DOLAR 32,3289
EURO 35,0921
ALTIN 2298,889
BIST 9042,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bağlantı elemanları sektörü 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefine URGE ile yürüyecek

    Bağlantı elemanları sektörü 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefine URGE ile yürüyecek
    24.11.2019
    A+
    A-

    Türk çelik sanayinin önemli bir alt sektörü olan bağlantı elemanları, 2023 yılı için belirlediği 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için firmalarının üç yıl boyunca birlikte hareket edeceği URGE projesine başladı. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) ve Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) ortaklığında başlatılan URGE projesini çok önemsediklerini belirten ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, hedef pazar olarak Avrupa Birliği’nin öne çıktığını ifade etti.

    Geçtiğimiz yıl miktar bazında 135 bin tonluk, değer bazında ise yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren bağlantı elemanları sektörü, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Sektörün ana pazarları Avrupa Birliği, Diğer Avrupa ve Kuzey Afrika olmakla birlikte miktar bazında en çok ihracat Almanya’ya gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin bağlantı elemanları ihracatı her geçen yıl artış gösterse de dünyadaki payı miktarda henüz yüzde 1,3 civarında bulunuyor.

    BAKANLIK ONAYIYLA PROJE BAŞLADI

    Civata, somun, vida, pul, perçin ve rondela gibi sanayi için kritik önemi olan parçaları üreten Türk bağlantı elemanları sektörünün potansiyelinin çok güçlü olduğuna dikkat çeken Mustafa Tecdelioğlu, ihracatı daha da artırabilmek için Çelik İhracatçıları Birliği ile BESİAD’ın ortaklaşa başlattığı Bağlantı Elemanları URGE Projesi’nin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını söyledi.

    URGE projesinin yol haritası olacak ihtiyaç analizi sonuç raporunun sunumu ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen Çalıştay’da konuşan Tecdelioğlu, URGE projesine 36 firmanın dahil olduğunu ve bu firmaların 47 bin ton ihracat ile Türkiye’nin toplam bağlantı elemanları ihracatının yüzde 35’ini temsil ettiğini kaydetti. Tecdelioğlu, son anda başvuru yapan 4 firmanın da evraklarının Bakanlığa iletildiğini ve onaylanması durumunda sayının 40’a yükseleceğini söyledi.

    HEDEF PAZARLAR BELLİ OLDU

    URGE projesinin ihtiyaç analizi raporu kapsamında, danışmanlık şirketi ve birlik çalışanlarıyla firmalara tek tek ziyaretler gerçekleştirip sorunlarını ve çözüm önerilerini dinleyip hedef pazarlarını tespit ettiklerini söyleyen Tecdelioğlu, “Avrupa Birliği öne çıkan birincil hedef pazarımız oldu.” dedi.

    Projede yer alan firmaların üç yıl boyunca birlikte hareket edeceklerini ve uluslararası arenada rekabet gücünün artırılması için hedef pazarlara yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarını belirten Tecdelioğlu, “Projeyi sektör ihracatını artırmaya katkı sunmasının yanında yeni pazarlara giriş, sektör bilinirliğini artırmak ve ticari istihbarat sağlamak konusunda da çok önemsiyoruz. Hedef pazarlarımızdaki ithalatçılar ile bir araya gelebileceğimiz ticaret ve alım heyetleri organize ederek, ihracatımızın artması yönünde çeşitli girişimlerde bulunacağız. Firmalarımızın ihtiyaçlarına yönelik düzenleyeceğimiz eğitimler ve danışmanlık hizmetiyle de projemizden maksimum fayda sağlanmasını hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75 oranında desteklediği URGE projemiz ile hem firmalarımızın, hem sektörümüzün hem de ülke ekonomimizin gelişimine katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

    BİRİM FİYATI YÜKSEK

    Çelik İhracatçıları Birliği’nin çatı kuruluşu olan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu, bağlantı elemanlarının, miktar bazındaki çelik ihracatı içerisindeki payı görece düşük olmakla birlikte, çelik sektörünün en yüksek birim fiyata sahip ürünlerinden biri olduğuna işaret ederek, değer bazındaki ihracata çok önemli katkı sunduğunu kaydetti.

    Bu katkıyı daha da artırmak için başlattığımız URGE projesiyle bağlantı elemanlarının ihracat içerisindeki payının miktar bazında yüzde 10 artırılmasını hedeflediklerini anlatan Vurdu, “Bununla birlikte, ihracat pazarlarımızda Türk bağlantı elemanlarının öncelikli tercih edilmesini sağlamaya çalışmak, firmalarımızın ihracatının zayıf olduğu ya da hiç ihracat gerçekleştiremediği pazarlara girebilmesini sağlamak da hedeflerimiz arasında bulunuyor. Uygun ithalatçılar bularak, firmalarımızı ilgili alıcılarla buluşturmak da ticari istihbarat çalışmalarımızın önemli bir parçası olacak. Bağlantı elemanlarının ihracatında sağlanacak artış, Türk çelik sektörünün hem miktar hem değer bazındaki ihracatına her yıl artan oranlarda katkı sağlayacak. Bu durumun ülkemiz toplam ihracatına önemli faydalarının olacağının altını çizmek isterim.” dedi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.