DOLAR 32,5993
EURO 34,8797
ALTIN 2497,583
BIST 9623,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Cevizli Tekel Fabrikası’nın kadın işçileri dayanışmanın önemini hatırlattı

    22.01.2020
    A+
    A-

    Rezan Has Müzesi’nde “Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisi kapsamında gerçekleştirilen Cibali Sohbetleri devam ediyor.  “Cevizli Tekel Fabrikası’nda Kadın Emeği” başlığı altında düzenlenen onuncu panelde Dr. Hatice Kurşuncu ve Dr. Suna Yılmaz Tekel işçisi kadınların fabrikadaki çalışma koşullarını ve erkeklerden farklı olarak yaşadıkları fabrika deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Panele katılan eski Tekel işçisi kadınlar da fabrikadaki kadın dayanışmasını ilk ağızdan anlattı.

     

    Rezan Has Müzesi “Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisi kapsamında gerçekleştirilen Cibali Sohbetleri panel dizisine ev sahipliği yapıyor. 14 Ocak Salı günü onuncu oturumu gerçekleşen panelde Dr. Hatice Kurşuncu ve Dr. Suna Yılmaz, 1967 yılında kurulan Cevizli Tekel Fabrikasının üretim ve işçi örgütlenmeleri tarihini kadın deneyimleri üzerinden aktardı. Panele katılan eski Tekel fabrikası işçisi kadınlar da kendi deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.

     

    Kadın işçiler de buradaydı”

    Cevizli Tekel Fabrikası ile ilgili kapsamlı bir arşiv ve literatür çalışması yürüttüklerini söyleyen Dr. Suna Yılmaz, “Çalışma ve araştırmalarımızda mekan olarak fabrikanın sadece kampüsünü değil etrafındaki mahalleri de düşündük.  Anlatılarda daha çok mekanın erkekler tarafından nasıl deneyimlendiği ve tanımlandığı tartışılıyor. Biz buraya bir çentik atıp ‘burada kadınlar da var’ demek istedik. Kadınların hafızasındaki fabrika deneyimi erkeklere göre daha farklı. Biz bu deneyimi ortaya çıkarttık.” diye konuştu.

     

    “Yoksulluk nedeniyle çocuk yaşta işçi oldular”

    Oturumda özellikle kadın işçilerin fabrika giriş deneyimlerine dikkat çeken Dr. Yılmaz ve Dr. Kurşuncu, kadınların daha çok göç eden ailelerden geldiğini, yoksulluk nedeniyle de çocuk yaşta işçiliğe başladığını anlattılar. Oturumda ayrıca kadın işçilerin mahkemeye başvurarak yaşını büyüttüğü, genelde ilkokul mezunu oldukları ve erkek işçilere oranla daha alt kademelerde çalışmalarının da altı çizildi. Eski Tekel işçisi kadınlar da bir aile ortamına dönüştürdükleri çalışma ortamlarında kadın dayanışmasının çok yüksek olduğunu kendi deneyimleriyle aktardılar.

     

    “Toplumsal bir mekan olarak Cevizli Tekel Fabrikası”

    İstanbul’da Maltepe ile Kartal arasında yaklaşık 460 bin metrekarelik bir alanda yer alan Cevizli Tekel fabrikası, en yoğun üretim dönemlerinde 10 bin çalışanı bulunan, fabrika binaları, tütün depoları, lojmanları, kreşi, yaz kampı, lokali ve spor tesisleriyle üretim sürecinin yanı sıra gündelik hayatın da içerisinde kurulduğu toplumsal bir mekan olarak dikkat çekiyor. Sigara ve ambalaj üretimi yapılan Cevizli fabrikası kadın işçi yoğunluğu ile emek tarihi alanında kadın emeği deneyiminin de izlenebildiği örneklerden biri olarak da ayrı bir önem taşıyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.