DOLAR 32,324
EURO 35,1055
ALTIN 2300,216
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dünya Çimento Birliği’nin ilk genel kurulu Londra’da yapıldı

    Dünya Çimento Birliği’nin ilk genel kurulu Londra’da yapıldı
    19.12.2017
    A+
    A-

    Dünya Çimento Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emir Adıgüzel, dünya çimento talebinin, 2017 yılındaki yüzde 1’lik artışın ardından 2018 yılında da yüzde 1,5 artmasının beklendiğini söyledi.

    Adıgüzel’e göre, büyümenin büyük bir kısmı, büyüme oranının yüzde 3’ü de geçmesi beklenilen gelişmiş ülkelerden gelecek ve bu pozitif trend, önümüzdeki 5 ila 7 yıl boyunca devam edecek.

    Dünya Çimento Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emir Adıgüzel, Avrupa ve Amerika’daki gelişmiş pazarlarda yaşanan iyileşme nedeniyle global çimento talebinin pozitif bir ivmeye kavuştuğunu belirterek, “2009’dan beri özellikle gelişmiş ülkelerde çimento pazarında büyük bir talep düşüşü gözlemleniyordu. Ancak 2017’de bu trend ciddi bir değişime uğradı. Hacimler hem gelişmiş hem de yükselen pazarlarda, finansal krizden beri ilk kez artış gösteriyor” dedi. Adıgüzel, gelişmiş ülkelerdeki artan talep nedeniyle global çimento tüketiminin 2017 yılındaki yüzde 1’lik artışının ardından 2018 yılında yüzde 1,5 artış göstermesinin beklendiğini kaydetti. Dünyanın en büyük çimento pazarı olan ve şu an bir normalleşme sürecinden geçen Çin ayrı tutulduğunda bu artışın yüzde 3,3’lere kadar çıkması bekleniyor.

    Adıgüzel’e göre, büyümenin büyük bir kısmı, büyüme oranının yüzde 3’ü de geçmesi beklenilen gelişmiş ülkelerden gelecek. Bu pozitif trendin önümüzdeki 5 ila 7 yıl boyunca devam edeceği öngörülüyor.

    ABD büyümede lokomotif olacak

    Dünya Çimento Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emir Adıgüzel’e göre, uzun yıllar süren tasarruf döneminden sonra başlayan yeni projeler, altyapıya yapılan harcamadaki artışın temel sebebini oluşturuyor. ABD’nin, 2017’de yüzde 2, 2018’de ise yüzde 6 artışla büyümenin öncülerinden biri olması bekleniyor. Adıgüzel’e göre, ABD Başkanı Donald Trump, altyapı çalışmaları hakkında planladıklarının yüzde 10’unu hayata geçirirse ABD’de çok büyük bir çimento talebi doğacak.

    Diğer yandan Fransız çimento pazarında yüzde 4, Alman pazarında ise yüzde 5 oranında artış beklenirken, geçtiğimiz dönemlerde büyük bir gerileme gösteren İspanya’da yüzde 10, İtalya’da ise yüzde 1 artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Dünya çimento pazarında gözlemlenecek sıçramaya karşın, Suudi Arabistan, Rusya gibi pazarlar zorlanmaya devam edecek. Aşırı çimento üretimini kesmeye çalışan ve konut üretiminde frene basan Çin ise bu yıl olduğu gibi 2018’de de sabit kalacak.

    Türk çimento üreticileri dünya arenasında

    Dünya Çimento Birliği Genel Kurulu ve WCA Dünya Çimento Konferansı, 11-12 Aralık tarihlerinde dünyanın dört bir tarafından gelen 100’den fazla delegenin katılımıyla Londra’da gerçekleştirildi. Dünya Çimento Birliği’nin ilk Genel Kurulunda, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, OYAK Çimento Grubu, Medcem Çimento, Nuh Çimento gibi sektörün önde gelen kurum ve kuruluşları en üst düzeyde Türkiye’yi temsil etti. Dünya Çimento Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emir Adıgüzel, Türkiye çimento sektöründen gelen ilgi ve katılım nedeniyle çok memnun olduklarını belirtirken, “Küresel çimento sektöründe önemli bir yere sahip olan Türkiye çimento üreticilerinin, çimento endüstrisini dünya çapında tanıtmak ve endüstrideki en iyi uygulamaları paylaşmak için verdikleri destek büyük önem taşıyor” dedi. Genel kurulda yapılan seçimle OYAK Çimento Grubu Başkanı Suat Çalbıyık birliğin ilk yönetim kurulu üyeleri arasında yer aldı.

    Dünya Çimento Birliği, 30’u aşkın ülkeyi kapsayan üye ağı ve temsil ettiği yaklaşık 800 milyon tonluk çimento üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük uluslararası çimento birliği konumunda bulunuyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.