DOLAR 32,586
EURO 34,7769
ALTIN 2507,735
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Beyaz eşyada ilk çeyrek cirosu 2.7 milyar TL

    Beyaz eşyada ilk çeyrek cirosu 2.7 milyar TL
    02.06.2017
    A+
    A-

    Türkiye’de tüketici teknolojileri pazarı yılın ilk çeyreğinde % 8.3 büyüyerek 11.7 milyar TL ciro yaptı. Beyaz eşya ÖTV indiriminin etkisiyle ciroda % 31.3 büyüme gösterdi

    Türkiye’de tüketici teknolojileri pazarı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 büyüyerek 11.7 milyar liralık ciroya ulaştı. Araştırma şirketi GfK tarafından açıklanan “GfK TEMAX Türkiye 2017 birinci çeyrek sonuçları”na göre, beyaz eşya sektöründeki vergi indirimleri, tüketici teknolojisi ürünleri pazarında ilk çeyrek itibarıyla büyümesinde pozitif etki yarattı. Bu dönemde ciroda pozitif büyüme oranı elde eden sektörler sırasıyla büyük beyaz eşya, tüketici elektroniği, telekom ve küçük ev aletleri olurken, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, bilgi teknolojileri ve görüntüleme daralan sektörler oldu.

    Telekom sektörü 2017’nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 büyüme gösterdi ve cirosu 5.1 milyar lira oldu. Akıllı saatler ve telefon kulaklıkları kategorileri de yüksek büyüme performansları ile ön plana çıkan ürün grupları oldu. Bilgi teknolojileri sektörü ise bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 daralarak 1.2 milyar liralık ciro elde etti. Pazarda düşüşün en sert gözlendiği ürünler orta ve üst segmentteki tablet ürünleri oldu. Sektörün en büyük ürün grubu dizüstü bilgisayarlar ciroda yüzde 3.7’lik büyüme kaydetti. Tüketici elektroniği yüzde 10.9 büyüyerek, 1.5 milyar lira ciro yaptı.

    Beyaz eşyadaki ÖTV düzenlemesinin de etkisiyle sektör bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 31.3 büyüme performansı elde etti. Sektörün cirosu da 2.7 milyar liraya ulaştı. Buzluk altta buzdolapları, 9 kilogram ve üzeri çamaşır makinaları, ankastre fırınlar ve 6 programlı bulaşık makinaları sektörün toplam büyümesine en yüksek katkıyı sağlayan ürün grupları oldu. Küçük ev aletleri sektörü de aynı dönemde yüzde 2.8 artışla 1 milyar lira ciro kaydetti. Cirosal olarak en iyi performanslar sırasıyla sıcak içecek hazırlama makinaları, saç kurutucular, elektrikli süpürgeler, saç şekillendiriciler ve saç ve sakal kesiciler oldu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.