DOLAR 32,3015
EURO 35,0495
ALTIN 2282,849
BIST 8983,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde kuyumcu terazisinden daha hassas şekilde herkese hakkını verdik

    Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde kuyumcu terazisinden daha hassas şekilde herkese hakkını verdik
    03.06.2018
    A+
    A-

    Çarpık ve sağlıksız yapılaşmaya karşı farklı noktalarda kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere’deki iki etabın ardından Örnekköy’de de ilk temeli attı. Kentsel dönüşümde “kuyumcu terazisinden daha hassas” bir şekilde herkese hakkını verdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, Merkezi hükümetin dönüşüm uygulamalarını eleştirerek, “Hazine arazileri üzerine siteler yaparak, inşaatını yandaşa verip onu vatandaşa satmas ını sağlamaktan başka bir şey yapmadılar. Ama mikrofonu eline alıp meydana çıkınca, at at at! Bu iş atmakla olmuyor. Lafla peynir gemisi yürümüyor” dedi.

    “Uzlaşmayla ve yerinde dönüşümle” Türkiye’deki kentsel dönüşüm çalışmalarında kendine çok özel bir yer edinen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere 2. etabın temel atma töreninden sonra Örnekköy’de de ilk etabın temelini attı. Tören sonrasında hak sahipleri ve bölge halkının katıldığı bir iftar daveti verildi.

    Zoru başardık
    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, 2008 yılında hazırladıkları 1/25 binlik planlarda tam 14 bölgede 4 bin 500 hektar yani 45 bin dönüm alanda kentsel dönüşüm yapmak üzere çalışma başlattıklarını hatırlatarak sürece ilişkin önemli bilgiler verdi.  Tapu sahiplerini zorlayan maddeler olduğu için 6306 sayılı yasayı bugüne kadar hiç kullanmadıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Belediye yasasıyla yüzde 100 uzlaşarak zoru, çok zoru başarmaya çalıştık . Adili, doğruyu, vatandaşın hakkının korunması için ne yapılması gerektiğini aradık. Öyle bir uygulama yapalım, öyle bir model geliştirelim ki,  vatandaşlarımızın yararına en mükemmeli olsun dedik. Çok uğraştık ama başardık. İlk meşaleyi Uzundere’nin birinci etabında yakmıştık. Sonra ikinci etabı geldi. Şimdi de Örnekköy’de temel atıyoruz. Hemşerilerimiz bize inandılar ve kentsel dönüşümde 3’üncü ihaleye de çıktık” şeklinde konuştu.Kuyumcu terazisinden daha hassasız
    Kentsel dönüşüm projelerinde “kuyumcu terazisinden daha hassas” bir çalışmayla herkese eşit davrandıklarını ve herkese hakkını verdiklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Kimse mahallesinden, komşusundan ayrılmıyor. Bölgenin alt yapısını biz yapıyoruz, tapuları biz veriyoruz. Bütün buradaki gayrimenkulün tapusu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde. Mal sahipleri müteahhidi görmüyor, tanımıyor. İhaleye de biz çıkıyoruz. En yüksek, hesaplı fiyatı verene teslim ediyoruz. Kontrat yapıyoruz, inşaatı biz denetliyoruz. Vatandaşla müteahhiti karşı karşıya getirmiyoruz. Her ikisine karşı sorumlu, hakim, hakem, hakkı hukuku koruyan biziz. Ve biz bu dönüşümü yaparken bir kuruş rant istemiyoruz. Ne servet çıktıysa, müteahhidin ihalede verdiği paranın üzerinde ne kaldıysa, bunun hepsi tapu sahiplerinindir ve böyle devam edecektir. Bize ne kalacak biliyor musunuz? Hemşehrilerimizi çoluğuyla, çocuğuyla çarpık yapıda oturtmaktan kurtarmak, sağlam binalara taşımak ve hep birlikte huzur içinde yaşamalarını sağlamak.. Bundan büyük rant olur mu? Bundan büyük kazanç olur mu?”

    Atamızdan böyle gördük
    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kentini yönetiyorsun. Kendini  o şehre vakfetmek zorundasın. Bunu yaparken rant peşinde koşmayacaksın. Ülke için çalışacaksın. Biz atamızdan, büyüklerimizden böyle gördük. Böyle devam edeceğiz” dedi.

    Gün kurtuluş günü
    Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Gün dürüstlerin, adalet isteyenlerin günü olacaktır. Gün hak arayanların günü olacaktır. Gün dilediği gibi ibadetini yapan, dilediği gibi yaşamını sürdüren insanların günü olacaktır.  İzmir’i Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri iken, Türkiye’nin en güçlü belediyesi haline getirdiğimiz için biliyorum. Tarımda, hizmet sektöründe, turizmde kenti kalkındırdığımız için biliyorum. Merkezi hükümetten kanunla gelen paradan başka bir kuruş para almadan, 11 kilometre raylı sistemi sadece kendi gücümüzle 179 kilometreye çıkarttığımız için biliyorum. Arıtmasız yer bırakmadığımız için biliyorum, Tire’de süt mucizesini yarattığımız, Bayındır’dan Hollanda’ya çiçek ihracatına başladığımız için biliyorum. Biz her türlü zorluğun altından kalkabiliriz. Gün kurtuluş günüdür. Gün aydınlığa koşma günüdür. Gün memleketin tekrar onur ve şerefini kazanma günüdür.”


    Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar ise, “Aziz Kocaoğlu’na Örnekköy’ü yeniden inşa etmesinden dolayı tüm Örnekköylüler adına teşekkür ediyorum. Türkiye’de son dönemlerdeki en zor işlerden biri kentsel dönüşüm. Bugünkünün doğru olmadığını başladığı günden beri söylüyoruz. Anadolu Caddesi’nin altına baktığımızda eski bina yıkılıyor, yerine yeni bina yapılıyor. Peki yeni binayı yaptığınızda ne kazancınız oluyor? Kendisinin dışında kentin hiçbir kazancı yok. Aynı sokak, aynı sosyal donatı alanları.. Ama bugün Örnekköy, caddeleriyle gelişen bir hal alıyor. Bu da kentin marka değerini arttırıyor. İşte İz mir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlayan bu gelişim projesi, hiç kimseyi üzmeden, ranttan yana değil halktan yana tavır sergileyen bir dönüşüm projesi olmuştur” diye konuştu.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Örnekköy’deki temel atma törenin ardından, semt sakinleriyle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği iftar yemeğinde buluştu.

    18 hektarlık proje
    İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerinde dönüşüm ve uzlaşı esası ile sürdürdüğü Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki yeni konutları etaplar halinde inşa edecek. Toplam 3520 konut ve 338 adet işyerinin yer aldığı 18 hektarlık proje alanında 60 m² (1+1) ,70 m² (2+1), 83 m² (2+1), 96 m² (2+1), 108 m² (3+1) ve 123 m² (3+1) olmak üzere toplam 6 ayrı konut tipi tasarlandı.

    Dönüşüm bölgesinde 30 dönüm yeşil alan ve rekreasyon alanı, semt spor alanı, içinde kapalı pazar yeri ve sosyal merkez bulunan Belediye Hizmet Alanı ve 3 adet meydan ile açık ve kapalı otoparklar bulunacak. Daha önceki imar planında yer alan ilkokul ve ortaokul da 15.000 m² büyüklüğündeki tek bir yerde buluşturulacak.

    Uzundere’de ilk etap konutları bitirmek üzere olan ve Örnekköy’de ilk yıkımları gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Ege Mahallesi, Gaziemir/Aktepe Emrez, Ballıkuyu, Bayraklı ve Güzeltepe  bölgelerinde de kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.