DOLAR 32,5869
EURO 34,8399
ALTIN 2508,236
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dövizdeki yükseliş konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiledi?

    Dövizdeki yükseliş konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiledi?
    08.05.2019
    A+
    A-

    Döviz kurunda son günlerde yaşanan yükselişten konut kredisi faiz oranları nasıl etkilendi? İstanbul seçimleri konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi?

    YSK’nın 6 Mayıs’ta açıkladığı yazılı kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline ve yenileme seçiminin 23 Haziran’da yapılmasına oy çokluğu ile karar verildiği bildirdi. Dün ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevine vekaleten İstanbul Valisi Ali Yerlikaya atandı.

    Piyasalarda aylardır sürmekte olan belirsizliğe bağlı  durgunluk İstanbul seçimlerinin ertelenmesi ile tekrar uzadı. Konuya ilişkin TÜSİAD dün resmi Twitter hesabından ‘‘31 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmadan evvel vurgulamış olduğumuz gibi, kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir.’’ açıklamasında bulundu.

    Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye analisti Edward Parker, İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ekonomiyi yeniden dengeleme ve istikrara kavuşturma planında yaklaşık iki ay daha belirsizlik anlamına geldiğini belirtti.

    İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesi kararının ardından pazartesi gecesi  6.1985 seviyesine kadar çıkan dolar kuru salı sabah saat 10:35’de %1,40 primle 6.1665 seviyesinde ulaştı. 6.9530’u gören euro/TL aynı saatte %1,50 artışla 6.9190’dan işlem gördü. Sterlin/TL de 8.1420’yi test ettikten sonra %1,60 artışla ve 8.0940’ı gördü.

    İç piyasadaki gelişmelerin haricinde hafta ABD-Çin gelişmeleri ile başladı. Trump’ın Çin’e uygulanan vergileri %10’dan %25’e çıkarılabileceğini açıklaması uluslararası risk endişeleri yaratarak doların yükselmesine neden olan bir diğer etken oldu.

    Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum

    KrediPazari. com’un araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları gelişmelere rağmen haftaya sakin başladı. Haftanın ilk iki işlem gününde İNG Bank ve HalkBank konut kredisi faiz oranlarında artışa gitti. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.4’e ulaştı. En uygun tabela konut kredisi faiz oranı ise değişmeyerek %1.45 seviyesinde kadı.

    Konut Kredisi Hesaplama

    Bankalardan en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden ile 200.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksit tutarları yaklaşık 3500 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödeme miktarı ise 423.200 TL’ ye karşılık geliyor.

    Konut Kredileri Nasıl Etkilendi?

    Bankaların konut kredisi faiz oranlarını yorumlayan ekonomistler kurdaki yükselişin devam etmesi halinde konut kredisi faiz oranlarındaki artışın daha da hızlı olabileceğini aktarıyor. Konut kredisi faiz oranlarında yakın zamanda düşüş ihtimalinin mümkün görünmediği belirterek yükseliş ivmesinde seyretmesinin olası göründüğü belirtiyor.

    Nisan ayı enflasyon oranlarının düşmesi döviz kurunun bir süredir sabit seyretmesi ve denge sinyalleri ile TCMB’nin politika faizlerinin Haziran toplantısında düşme ihtimali düşünülürken, dur dalgalanmaları ve seçim belirsizliği ile ekonomik çevrelerde en yakın indirim tahmini 2019 son çeyreğine sarktı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.