler sunuyor, düzenli olarak farkındalık ve denetim çalışmaları yürütüyoruz. Çünkü Lejyoner Hastalığına karşı önlem almanın ilk yolu, bu hastalığa yol açan bakteriyi ve nerelerde yaşadığını bilmekle başlıyor” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.