DOLAR 32,3146
EURO 35,1067
ALTIN 2292,524
BIST 9054,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Beslenme çantası hazırlarken bunlara dikkat edin

    Beslenme çantası hazırlarken bunlara dikkat edin
    13.09.2018
    A+
    A-

    Beslenme çantaları çocuklarımızın okulda enerji ve vitamin ihtiyaçlarını karşıladıkları takdirde işe yararlar. Çoğunlukla rafine ürünlerin satıldığı okul kantinlerinden alışveriş yapmalarının ya da az yapmalarının önüne geçmek için iyi bir beslenme çantası hazırlamak önemlidir.

    Sabahları hızla hazırlanabilecek beslenme çantaları için hem Gıda Mühendisi, hem de bir anne olan Makarna, Lütfen! sahibi Tuğba Bayburtluoğlu’nun önerileri şöyle:

    – Çocuklarınızın beslenme çantalarına mutlaka bir meyve koyun. Bu meyve, elma gibi armut gibi soyulmuş ve bir poşete konmuş bir meyve olabileceği gibi muz ve mandalina gibi o anda soyulup yenilebilecek meyvelerden olabilir. Portakal ya da şeftali gibi meyveler sulu olduklarından çocuklar okulda sorun yaşayabilirler ve tercih edilmeyebilir. Portakal soyulup dilim dilim konulursa sorun çıkmayacaktır.

    – Kuru meyveleri ve yemişleri de beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. Özellikle bitkisel omega 3 oranı yüksek olan ceviz, kıymetli besin değerleri ile fındık, kolay ara öğün olabileceği gibi üzüm ve leblebi de lezzet olarak hoşlarına gidecektir. Ceviz ve gün kurusu kayısı da özellikle peklik çeken çocuklara iyi gelecektir.

    – Pazar günü evde yapacağınız bir poğaça ve bir kek çocuklarınızın beslenmesinde kantinden alınacak çok yağlı ve katkı maddeli poğaça ve keklere çok güzel bir alternatif oluştururlar. Evde bildiğiniz yağ ile, iyi kalite peynir ile yapacağınız poğaçaya çocuğunuzun yemediği sebzeleri de gizleyebilirsiniz. Ayrıca bir kere pişirip tüm ailenin hafta içi kahvaltı ve beslenme çantalarını bu kek ve poğaçalar ile şenlendirebilirsiniz.

    – Beslenme çantasına süt koymak isterseniz günlük sütü tercih etmeyin. Sabah evden çıkan çocuk eğer yanında özel bir soğutucu taşımıyorsa, sütü en erken 2 saat sonra içeceğinden bu süre zarfında günlük sütün bozulma ihtimali vardır. Bu yüzden UHT sütleri tercih edebilirsiniz. Bunların da katkılı olan çilekli, çikolatalı, muzlu olanlarından değil, sade olanlarından tüketmeleri daha doğru olacaktır. Çocuk sütü denilen kimi sütlerde de aşırı şeker ve nişasta gibi ürünler olabilir. İçimleri kolay olsa da yüksek (ve boş) kalorileri ile fazla enerji verebilirler, dikkat.

    – Ayran, yoğurt, kefir, köfte ve haşlanmış yumurta gibi soğuk saklanması gereken ürünleri de beslenme çantasına koymak yerine sabah kahvaltısında ya da akşam eve geldiğinde tüketmelerini sağlamak çok daha iyi bir çözüm olacaktır.

    – Çocuğunuz kantinden bisküvi almak isteyebilir. Makarna, Lütfen!’de bulunan hem tam buğdaydan, hem de organik sertifikalı bisküviler tercih edilebilir. Ancak bunun dışında, bol lif almaları açısından yulaflı, tam buğdaylı bisküvilerin kremasız olanlarından alıp çantalarına 4-5 adet koymanız daha iyi olacaktır; çünkü kantinden aldıklarında bir büyük paketi bitirmek isteyebilirler, siz en azından miktarını kontrol etmiş olursunuz. Evde kendi yapacağınız bisküviyi beslenme çantasına koymak her zaman en iyisidir. Zamanınız olduğunda bolca yapın, kuru ve ağzı sıkıca kapanabilen bir kaba koyup bir iki hafta tüketin. Sabah koşuşturmalarında işinizi kolaylaştıracaktır.

    – Beslenme çantasına mutlaka su koyun. Çocuklar teneffüslerde çok koşturup terleyebiliyorlar. Su kaybını hızlıca yerine koymak her zaman iyidir. Havalar ısındığında su miktarını arttırabilirsiniz.

    – Hazır pankek dilimlerinin arasına çikolata kreması sürülerek üretilen ve son dönemde satış fiyatının düşüklüğü ile çocukların gönlünde taht kuran ürünleri evde de hazırlayabilirsiniz. Pankeki süt yerine labne ya da lor gibi daha besleyici besinler ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

    – Sandviçler ve tostlar çok tercih edilse de içerisinde peynir olduğundan unutulduklarında çocukları zehirleyebilir. Ama çocuğunuza erken yemesini tembihleyerek ve yanına soğuk su koyarak en azından yiyeceği zamana kadar soğuk kalmasını sağlayabilirsiniz.

    – Kantinden almak isteyecekleri bir başka ürün de meyve suyu olabilir fakat kantinlerde genellikle %100 meyve suyu bulunmaz; meyve suyu içeriği çok daha az olan meyveli içeceklerin olması çok daha muhtemeldir. Bunları da eve alıp kendiniz kontrol ederek beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. Evde kuru meyveler ile tatlandırarak yaptığınız çok aşırı tatlı olmayan hoşaflardan da yanına koyabilirsiniz.

    – Tüpte satılan bal, pekmez ve tahin karışımı ya da çikolata kreması gibi karışımlar besleyici olsalar da gramajları fazla olabileceğinden tercih etmeyebilirsiniz. Bunların evde kontrollü tüketimi daha iyi olabilir. Çocuğunuz bal ve tahin+pekmezi çok seviyorsa hazırlayacağınız pankeklerin arasına sürerek de beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. Burada bal olarak özellikle propolisli, arı sütlü olan çocukların yiyebilecekleri bal karışımlarını tercih ederseniz aynı zamanda bağışıklık sistemlerini de güçlendirmelerini sağlayabilirsiniz.

    Bayburtluoğlu öok yakında çıkacak olan bilgi ve tarif kitabında da bulunan pancarlı pankek tarifini beslenme çantalarına koymak üzere şöyle anlattı:

    2 adet yumurta

    2 yemek kaşığı labne ya da lor peyniri

    4 yemek kaşığı tam tahıl unu

    1 adet haşlanmış pancar

    ½ çay kaşığı kabartma tozu

    Hepsini birlikte el robotunda pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çekin. Yanmaz tavayı ısınması için önce yüksek sonra kısık ateşe alın çok az tereyağı sürerek pankek hamurunu tavaya dökün. Başında bekleyerek altı yanmadan üstü göz göz olmaya başlayınca çevirin ve pişenleri tabağa alın.

    Afiyet olsun.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.