DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bonfilet’ten sağlıklı et döner yemenin ipuçları

    Bonfilet’ten sağlıklı et döner yemenin ipuçları
    13.02.2020
    A+
    A-

    Türk halkının vazgeçilmez lezzeti döner, doğru koşullarda üretip sunulduğunda zengin içeriğiyle sağlığımıza katkı sunuyor. Peki, dönerin sağlıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet’in COO’su ve Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, doğru döner seçiminin önemi ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

    Ayaküstü atıştırılmak istendiğinde tombik ya da dürüm; uzun uzun keyfi çıkarılacaksa porsiyon, İskender ve hatta pizza! Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde dahi kendine yer bulan, ünü başta Avrupa olmak üzere dünyaya yayılan döner, pek çok lezzet tutkununun da ortak noktası. Ancak Türk mutfağının bu vazgeçilmez lezzeti, son dönemde sağlık tartışmalarıyla sık sık gündeme geliyor. Özellikle dönerde kullanılan et ve yağ, bu tartışmaların odak noktasını oluşturuyor.

    “Kaliteli dönerde yalnızca kuyruk yağı kullanılır!”

    Bir asrı aşkın tecrübesiyle kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet’in COO’su ve Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, et seçiminde olduğu gibi döner seçiminde de dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu ifade ediyor. Bonfilet olarak hem pişmiş hem de baton döner ürettiklerini belirten Bozkuş, dönerde kullandıkları et ve yağ hakkında bilgi verdi. Yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan dönerin insan sağlığına son derece faydalı olduğunu söyleyen Bozkuş, “‘İyi Döner’ için ‘İyi Et’ işin olmazsa olmazı. Biz de Bonfilet olarak dönerimizi, özenle seçilen yerli besi danaların kol ve but kısımları ile kuyruk yağından hazırlıyoruz. Baharat, yoğurt, tuz ve soğan ekliyoruz. Katı yağ, sıvı yağ veya farklı bir yağ kesinlikle kullanmıyoruz. Ürettiğimiz döneri; rengiyle içeriğiyle kalitesiyle ve lezzetiyle çok önemsiyoruz. Tüketiciler de bu şekilde hazırlanan döneri gönül rahatlığıyla tüketebilir çünkü döner vücudun ihtiyacı olan proteinin yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de tek başına karşılar” dedi.

    Dönerin rengine ve kokusuna dikkat!

    Kemal Bozkuş, sağlıklı bir döner tüketmek için tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

    • Dönerde kullanılan etin kesim, parçalama ve paketleme işlemlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı tesislerde yapılması bir zorunluluktur. Tüketiciler döner satın aldıkları yerin belgelerine mutlaka dikkat etmelidir.
    • Satılmayan dönerlerin bir sonraki gün yeniden sunulması başta zehirlenme olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tüketiciler güvendikleri yerleri tercih etmelidir. Bununla birlikte dönerin kokusu ağırlaşmış, rengi kararmış ise o ürün kesinlikle yenmemelidir.
    • Dönerin ateşe çok yakın olması etin fazla pişmesine, uzakta olması ise çiğ kalmasına neden olur. Bu ikisi de dönerin kalitesini düşürür ve sağlığa etki eder. Etin doğru pişirildiğinden emin olunmalıdır.

    Günde bin ton döner tüketiyoruz!

    Türkiye’de günde yaklaşık bin ton döner tüketiliyor. Sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilen döner, farklı sunum çeşitleriyle her öğünü ziyafete çevirebiliyor. Dönerin fiyatı ise ürün, kalite, lokasyon ve sunuma göre 3 TL’den 45 TL’ye kadar farklılık gösterebiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.