DOLAR 32,5979
EURO 34,8122
ALTIN 2496,956
BIST 9472,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Devinimin görsel dili Merkur’de

    Devinimin görsel dili Merkur’de
    06.12.2018
    A+
    A-

    Fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş “Devinimin Görsel Dili” adını verdiği serisinden seçilen 17 adet fotoğrafı 12 Aralık 2018 – 5 Ocak 2019 tarihlerinde MERKUR’de sergileyecek.

    “Hareket hayattır” mottosuyla hayatın her alanında hareketleri inceleyen ve onları görsel bir dile dönüştüren İngiliz fotoğrafçı Eadweard Muybridge, 12-24 fotoğraf makinesi kullanarak dörtnala giden atın dört ayağını da havada yakalamayı başarmıştı. Dünyadaki ilk hareket ansiklopedisini  oluşturmayı hedefleri arasına koyan Muybridge, çalışmasıyla bu işin öncülüğünü yapmıştı. Sadece hayvanları değil, insanları da günlük aktiviteler ve eylemler içerisinde fotoğraflayarak yaşamı incelemeye koyulmuştu. Muybridge için hayatı oluşturan harekettir.

    Devinim; sabit bir objeye göre hareket eden bir başka objenin durumudur. İnsanlar her zaman aynı ruh halinde olamaz. Ruh hali de sürekli değişim sürecindedir. Düşüncelerimiz de sürece uygun değişime uğrayabilir. Toplumsal olayların tümünün belirleyicisi devinimdir. Devinim de sürece bağlı olarak bir ritmik özellik gösterebilir. Fotoğrafta (görsel sanatlarda) kompozisyon ilkeleri arasında ritmin önemli bir yeri vardır. Konumuz devinim ise çizgiyle, ışıkla, gölgeyle, kontrastla, yüzeylerle, mekânlarla, yatay ve dikey oluşumlarla, yönlerle, renklerle, küçüklük-büyüklükle, biçimlerle ve yaşamın kendisiyle onu görsel dile dönüştürebiliriz.

    Tahsin Aydoğmuş çalışmalarıyla ilgili olarak; “2012 yılında Malatya’ya yaptığım seyahat sırasında fotoğraf çekimi için Arapgir’in Onar Köyü’ne kaya mezarlarının bulunduğu bölgeye gittim. Kaya mezarlarının birinde inanılmaz çizimleriyle yaklaşık 2200 yıllık altı ayrı devinimi anlatan at figürlerini görünce çok şaşırdım. Figürleri incelediğimde o dönemin insanlarının atların hareketlerini en güzel şekilde görsel dile dönüştürdüğünü hayretle gözlemledim. Yüzyıllar öncesinde de günümüzde de atların devinimleri görsel dille özgürlüğün sembolü olarak kullanılagelmiştir.  Bu kaya üzerine çizilen at figürleri bana fotoğrafçı Eadweard Muybridge’in at ve devinim konusunda 1870’li yıllarda yaptığı çalışmayı anımsattı. Nereden, nereye!“ açıklamasını yaparak sanat izleyicilerini Devinimin Görsel Dili‘ni izlemeye davet ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.