DOLAR 32,3274
EURO 35,0816
ALTIN 2292,229
BIST 8979,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Başbakan Yardımcısı Şimşek: Korumacılık küresel ekonomiye zarar veriyor

    Başbakan Yardımcısı Şimşek: Korumacılık küresel ekonomiye zarar veriyor
    23.03.2018
    A+
    A-

    Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Garenta ana sponsorluğunda düzenlenen, Capital ve Ekonomist dergilerinin Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Özgür Maraş ve Dow Hindistan, Ortadoğu ve Türkiye Başkanı Luciano Poli’nin yaptığı açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünyadaki ve Türkiye’deki son ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arjantin’de düzenlenen G20 zirvesinin ardından ayağının tozuyla 7. Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Şimşek, G20 ülkelerinin dünyadaki korumacılık trendine karşı endişelerini dile getirdiğini belirterek birçok ülkede aşırı sağ ve popülist rejimlerin yükselişini de bu trende bağladı.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuşmasının ilk bölümünde küresel ekonomideki fırsatlar ve tehlikeleri dile getirdi. Şimşek “Dünya ekonomisinde gelecek kısa vadede oldukça parlak görünüyor; büyüme var, küresel enflasyon kontrol altında. Kısa vadede risklerin gerçekleşme olasılığı düşük. Ama orta ve uzun vadede soru işaretleri de var. Genelde olduğu gibi şimdi de senkronize büyüme dönemleri enflasyonist baskıya yol açıyor ve para politikasında sıkılaşmaya yol açıyor. ABD Merkez Bankası önümüzdeki dönemde faiz artırmaya devam edecek. Birkaç yıl öncesine oranla faiz beklentisi yüksek” diye konuştu.

    Dünyada şu anda en büyük riskin korumacılık olduğunu belirten Şimşek, “ABD’den başlayan çok güçlü bir korumacılık eğilimi var. Dünyada bazı endüstrilerde sorunlar yaşanmış olabilir ama

    ama onları çözeceğimize, kriz sonrası gelir dağılımında bozukluğun ortaya çıkardığı popülizmden faydalanmaya kalkışılırsa sonu kötü olur. G20’de bir iki ülke hariç herkes böyle düşünüyor” dedi.

    GELECEK VADEDEN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPILMALI

    Şimşek, konuşmasının Türkiye’yle ilgili bölümünde ise gelecek vadeden şirketlere yatırım çağrısı yaptı ve reel sektöre dövizle borçlanma konularında uyarılar yöneltti.

    “Türkiye son 15 yılda ortalama yüzde 5.7 büyüdü. Ortadoğu’da kaosa, teröre, ülkemizde darbe girişimine rağmen bu büyüme sayesinde Türkiye’nin relatif performansı iyi. Çin ve Hindistan hariç dünyaya büyük fark atmış durumdayız” dedi.

    Bu yılki büyüme tahminin yüzde 5.5 civarında olduğunu belirten Şimşek, yatırım teşvik başvurularının rekor düzeye ulaştığını belirtti. Türkiye’nin son 10 yılda 8.7 milyon vatandaşına iş yarattığını anlatan Şimşek, “AB de uzun bir aradan sonra güçlü büyüyor, dolayısıyla dış talep de güçlü olacak.” dedi.

    Şimşek hızlı büyümenin yarattığı enflasyonist baskıya da değinerek bunu TL’nin değer kaybına bağladı.

    İş dünyasına seslenen Şimşek, “Dünya borç batağında, faizler yükseliyor.” diyerek dövizle borçlanma konusunda uyarı getirdi.

    TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ PARLAK

    Türkiye’deki bütün borcun milli gelire oranının yüzde 141 olduğunu belirten Şimşek, reel sektörün borç oranının nispeten yüksek olduğunu belirtti. Şimşek bu yüzden borçlanma konusunda sınırlamalar getirdiklerini dile getirdi.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek, yatırım ortamını geliştirecek reformlara imza attıklarını belirterek

    Türkiye’nin Yeni Zelanda ve Singapur gibi ülkelerle bile yarışır hale geldiğini söyledi. Şimşek “Çok kapsamlı bir reform gündemimiz var. Yüksek gelirde tutunabilmemiz için bizim reform yapmamız lazım. En önemli önceliğimiz eğitim. Teknik ve yüksek eğitime OECD ortalamasının çok üzerinde yatırım yapıyoruz. Eğitime erişim oranları artıyor.” Dedi.

    Sermaye piyasalarının derinleştirileceğini belirten Şimşek, bankalara da seslenerek “Yatırım bankaları kurun. Gelecek vadeden şirketlere yatırım yapın. Geleneksel sektörlerde rekabet yoğun, gelecek vadeden sektörlerde ise kazanç daha yüksek.” diye konuştu.

    AB İLE İLİŞKİLERİMİZ HİÇBİR ZAMAN KOPMAZ

    Şimşek AB ile ilişkilere de değinerek “Hiç kimse bizi Avrupa’dan koparıp atamaz, Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı var. Ne güneyde ne doğuda ilham alacağımız başka bir yer yok, AB bizim ilham alacağımız yer” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.