DOLAR 32,4276
EURO 34,4515
ALTIN 2487,09
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    BOCCHI ile İyonya Hamamları’na yolculuk

    BOCCHI ile İyonya Hamamları’na yolculuk
    29.05.2018
    A+
    A-

    BOCCHI, Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarına kazandırdığı kadim hamam kültürünü keşfetmek, tanıtmak ve dönemin mühendislik harikalarından aldığı ilham ile yüksek teknolojiye entegre üretim felsefesini yansıtmak amacıyla yola çıktığı “Her Dem Banyo” projesinin 3. destinasyonunu 23-24 Mayıs tarihlerinde “İyonya Hamamları” rotasında gerçekleştirdi.

    BOCCHI’nin, Anadolu topraklarında suyun izini takip ettiği “Her Dem Banyo” projesinin 3. destinasyonu Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzalarını kapsayan İyonya bölgesine gerçekleştirilerek, Anadolu’da Roma kentleri ve hamamlarının en çok sayıda olduğu İyonya Bölgesi; hamamları, antik kentleri, dönemin mimarisi, ekonomisi, tasarım & sanat anlayışı ve gastronomik değerleri ile keşfedildi.

    Roma kültüründe ‘therma’, Türk kültüründe ise ‘hamam’ olarak anılan merkezler sadece bir yıkanma yeri değil; daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler olup su ile temas, kişisel bir yenilenme ve arınma ritüeliydi. Roma hamamlarının uzun vakit geçirmeye, sosyalleşmeye ve etkileşime açık olan dünyası ise dönemin sosyal, ekonomik, politik ve kültürel koşullarını ortaya koyan ipuçlarını da bünyesinde saklıyor. Dönemin eşsiz mimari eğilimleri, ısıtma-soğutma alanında hızla gelişen teknoloji ve hamam komplekslerinin içerisinde yer alan konferans salonları, kütüphane gezinme alanları ve daha birçok sosyal öğe, hamamların kültür merkezleri olarak ele alınmasını sağlıyordu.

    Dönemin mühendislik harikaları olarak keşfedilmeyi bekleyen bu hamamlar, günümüzde de inovasyona yaptığı yatırımlar ile sektörde rakiplerinden ayrılan BOCCHI’ye üretim anlayışında ilham veriyor. İleri teknolojiyle geliştirdiği ürün yelpazesini her geçen gün biraz daha genişleten BOCCHI, bugün Gebze’de konumlanan fabrikalarında 600 kişilik kadrosu ile yıllık 1.000,000 adet üretim kapasitesine sahip. Türkiye, İtalya, Amerika, İngiltere ve Rusya ofisleri aracılığıyla dünya genelinde geniş bir kullanıcı ağına hitap eden firma, Seramik Sağlık Gereçleri kategorisinde 2017 yılı Türkiye ihracat ikincisi, Amerika’ya ihracatta ise kategoride birinci olma başarısı göstererek, satışlarının %87’sini gerçekleştirdiği yurt dışı pazarlarında dikkat çekiyor. Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarına kattığı değerlerle ortaya çıkan ortak kültürün temsili niteliğinde Türk ve İtalyan tasarımcıların ve mühendislerin üretimleri ile Amerika ve Orta Avrupa’daki varlığını her geçen gün güçlendiren BOCCHI’nin hedefinde ise bu rüzgarı, Uzakdoğu ve Afrika’ya da taşımanın yanısıra 2018 yılı Türkiye yatırımları arasında 7.000.000USD’lik yatırımı ile aksesuar, armatür ve banyo mobilyası olmak üzere 3 tane fabrika yatırımı var. 2017 yılında 130,000,000 TL’lik cirosunu baz alarak 2018 yılı ciro hedefini 160.000.000 TL’ye yükselten firmanın başarısına ek olarak, gömme rezervuar ve iç takım üretimi yapan Key Teknik şirketlerinin de ABD merkezli,konusunda dünyanın en büyük şirketi olan Fluidmaster’a satılması ile BOCCHI, başlı başına ilham veren bir hikaye olarak karşımıza çıkıyor.

    Sektördeki 45 yıllık deneyimi ile seramik alanında bir lider olarak görülen BOCCHI’ninKurucu Ortağı Şadi Burat, “Her Dem Banyo” projesinin BOCCHI için önemini 68 yıllık deneyime sahip İtalyan banyo markası olarak bu projeyi gerçekleştirmemizin en önemli sebebi suyun dokunduğu ve hayat verdiği her yerde olmamızdır. Türk ve İtalyan kültürlerinin çok önemli bir kesişim noktası ve aynı zamanda kültürel mirasımız olan hamamlara hakettiği ilgiyi göstermek; izlerini Anadolu’dan başlayarak dünyadaki keşfine önderlik etmek istedik. Bu projeyle Roma ve Türk Hamam geleneklerinin yaşatılarak tarih sayfalarından silinmesini önlemek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve en önemlisi ülke turizmine yaptığı katkıyı arttırmak en önemli amacımızdır” sözleriyle vurguluyor.

    BOCCHI’nin Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarına kazandırdığı bu kadim hamam kültürünü keşfetmek ve tanıtmak amacıyla yola çıktığı “Her Dem Banyo” projesi kapsamında, profesyonel rehber, yemek tarihçisi ve sommelier Murat Yankı rehberliğinde gerçekleştirilen İyonya Hamamları rotasının başlangıç noktası, ana tanrıça kenti Metropolis oldu. Antik dönemdeki adı Kaistros olan, Küçük Menderes Irmağı kıyısında kurulmuş bu Roma dönemi kenti hamamı, adeta yeni terkedilmiş hissini verecek kadar iyi korunmuş olup, dönemin hamam kültürünü yaşatarak ziyaretçileri büyüledi. Rotanın devamında ise Selçuk’taki bir diğer önemli hamam yapısı olan, Ayasuluk Kalesi ile St. John Kilisesi’nin bulunduğu tepenin yamacındaki İsa Bey Camii Hamam Kompleksi oldu. Thales’in, Anaximandros’un ve Anaximenes’in anayurdu, bilimin doğduğu Milet Antik Kenti ile devam eden gezinin ikinci gününde ise Marcus Aurelius’un eşi adına yaptırdığı, Anadolu’nun bir kadına adanan yegâne hamamı olan Faustina Hamamı ziyaret edildi.

    Dönemin ruhunu olduğu gibi koruyan bu yapıların etkileyici dayanıklılığını yeni nesil banyolarda da en önemli kriter olarak kullanıcıya sunan ve üretim felsefesini sürdürülebilir bir anlayışa oturtan BOCCHI, Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarında dünden bugüne süren etkisini referans alarak, 21.yy Türkiye’sinde yüksek teknolojiyiilk kez kullandığı ürünleri ile uzun yıllar sürecek dayanıklılığı garanti ediyor. ARGE ekibi tarafından geliştirilen bu ürünlerle hijyen konusunda bilinenlerin çok üstünde bir anlayışla kullanıcıların karşısına çıkan firma, Türkiye’de bir ilk olan “sıfır pürüz teknolojisi” ile sırlı porselenlerin kir ile temas eden yüzeylerindeki lekeleri ve kireçlenmeleri en aza indirirken, “Clean Plus+” teknolojisiyle banyolarda temizliği kolay hale getiriyor ve maksimum düzeyde hijyen sağlıyor. Banyoda konforu bir adım öteye taşımak için geliştirdiği“XL Klozet” ürün grubu ile XL klozet standart boyutlardaki klozetlere göre %30 daha geniş bir oturma alanı sunularak, farklı beden ölçülerine sahip kullanıcılar için banyoda geçirilen süre daha rahat, daha konforlu bir hale geliyor.

    Hem üretim anlayışında hem de söylemlerinde yıkanma geleneğini, doğduğu topraklardan aldığı ilhamla bir arınma ritüeli olarak gören ve bunu yaşatan tasarımlara imza atan BOCCHI, suya, dönemin tarihi ile temas ederek Anadolu’daki hamamları keşfetmeye devam edecek.

     

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.