DOLAR 32,5993
EURO 34,8274
ALTIN 2495,983
BIST 9467,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Birkaç tedbirle yaz tatilini verimli geçirmek mümkün

    Birkaç tedbirle yaz tatilini verimli geçirmek mümkün
    12.06.2018
    A+
    A-

    Aylar boyunca yaz tatilini bekleyen öğrenciler için uzun bekleyiş 8 Haziran Cuma günü sona erdi. Öğrenciler tatilini, yoğun ders ve sınav temposundan sonra ders çalışmadan geçirmek isterken veliler ise çocuklarının akademik birikimlerini unutmadan tekrar ederek değerlendirmelerini bekliyor. Öğrencilerin tatile de ihtiyaçları olduğunu belirten uzmanlar, çocuklara yaz tatilinde derssiz zaman dilimleri de sunulması gerektiğini aktarıyor.

    Öğrencilerin heyecanla beklediği yaz tatili yaklaştı. Ancak öğrencilerin ve velilerin uzun yaz tatili beklentisi birbiriyle uyuşmuyor. Sınav stresi ve yoğun ders temposundan çıkan öğrenciler yaz tatili boyunca hiç ders çalışmadan sürekli çoğunlukla televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirmek istiyorlar.

    Velilerin bu süreçte baskıcı tavır sergilememesi gerektiğini anlatan Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü; “Anne ve babalar uzun yaz tatilinde çocuklarının bütün yıl öğrendiklerini unutmasından endişe duyuyorlar. Bu süreçte de baskıcı tutumlarıyla çocuklara doğruyu anlatmaya çalışıyorlar. Öncelikle ebeveynler, çocuklarının yoğun ve yorucu bir eğitim öğretim hayatından çıktığının bilincinde olmalılar” dedi.

    Yaz okulları değerlendirilebilir
    Yaz ayları çocukların kendilerini sanat, spor ve sosyal açıdan geliştirebilmeleri için bir fırsat. Veliler tatil döneminde çocuklarını yetenekleri doğrultusunda çalışmalara yönlendirmeli diyen Ferhan Uz Güçlü; Özellikle ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin yaz okullarından yararlanması sağlanmalı. Öğrenciler yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşirler, iletişim becerilerini geliştirirler. Ancak aileler bu konuda çocuklarının görüşlerini almalı, onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler hakkında seçim yapma hakkı tanımalı. Yaz kampları seçiminde göz önünde bulundurulması gereken diğer unsurlar ise çocuğun ilgi alanı ve becerileridir dedi.

    Aile ziyaretleri için fırsatlar yaratın

    Çocuklarda aile bağlarının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Güçlü; Aile bağlarının pekiştirilmesi için büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen gibi yakınlara ziyaretler düzenlenebilir. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sunduğu gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma olanağı da sağlardedi.

     

     

    Bilgisayar, tablet, TV kullanımı sınırlanmalı

    Gerek yaz tatillerinde gerekse okul döneminde ebeveynlerin en çok sorun yaşadığı teknoloji kullanımı konusunda öneriler paylaşan Güçlü, “Öncelikle çocuğun her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir. Toplam süre okul öncesi çağ çocuklarında bir saatten, ilköğretim dönemi çocuklarında iki saatten fazlaysa yetişkinler sınırlandırmaya gidebilirler” dedi.

    Uzman rehber sözlerini şöyle sürdürdü; “ Aşırı kullanımı engellemenin en kolay yollarından biri bilgisayarı koridor veya ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin takip edebilecekleri bir yere koymaktır. Aile içinde birden fazla insan aynı bilgisayarı kullanırsa çocuk sırasını bekleme, başkalarının eşyalarına saygı gösterme gibi sosyal beceriler de kazanır.”

    Zayıf dersi olan öğrenciler için planlama şart
    Başarısız dersi olan öğrencilerin yaz dönemi boyunca sürekli ders çalışmasını beklemenin yanlış olduğunu belirten PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü; “Öncelikle çocukları zayıf karneden dolayı küçümsemeyin ve insanların içinde kızmayın. Tam tersi gelecek dönemde düzeltebileceğine inandığınızı ifade edin. Zayıf dersi olan öğrenciler tatilde verimli çalışmak için bir plan oluşturmalılar. Bir plan dahilinde yapacakları tekrarlar öğrenciyi sık boğaz etmeden başarısız olduğu dersle bağ kurmasını sağlayacaktır” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.