DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dış İlişkiler MÜSİAD Ankara’da mercek altına alındı

    Dış İlişkiler MÜSİAD Ankara’da mercek altına alındı
    24.03.2018
    A+
    A-

    MÜSİAD Ankara’da gerçekleşen toplantının konuğu Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Küntay oldu. Küntay, Afrin operasyonunun Türkiye açısından büyük bir zafer olduğunu vurguladı.

    Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Küntay, MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ile MÜSİAD Ankara yönetim kurulu ve üyeleri ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının konuğu oldu. Türkiye’nin dış ilişkilerinin mercek altına alındığı toplantıda değerlendirmelerde bulunan Küntay şunları söyledi: “Türkiye’nin iki önemli beka meselesi bulunmaktadır. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de bazı sorunlar mevcuttur. Bunların hepsi Allah’ın izni ve el birliği ile zaman içerisinde toparlanır. Ama önemli olan PKK ve FETÖ meselesinin ivedilikle çözülmesidir. Bu örgütlerle mücadele ederken arkalarında olan güçleri de unutmamak gerekiyor. Ne yazık ki bu anlamda atılacak olan adımların ucu dünyanın birçok farklı ülkesine de dokunuyor.”

    ABD Rusya’ya rol kaptırmak istemiyor

    Türkiye’nin ABD’de kamuoyu oluşturma noktasında sıkıntıları olduğunu anlatan Küntay: “Bu zamana kadar ne yazık ki ABD’de doğru kamuoyu oluşturulamadı. Bu durumun en önemli nedeni ise FETÖ’dür. Dün ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan makalede Türklerin Afrin operasyonu sırasında birçok sıkıntı yaşandığına dair Türkiye’yi eleştiren söylemler ele alınıyordu. Bu durum ABD’nin Türkiye’nin terörle mücadelesini çok da bizler gibi görmediğinin net ifadesidir. ABD’nin YPG ve PYD’nin arkasındaki itici güç olduğunu da söyleyen Küntay “Afrin operasyonu çok önemli bir operasyondur ve bölgeye zamanında girebilmiş olmak Türkiye açısından büyük önem taşır. Kimse oraya Türkiye’nin gireceğini beklemiyordu. Şu anda birçok ülkenin en büyük korkusu Türkiye’nin Menbiç’e girmesidir. Şunu net söylemek lazım ki, Afrin konusu Türkiye’nin sadece askeri değil, diplomatik ve stratejik de başarısıdır. Burada unutulmaması gereken, ABD’nin Rusya ile olan ilişkileri ve Rusya’ya rol kaptırmama derdinin bugünlerde ABD’nin Ortadoğu politikasında itici bir rol oynadığıdır.

    “Güçlü Bir Ekonomi, Uluslararası Dengelerde Önemli Bir Faktör”

    Türkiye’nin Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı ile yaşadığı sürece dair değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Ankara Başkanı ve DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal “Yürütmüş olduğumuz Afrin operasyonu ile Mehmetçiğimiz kahramanca mücadele vererek Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü 18 Mart günü bir destan yazdı. Türkiye, artık bölgesinde ve dünyada önemli bir aktör. Bundan sonra görevin bizlerde olduğunu düşünüyorum. Üreticiler, sanayiciler, iş adamları ve toplumun tüm kesimi olarak üzerimize düşen görevi layığıyla yerine getirmemiz gerekiyor. Üreterek, çalışarak ülkemize ve ekonomimize katkı sağlamalıyız. Güçlü bir ekonomi, uluslararası dengelerde önemli bir faktör” dedi. Türkiye ekonomisine dair gelişmelere de değinen Erdal “Dünya piyasasında söz sahibi olabilmek adına ihracatımızı üst sıralara taşımamız gerekiyor. Bunun da yolu üretmekten geçiyor” dedi.

    Ortadoğu’nun en büyük sıkıntısı Sünni-Şii Meselesi

    Ortadoğu’da en büyük sıkıntının zamanla boy göstereceğini kaydeden Doç. Dr. Burak Küntay “Bölgede İran, Suriye, Irak, Yemen, Katar gibi birçok münferit sorun görülse de, kanaatimce bölgedeki en büyük sorun, yakın zamanda da daha net ortaya çıkacak olan İran-Suudi Arabistan çekişmesidir. Bu Sünni-Şii çekişmesi gibi görülse de, aslında Suudi Arabistan ve İran’ın bölgedeki hakimiyet gücünün mezhep kisvesi altında bir düelloya dönüşmesidir. Bu düellonun gerginliklerini Yemen’de, Irak’ta, Suriye’de gördüğümüz gibi, yakın zamanda daha da bloklara sebep olmuş şekilde dünyaya yayılmış bir noktada görmemiz olasıdır.” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.