DOLAR 32,5248
EURO 34,8495
ALTIN 2488,664
BIST 9552,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bakan Kurum: “Türkiye’nin hiç bir yerinde kaçak yapıya izin vermeyeceğiz”

    Bakan Kurum: “Türkiye’nin hiç bir yerinde kaçak yapıya izin vermeyeceğiz”
    28.11.2018
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Nevşehir’de Emlak Konut tarafından inşa edilen konutları ve kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledi.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak için gittiği Nevşehir’de Emlak Konut tarafından inşa edilen konutları ve Nevşehir’deki kentsel dönüşüm projelerini yerinde inceledi. Nevşehir Valiliği ile AK Parti İl Başkanlığı ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, İmar Barışı uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Aralık 2017 tarihinden sonra inşa edilen ve İmar Barışı kapsamına girmeyen kaçak yapılara müsaade edilmeyeceğini söyledi. Bakan Kurum, “Hiçbir şekilde 31 aralık 2017’den sonra Nevşehir’de ya da Türkiye’nin başka bir yerinde kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Turizm alanlarımızı kimsenin mahvetmesine, işgal etmesine izin vermeyeceğiz. Tespit ettiğimiz kaçak yapıların yıkımını da hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Kapadokya genelinde bir alan başkanlığı projemiz var. Çok kısa zamanda bu alan başkanlığı ile birlikte buradaki imar hareketini takip ettiğimiz bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Kapadokya bölgesinde ve Türkiye’nin tüm SİT alanlarında bu çalışmaları yapıyoruz. Fiilen SİT alanı görünen fakat SİT alanı ilan edilemeyen ve SİT alanı gözükmediği halde SİT alanı statüsünde bulunan tüm alanları çalışıyoruz. Tüm ülke genelinde SİT alanlarını artıracağız ancak fiilen sit alanı olan fakat statüsü bulunmayan yerleri de tek tek inceleyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

    “BİR VE BERABER OLDUĞUMUZ SÜRECE HER ZAMAN GÜÇLÜ OLACAĞIZ”
    Nevşehir’de devam eden çalışmalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, kent merkezinde devam eden Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Alanı ile turistik merkezlerdeki bazı ticari alanların, Nevşehir ve Kapadokya’nın yapısıyla uyumsuz olduğunu vurguladı. Kurum, söz konusu alanların inceleneceğini ve kısa süre içinde yeni projelerin hayata geçirilmesi için çalışma yapılacağını bildirdi. Nevşehir’in, bulunduğu konum itibarıyla alanının büyük bir bölümünün SİT ve özel koruma bölgesi olduğunu aktaran Kurum, “Buna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşmelerimiz var. Turizm sektörünün daha da ileriye taşınması, alan başkanlığı olması noktasında çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ecdadın bize emanet ettiğinden daha güzel Nevşehir gerçekleştirme noktasında projeleri gayretle gerçekleştirmeye çalışacağız.” diye konuştu.

    AK Parti iktidarında yerel yönetimlerin önemsendiğine de dikkat çeken Kurum, şöyle konuştu:
    “Şu an itibarıyla ülkemizin yaklaşık yüzde 75’ine düzenli depolama tesisi, yüzde 85’ine de atık su arıtma hizmeti veriyoruz. 2023 yılında da hedefimiz tüm ülkeye bu hizmetleri vermek. Bu anlamda belediyecilik ve belediye hizmetleri çok büyük önem arz ediyor. TOKİ tarafından buraya 7 bin 300 konut gerçekleştirdik. Konutların 5 bine yakını orta gelirli ailelere dağıtıldı. 5 cami, 5 hastane, okul, sağlık ocağı ile birlikte 759 milyon liralık yatırım yaptık. Bakanlık olarak Nevşehir’de çeşitli yatırımlar da yaptık. Ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden tarım arazisini kiraladık. Birçok çiftçimiz bundan faydalandı. Bölgedeki atıl durumdaki hazine taşınmazlarının da kiralamalarını yapıp bu bölgedeki istihdamı arttırmak adına çalışmalarımızı, gayretlerimizi sürdürüyoruz. 2 milyar 86 milyon lira hizmet yapılmıştır. Biz bunları daha da artırmayı daha büyük motivasyonla sürdüreceğiz. Ülkemiz, ekonomik bir savaşla karşı karşıyaydı. Ancak bu ekonomik savaştan hep birlikte, bir ve beraber olarak çıktık. Çok daha güçlü çıkacağız, çok daha güçlü ülke olacağız. Bu bölgede her zaman söz sahibi olduk, söz sahibi olmaya da devam edeceğiz. Terör örgütüne ve terör örgütüyle bağlantılı hiçbir örgüte bu topraklarda hizmet etmelerine, propaganda yapmalarına müsaade etmeyeceğiz. Bir ve beraber olduğumuz sürece de her zaman güçlü olacağız. Bunu da tüm milletlere anlattık diye düşünüyorum.”
    Kurum, mart ayında yapılacak yerel seçimde, sosyal belediyecilikle başlayan ve bu süreçte gönül belediyeciliğine dönen siyasette herkesi kapı kapı ziyaret edeceklerini belirterek, Nevşehir’i bulunduğu noktadan daha ileriye taşımak için vatandaşın derdini, tasasını dinleyip çözüm önerileri sunmak gerektiğini vurguladı.

    YALAN BEYANLA BAŞVURANLARA SUÇ DUYURUSU
    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurum, Nevşehir’de tespit edilen 110 yapının tamamının İmar Barışına başvuruda bulunup, bulunmadığına  ilişkin bir soruya “Yalan beyanla başvuranlar da var. Bir kısmı da hiç İmar Barışı’na başvurmamış olan yapılar da var. Biz yalan beyanla ilgili zaten savcılıklarımıza suç duyurularında bulunduk. Diğer taraftan da İmar Barışı’na dahil olmayan yapılarında yıkımını hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz.” yanıtını verdi.
    İmar Barışı süresinin 31 Aralık’a kadar uzatıldığının altını çizen Kurum, “14 milyon vatandaşımız, bu süreçte barışa dahil. Yaklaşık 8 milyon 600 bin vatandaşımız da bugüne kadar barışa başvurmuş durumda. İnşallah çok kısa sürece diğer vatandaşlarımız da başvuracak. Biz, sadece ve sadece kaçak yapıların tespitini yapıyoruz. Bu tespitleri yapacağız ki elimizde ne kadar riskli, kaçak yapı var bunları bilmemiz, bu envanteri de oluşturmamız gerekiyor.” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.