DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ece Zaim ve Jamie Oliver gıda israfına karşı tazeliğin tarifini yazdı

    Ece Zaim ve Jamie Oliver gıda israfına karşı tazeliğin tarifini yazdı
    14.09.2018
    A+
    A-

    Ünlü şef ve yemek tutkunu Ece Zaim, Hotpoint’in “Taze Düşünür”’ü olarak gıda israfıyla mücadelede Jamie Oliver’a katılıyor. Mutfakta genellikle israf edilen malzemelerden faydalanmak üzere verdiği tarifler ve ipuçlarıyla Ece Zaim, evlerde çöpe atılan gıdaları azaltmada tüketicilere ilham kaynağı oluyor.

    Günümüzde insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri ya kayboluyor ya da israf ediliyor. Gıda israfı son derece önemli bir küresel sorun haline gelmişken, tüketicilerin günlük gıda yolculuklarında yapabilecekleri basit ve ufak değişikliklerle, hanelerde gerçekleşen israfın önüne geçmek ise mümkün. Hotpoint ve Jamie Oliver’ın bu gerçekten hareketle başlattığı “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” projesi ile, her bir bireyin mutfağındaki gıdaların çöpe gitmemesi için uygulayabileceği ipuçları, artan ya da unutulmuş gıdaları yaratıcı dokunuşlarla yeniden değerlendiren tarifler tüketicilere sunuluyor.

    “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” kampanyasının Türkiye ayağında “Taze Düşünür” olarak yer alan ünlü şef Ece Zaim de, Türk mutfaklarında sıklıkla israf edilen malzemelerle tarifler hazırlayıp etkin ipuçları paylaşarak tüketicilere ilham kaynağı oluyor. Lezzeti ve doyuruculuğuyla tüm öğünlerin kurtarıcısı olan çılbır, Ece Zaim’in dokunuşuyla, mutfağımızda hep atık olarak düşünülen ıspanak kökleri ve bayatlamış simitten yapılan krutonlarla bambaşka bir yemeğe dönüşüyor.

    Hotpoint ve Jamie Oliver işbirliğiyle hayata geçirilen projenin “Taze Düşünür”ü olmaktan büyük heyecan duyduğunu belirten Ece Zaim, “Gıda israfının çoğunlukla süpermarketler veya restoranlarda olduğunu düşünüyoruz ama aslında evlerimizde olan israfın boyutu çok büyük ve her birimiz bu israftan sorumluyuz. Tipik olarak, kullanacağımızdan daha fazla taze gıda aldığımız, bunları bir kenarda unuttuğumuz ya da önceki öğünlerden artan yemekleri nasıl değerlendireceğimizi yeterince iyi bilmediğimiz için gıdalar çöpe gidiyor. Her ne kadar hepimiz çok fazla gıda atmadığımızı düşünsek de, ortaya dünyamız için çok olumsuz bir tablo çıkıyor. Bu yüzden, ruhuma dokunan çevre dostu içeriği ile çok anlamlı olan “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” kampanyasında Hotpoint ile birlikte çalıştığım için çok mutluyum. Proje kapsamında ben de, Türk mutfaklarında sıkça israf edilen malzemelerle tarifler hazırlayıp ipuçları paylaşıyor, tüm mutfak ve yemek tutkunlarına gıda israfıyla mücadelede destek olmak istiyorum. Dünyada ‘Turkish Eggs’ ismi ile meşhur olan Çılbır tarifimde, mutfaklarımızda ıspanağı kullanırken hep

    çöpe atılan köklerini ve bayatlamış gözden çıkarılmış olan simitleri, tarihimizde çok değerli bir yeri olan çılbır ile birleştirdim ve kendi yorumumu kattım” dedi.

    Ispanak Köklü ve Simit Kruton’lu Çılbır (4 kişilik)

    Malzemeler:

    1 adet bayat simit, küplere bölünmüş

    Ispanak için:

    30 baş ıspanak kökü (3-4 demet)

    2 yemek kaşığı zeytinyağı

    1 adet büyük soğan, piyazlık doğranmış

    1 adet kırmızı tombul biber veya 2-3 adet kapya biber, jülyen doğranmış

    Tuz&Karabiber

    1 çimdik muskat

    1 çay kaşığı toz şeker

    1 paket çam fıstık(23 g)

    Yoğurt için:

    500 g yoğurt

    200 g süzme yoğurt

    1 diş sarımsak

    Yumurta için:

    1 yemek kaşığı elma sirkesi

    1 çay kaşığı tuz

    Kaynar su

    8 adet yumurta

    Sosu için:

    1 tatlı kaşığı pul biber

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    Tarif:

    Simitleri tost makinesinde kızartın.

    Ispanak köklerini iyice yıkayın ve sirkeli suda bekletin. Üzerlerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve bu suda 2-3 dakika kadar bekletip suyunu süzün. Ispanakları buzlu su dolu bir kaseye alıp şoklayın ve böylece parlak yeşil rengini koruyun. İyice kurulayın. Tavaya zeytinyağını ekleyin, ısınınca soğanı ekleyin ve kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirin. Biberi de ekleyip 2-3 dakika kadar biberler diri kalacak şekilde pişirin. Ispanağı ekleyin. Göz kararı tuz

    karabiber, muskat ve şekeri ekleyin. Karıştırın ve ocağı kapatın. Başka bir tavada çam fıstığını kavurun ve bu karışıma ekleyin.

    Yoğurtları, sarımsak ve tuz ile iyice çırpın, servis tabaklarına bölüştürün ve dolapta bekletin. Yumurtaları hazırlamak için çelik tencereye kaynar su ekleyin ve altını en kısığa alın, gerekirse ocağı kapatın çünkü suyun pişme işlemi süresince kaynamaması gerekiyor. Sirkeyi, tuzu ekleyin. Yumurtaların önce dört tanesini teker teker kaseye kırıp nazikçe suya bırakın. 3 dakika sonra yağladığınız bir kevgirle peçete serilmiş bir tabağa çıkartın. Aynı işlemi isterseniz 2 tencerede aynı anda veya sırayla yapabilirsiniz.

    Sosu için pul biberi, tereyağı, zeytinyağını bir tavaya alın ve kızarmış simitleri ekleyin. Simitler nar gibi olana dek 2-3 dakika kadar soteleyin. Yoğurtların üzerine 2’şer adet yumurta ekleyin. Üzerlerine ıspanaklı karışımı bölüştürün. Son olarak tereyağlı krutonları gezdirin ve hemen servis edin. Afiyet olsun.

    “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” kampanyası hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hotpoint Türkiye’nin sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.