DOLAR 32,3296
EURO 35,0452
ALTIN 2280,822
BIST 8995,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Diyabet her 90 dakikada bir 1 kişinin dünyasını karartıyor

    Diyabet her 90 dakikada bir 1 kişinin dünyasını karartıyor
    04.02.2019
    A+
    A-

    Dünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Günümüzde şeker hastalığından etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyon. Dünya genelinde şeker hastalığının istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatili hasta sayısının ise 2030 yılında 191 milyona erişeceği tahmin ediliyor. Memorial Ankara Hastanesi Göz Bölümü’nden Op. Dr. Neslihan Astam, 20-74 yaş arasındaki yetişkinlerde görme kaybının en önemli nedenlerinden olan diyabetik retinopati hakkında bilgi verdi.

    Kan şekeri seviyenizi ve göz sağlığınızı ihmal etmeyin
    Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Retinadaki bu damarların hasarı, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar. Dünyada her 90 dakikada bir 1 kişinin görme yetisini kaybetmesine sebep olan diyabetin bir sonucu olan diyabetik retinopatinin bir başka özelliği de retina yüzeyinde yeni kan damarlarının oluşmasına neden olabilmesidir. Kolayca kanayabilen bu yeni damarlar, doğru tanı konulmadığı ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilir.
    Tüm diyabet hastaları risk altında
    Her üç diyabetliden birinde diyabetik retinopati gelişmektedir. Diyabetik retinopatisi olan her üç kişiden biri de görme kaybı yaşamaktadır. Görme kaybı yaşayan hastalar depresyon, fiziksel sağlıkta bozulma, sosyal hayattan uzak kalma gibi etkilerle karşı karşıya kalırlar. Şeker hastalığı tanısı konulduğunda mutlaka göz muayenesi yapılmalı, retina normal ise muayene yılda bir tekrarlanmalıdır. Retinopati başladığında ise takip süresi 3 – 4 aylık sürelere indirilebilir. Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörlerinin başında şeker hastalığının süresi gelmektedir. Özellikle Tip 2 diyabet tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Tip 1 veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaş ile ilgili olarak artar.
    Belirtileri önemseyip, uzmana başvurun
    Giderek kötüleşen görme, ani görme kaybı, bulanık ve düzensiz görme gibi şikayetleriniz varsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Göz ağrısı ve kızarıklık, görüş alanınızda yüzen şekiller görmek de önemsenmesi gereken belirtilerdir.
    Kan şekerinin kontrol altında olması önemli bir faktördür. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi ve düşmesi, retinanın bozulmasını ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır. Gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği ve böbrek hastalığı retinopatiyi ağırlaştıran diğer faktörlerdir.
    Eğer tip 1 ya da tip 2 diyabetiniz varsa diyabetin göz etkilemesinden korunmak için en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmelisiniz. Eğer diyabete bağlı göz hastalığınız varsa daha sık kontrol edilmeniz gerekecektir. Buna ek olarak kan şekeriniz, kan basıncınız ve kan yağlarınız mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır. Sigara/tütün kullanımını da bırakmak büyük önem taşımaktadır.
    Modern tedavi yöntemleri ile önleminizi alın
    Gözde makula ödemi yoksa tedaviye gerek olmaz. Yalnızca diyabetik retinopatinin ilerlemesini önlemek için kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol değerleri kontrol altında tutulmalıdır. Retinada istenmeyen yeni damarlar oluşmuşsa tüm retinaya (görme merkezi dışında) iki ya da üç seans sürecek lazer tedavisi uygulanmalıdır. Şiddetli kanama varlığında lazer tedavisi mümkün olmadığından, göz içinde kanama başlamadan lazer tedavisi yapılmalıdır.
    Vitrektomi ameliyatı ile gözün içindeki kanama tamamen temizlenir ve aynı ameliyatta gerekli lazer tedavisi uygulanır. Bunun dışında görme noktası ya da makulada etkilenme varsa ödem için özellikle göz içi ilaç enjeksiyonları uygulanmaktadır.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.