DOLAR 32,5622
EURO 34,99
ALTIN 2431,754
BIST 9765,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ÇATIDER’den ‘Yangından Korunma Haftası’nda önemli uyarı

    ÇATIDER’den ‘Yangından Korunma Haftası’nda önemli uyarı
    25.09.2018
    A+
    A-

    Türkiye’de her yıl çok sayıda çatı ve bacada yangın çıkıyor. Yangınların büyük bölümünün nedenleri, standartlardan uzak uygulamalar ve ihmal. Sadece  2018 yılının ilk 8 ayında İstanbul’da 618, Ankara’da 178 baca ve çatı yangını çıktı. ÇATIDER (Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, özellikle sonbahar ve kış aylarıyla birlikte çatı ve bacalar için en tehlikeli dönemin başladığını hatırlatarak, “Üzücü kayıplar yaşamamak için çatı ve bacaların uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi, standartlardan uzak ürün ve uygulamalardan kaçınılması gerekiyor” dedi.

    Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) tarafından ‘25 Eylül – 1 Ekim Yangından Korunma Haftası’ nedeniyle yapılan açıklamada, çatı ve baca yangınlarının arttığı sonbahar ve kış aylarında kazalar yaşamamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.

    ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, her yıl meydana gelen yangınların zaman zaman önemli kayıplara yol açabildiğini belirterek, binaların her unsurunda olduğu gibi çatı ve bacaların da standartlardan uzak olmasının tehlikeye davetiye çıkardığı uyarısında bulundu.

    Baştanoğlu, çatılarda yangın riskini artıran unsurları şöyle sıraladı:

    • Baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar,
    • Çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı,
    • Tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesi,
    • Baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması,
    • Baca temizliklerinin yapılmaması,
    • Tedbirsiz tamirat yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi.

    İstanbul’da 618, Ankara’da 178 çatı-baca yangını

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın istatistiklerine göre İstanbul’da 2017 yılında toplam 1100 çatı ve baca yangını çıktı.  2018 yılının ilk 8 ayında ise çatı baca yangını sayısı 618’e ulaştı. Ankara’da 2017 yılında  toplam 349  çatı ve baca yangını çıkarken, bu yılın ilk 8 ayında bu sayı 178 oldu.

    Çatı aralarını temiz tutun ve depo olarak kullanmayın

    “Baca ve çatılar, sonbahar ve kış aylarından önce mutlaka kontrol ettirilmeli, çatı ve baca uygulamaları uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çatı aralarını temiz tutun ve depo olarak kullanmayın” uyarısında bulunan Baştanoğlu, “Çatı aralarında ve güneş ışığına aşırı maruz kalan yerlerde tinerli, yağlı vs. tip bezler, boş tüp ve basınçlı kaplar bulundurmayın. Çatlak ve kırık bacaların onarımını mutlaka yaptırın. Ev ve işyerinizin bacasını yetkili firmalara temizlettirin” dedi.

    “Çatı ve bacalar sadece uzmanlara teslim edilmeli”

    ÇATIDER Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye’de binlerce çatının, uzman olmayan kişiler tarafından geleneksel yöntemlerle yapıldığı ve onarıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

    “Bu nedenle çatı tadilat, yenileme veya tamirat işlemleri için uzman bir firma tercih edilmelidir. Doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanması, ideal ve tehlikelerden uzak çatılar için şarttır. ÇATIDER olarak yaklaşık 15 yıldır bu konularda üyelerimizi ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendiriyoruz. Bugün tüm ÇATIDER üyeleri, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda örnek bir başarı ortaya koyuyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.