DOLAR 32,5874
EURO 34,7959
ALTIN 2514,446
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ÇATIDER’den ‘Türk Standartları Haftası’nda önemli uyarı

    ÇATIDER’den ‘Türk Standartları Haftası’nda önemli uyarı

    ÇATIDER (Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye’de merdiven altı üretim ve hatalı uygulamalar nedeniyle her yıl çok sayıda çatı uçması, yangın, çökme ve enerji kayıpları gibi sorunlar yaşandığını belirterek, “Türkiye’de standartlara uymayan, geleneksel yöntemlerle yapılmış milyonlarca çatı var. Bu çatılar, riske açık durumda. Çatıların, uzman kişilere teslim edilmesi gerekir” dedi.

    Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) tarafından Türk Standartları Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, tüketicilerin merdiven altı ürünlerden uzak durarak, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmesi ve uygulamaları uzman kişilere yaptırması gerektiği vurgulandı.

    ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye’de standartlardan uzak milyonlarca çatı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    “Merdiven altı üretim, tüm sektörleri tehdit ediyor. Çatı sektöründeki standartlardan uzak ürünler ise hem tüketiciye, hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar veriyor. Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi, konusunda uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekir. Tüketicinin parasının çöpe gitmemesi ve çatının uzun ömürlü olması için, standartlara uygun çatı ve uygulamalar tercih edilmeli. Konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamaması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar, ülke ekonomisine de zarar veriyor.”

    Uzman olmayan kişiler dikkate alınmamalı

    Baştanoğlu, çatı sistemleri ve kaplama malzemeleri konusunda otorite olmayan kişilerce hangi çatı sistemlerinin hangi malzeme ile kaplanması gibi açıklamalar yapıldığı uyarısında bulunarak, şöyle konuştu:

    “İnşaat sektöründe projesine, yürürlükte olan, yönetmelik ve şartnamelere uygun imalat ve uygulamaları karalayan ve insanları yanlış yönlere sevk edecek bu gibi haberler fayda yerine zarar getirebileceğinden, çatı konusunda uzman, yetkin meslek adamı olmayanlardan edinilen bilgilere rağbet edilmemesini istiyoruz. ÇATIDER, Türkiye’de çatıcılık ve çatı sistemleri konusunda tarafsız ve güvenilir bir kaynaktır.”

    Hatalı çatı, faturaları yüzde 50 kabartıyor 

    Baştanoğlu, standartlara uygun olmayan çatıların tüketici bütçesine de zarar verdiğini hatırlatarak, “Bu çatı sistemlerinin, enerji verimliliği sağlaması mümkün değil. Güncel su ve ısı yalıtım malzemeleri ile yenilenmediği için yüzde 50’lere varan oranda enerji kaybına yol açıyorlar. Bu kayıp, faturaları kabartıyor. Geleneksel yapı metotlarla yapılmış çatıların yenilenmeleri zor ve çok pahalı değil. Enerji, bakım ve tamiratlardan sağlanacak tasarruf ile harcanan para geri kazanılır. Doğru malzeme ve işçilikle yapılmış çatılarda bakım sıklığı azalır. Çatı aktarma gerekmez. Akıntı, rutubet, küf ortadan kalkar, konfor artar.”

    Türkiye’de çatı sektöründe meslek standartı hazırladık

    Baştanoğlu, ÇATIDER olarak çatı standartları konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şunları ifade etti:

    “Çatılardaki standartları iki ana başlık altında incelemek gerekir. Ürün standartları ve çatıları uygulayacak ustaların meslek standartları. Birinci konuda, yani kayıtlı, belgeli ve standartlara uygun üretilen ürünlerde hiçbir problem yoktur. Bu noktadaki problem merdiven altı diye nitelenen kayıt ve denetim dışı ürünlerdedir. Çatı ustalarının mesleki tariflerinin bu güne kadar yapılmamış olması bir eksikliktir.  Dernek olarak şimdiye kadar Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardını hazırladık.”

    İklim değişimine acil önlemler alınmalı

    İklim değişimlerinin de önlem alınması gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Baştanoğlu, bu konudaki sektörün beklentisini şöyle açıkladı:

    “Yangına karşı gerekli önlemler mevcut yangın yönetmeliği ile mevzuata bağlanması çok doğrudur. Ancak bir binaya yangın kadar yağmur suyun da zarar yaratmasına dikkate almalıyız. Mevcut TS EN 13956:2015, TS EN 12056 ve TS EN 1253 gibi standardların güncel halleriyle uyulmasına sadece tavsiye değil yasal mevzuatla zorunluluk getirilmeli. Ekonomik çözüm arayışı tekniksel yanlışlıklara sebep olmamalı. Hızlı şekilde değişen iklim şartlarıyla anlık yüzyıl yağışları ve rüzgarları her türlü binaların çatılarına teşkil eden tehlike ve ekonomik zararlara karşı uyulması gereken asgari ölçüler TS EN standardlarında mevcut ve yasal mevzuata bağlanması beklentimizdir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.