DOLAR 32,5744
EURO 34,9745
ALTIN 2421,943
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ekim ayı SAMEKS Verileri açıklandı

    Ekim ayı SAMEKS Verileri açıklandı
    31.10.2017
    A+
    A-

    Ekim ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 53,7 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu düşüşte, sanayi endeksinin 4,7 puan azalarak 52,7 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 1,8 puanlık azalışla 50,3 puana geriledi. Böylece SAMEKS, 53,7 puanlık değeriyle azalan ivmeye rağmen Ekim ayında ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, SAMEKS’in, Türkiye ekonomisindeki olumlu görünümü teyit ettiğini belirtti.

    2017 yılı Ekim ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 53,7 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu düşüşte, sanayi endeksinin 4,7 puan azalarak 52,7 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 1,8 puanlık azalışla 50,3 puana geriledi. Böylece SAMEKS, 53,7 puanlık değeriyle Ekim ayında ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti.

    Kaan: “SAMEKS Türkiye ekonomisindeki olumlu görünümü teyit etti”

    MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yılın üçüncü çeyreğini 56,5 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS için: “Son çeyreğin ilk dönemi olan Ekim ayına 53,7 seviyesiyle giriş yaparak Türkiye ekonomisindeki olumlu görünümü teyit etti. Bu dönemde Sanayi ve Hizmet Endeksi 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürerek, genel ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti.

    T.C. Merkez Bankası tarafından reel sektöre ilişkin açıklanan son veriler de SAMEKS’in olumlu görünümünü destekliyor. Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi’nin 8,5 puan artarak 109,5 puana yükselmesinin yanı sıra İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının %79,7 ile son 9 yılın zirvesine yükselmesi; Ekim ayında reel sektöre yönelik olumlu göstergeler olarak dikkat çekiyor.

    SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektörüne yönelik girdi alımlarındaki artışa işaret etmesi, Endeksin önümüzdeki dönemde 50 referans değeri üzerinde seyredeceğinin sinyalini veriyor. Bu bağlamda, Türkiye ekonomisindeki pozitif büyüme sürecinin yılın son çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

    Sanayi Endeksi 51,9 seviyesinde

    SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Ekim ayında, bir önceki aya göre 4,7 puan azalarak 52,7 seviyesine geriledi. Bu gelişmede firmaların yeni siparişlerinde meydana gelen 4,7 puanlık hız kaybı belirleyici olurken, buna bağlı olarak sektöre ilişkin üretim 5,8 puan azalarak 51,9 seviyesine geriledi.

    Hizmet Endeksi 50,3 değerinde

    SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Ekim ayında, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 50,3 değerine geriledi. İş Hacmi ve buna bağlı olarak İstihdam alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gözlenen hız kaybının en önemli belirleyicileri oldu.

    TÜRKİYE EKONOMİSİ

    2017 yılının ikinci çeyreğinde %5,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisine ilişkin Ekim ayı içerisinde açıklanan makroekonomik veriler, pozitif büyüme sürecinin yılın üçüncü çeyreğinde de sürdüğüne işaret ediyor.

    İhracat, ithalat ve dış ticaret açığı arttı

    2017 yılı Ağustos ayında toplam ihracat hacmi 2016 yılının aynı ayına göre %12,3 artarak 13,3 milyar dolar olurken, toplam ithalat hacmi de %15,3 artarak 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ağustos ayında dış ticaret açığı %22,8 artarak 5,9 milyar dolara yükseldi.

    Cari açık 27,2 Milyar Dolar

    2017 yılı Ağustos ayına ait cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ağustos ayına göre 174 milyon dolar azalarak 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılı Ocak-Ağustos döneminde cari açık ise, önceki yılın aynı dönemine göre 4,3 milyar dolar artarak 27,2 milyar dolar gerçekleşti.

    Sanayi üretimi %0,1 düştü

    Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Ağustos ayında, aylık bazda %0,1 düşüş gösterirken yıllık bazda beklentilere uygun olarak %5,2 büyümüş ve yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamları için olumlu bir görünüm arz etti.

    İşsizlik rakamları arttı

    Haziran, Temmuz ve Ağustos dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Temmuz 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre herhangi bir değişim göstermezken, geçtiğimiz aya göre ise 0,5 puan artarak %10,7 seviyesinde gerçekleşti.

    Enflasyon 11,20 puan arttı

    2017 yılı Eylül ayına ilişkin tüketici fiyatları, piyasa beklentilerine uygun şekilde, aylık bazda 0,65, yıllık bazda ise 11,20 puan arttı. Böylece yıllık enflasyonda geçtiğimiz ay başlayan artış eğilimi Eylül ayında da sürmüş oldu.

    DÜNYA EKONOMİSİ

    2017 yılı Ekim ayında küresel ekonominin gündemi; FED’in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler, Avro Bölgesi’ndeki toparlanma süreci, Çin ekonomisinde gözlenen büyüme ve IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu üzerine yoğunlaştı.

    ABD ekonomisinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme oranı %3,1 olarak açıklanırken, Eylül ayına ilişkin tüketici fiyatlarının son 8 ayın en hızlı artışını sergileyerek %2,2 seviyesinde gerçekleşmesi; FED’in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri artırdı. Yine Eylül ayına ilişkin ISM imalat sanayi ve hizmetler endekslerinin beklentileri aşması da faiz artırımı beklentilerini destekledi.

    Avro Bölgesi’nde ise öncü enflasyon verisinin Eylül ayında %1,5 seviyesinde gerçekleşmesinin yanı sıra son 10 yılın en yüksek seviyesine yükselen tüketici güven endeksi, Bölge ekonomisine ilişkin olumlu sinyal verdi. İmalat sanayi PMI endeksinde artışın sürmesi ve %9,1 ile yaklaşık 8 yılın en düşük düzeyine inen işsizlik oranları da Avro Bölgesi’ndeki toparlanma sürecinin sürdüğüne işaret etti.

    Çin ekonomisinde 2017 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme oranı, beklentilere uygun şekilde %6,8 düzeyinde olurken; hizmetler sektöründeki hızlı iyileşmenin korunduğu gözlendi. Ülkede Eylül ayına ilişkin sanayi üretiminin yıllık bazda %6,6, perakende satışların ise %10,3 oranında artarak beklentileri aşması da diğer olumlu gelişmeler oldu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.