DOLAR 32,5696
EURO 34,8912
ALTIN 2435,929
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bakanlıktan değirmen sektörüne tam destek

    Bakanlıktan değirmen sektörüne tam destek
    29.03.2018
    A+
    A-

     ‘Dünya Değirmen Makineleri Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı’ (World Mill Tech) TÜYAP’ta kapılarını açtı. 16 ülkeden 190 marka ve 127 firma fuarda bir araya geldi. Tüyap Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin (DESMÜD) iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuarın açılışını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, “Bakanlık olarak emrinizdeyiz. Ar-Ge ve Tasarım merkezi kurarak, nitelikli üretimi arttırmak için her türlü desteğe hazırız” dedi

     

    Tüyap Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin (DESMÜD) büyük iş birliği ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR), Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği (ICC) desteği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Dünya Değirmen Makineleri Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı’ (World Mill Tech) kapılarını açtı. 4 salon 30 bin metrekarelik alanda 16 ülkeden 190 marka ve 127 firma ile açılan fuar, 1 Nisan’a kadar devam edecek.

    T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in teşrifiyle gerçekleşen açılış töreninde; Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ile TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü yaptıkları konuşmalarla sektörü değerlendirdiler.

    Bakanlık emrinizde

    Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ni son dönemde güçlendirdiklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir işletme Ar-Ge merkezi oluşturmak istiyorsa destek ve teşviklerimiz var. Bu merkezlerde görev alacak akademisyen ve öğrencileri de destekliyoruz. 184 tane işletmeci var değirmen sektöründe. Buradan sesleniyorum, eğer Ar-Ge merkeziniz yoksa bakanlık olarak emrinizdeyiz. Böylece nitelikli üretim sağlayabilir ve şu an 12.5 dolar olan ihracat değerini yükseltecek orijinal ürünler üretebilirsiniz.”

    300 OSB’ye 300 teknik kolej

    Sektördeki nitelikli iş gücü sıkıntısının her sektörde yaşandığını belirten Çelik, “Nitelikli iş gücünü, bir okuldan girdi çıktı gibi değil; uygulamalı, nitelikli, araştırmacı ve yenilikçi bir kafa yapısına sahip bakış açısıyla yetiştirmeliyiz. Bunun için 300 tane Organize Sanayi Bölgesi’ne 300 teknik kolej kurulacak. İş insanları ve hükümetimizin desteğiyle yapacağız. Eğitim, Ar-Ge ve sermaye bir araya gelince ülkemizin gücüne güç katacağız” ifadelerini kullandı. Çelik, fuarın geleceğe atılan iyi bir temel olduğunu belirterek, bereketli bir fuar olması dileğinde bulundu.

    2018’de yüzde 50 büyüme

    Değirmen makineleri sektörü olarak mevcut üretim kapasitesinin yüzde 95’inin ihracata yönelik olduğunu ve ortalama ihracat kilogram bedelinin 1.5 dolardan 12.5 dolar seviyelerine çıkarıldığını söyleyen DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise, 2018 ve 2019 yıllarında 120 milyon dolarlık bir yatırım planı olduklarını açıkladı. “Bu yatırım ile ihracat kilogram bedelini 18-20 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 yılında yüzde 50, 2019 yılında da en az yüzde 40 büyüme hedefimiz var” açıklamasını yaptı.

    Yabancı derneklerden destek

    Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuar ile yapılan çabaların karşılığını alacaklarına inandıklarını belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Afrika’dan Balkanlar’a kadar 81 ülkeden ziyaretçi fuarımızı gezecek. Biz bu fuarı düzenlerken Ukrayna Değirmenciler Birliği, Romanya Un Değirmencileri ve Fırıncılık Endüstrileri Birliği, Kazakistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği, Mısır Değirmencilik Derneği, Özbekistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği ile Fas Ulusal Değirmencilik Federasyonu gibi yurt dışındaki birlik ve derneklerden de destek gördük” dedi. Fuarımızda 16 ülkeden 190 marka 127 firma ziyaretçilerimiz ile buluşacak.  Fuarla birlikte dünyadaki yerimizi daha da sağlamlaştırarak önemli iş birliklerinin sağlanmasını dilerim” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.