DOLAR 32,5738
EURO 35,0189
ALTIN 2432,075
BIST 9770,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Elif Gönlüm: Çocuklarımızın hayatlarına müdahale etmeyi sevmiyoruz

    Elif Gönlüm: Çocuklarımızın hayatlarına müdahale etmeyi sevmiyoruz
    10.05.2018
    A+
    A-

    Anne olan ünlü oyuncular ve cemiyetin önde gelen isimleri, annelik duygusunu ve anne olduktan sonra hayatlarında neler değiştiğini MAG’a anlattı.
    Elif Gönlüm, “Çocuklarımızın hayatlarına müdahale etmeyi sevmiyoruz” dedi.

    Çocuklarınızı kucağınıza aldığınızda nasıl duygular yaşadınız? Annelikle birlikte hayatınızda neler değişti?

           

    Anne olmak için genç sayılabilecek bir yaşta, 25 yaşında anne oldum. Annelik, beraberinde büyük sorumluluklar getiren, sonsuz bir süreç. Eşimin ve annelerimizin büyük desteği ile tecrübesiz olduğum sürecin ilk kısmını çok güzel geçirdim. Erken yaşta anne olmak zor gibi görünse de aslında bunun avantajlı bir durum olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok daha dinç, enerjik olabiliyorsunuz, her şeyi tolere edebiliyorsunuz ve zorluklarla mücadele edebiliyorsunuz.

     

    Keremcan’ın ardından 5 yıl sonra Kerem Alp’i doğurduğumda ise tabii biraz daha olgunlaşmış ve tecrübelenmiştim. İlk oğlumda daha detaycı ve mükemmeliyetçiyken, ikinci oğlum dünyaya geldiğinde daha rahattım. Tüm bu süreçte her şeyi oluruna bırakmayı öğrendim.

     

    İki oğlumu kucağıma aldığımda da birbirinden özel ve farklı duygular yaşadım. İki oğlumun da birbirleriyle çok iyi anlaştığını ve çok uyumlu olduklarını gördükçe, şimdiye dek yaşanan tüm süreci çok iyi yönettiğimi düşünüyorum.

     

    Gelecek hedeflerinde ve meslek tercihlerinde çocuklarınız adına çizdiğiniz bir yol oldu mu? Yoksa seçimlerini hep kendilerine mi bıraktınız?

    Oğullarımızın hayatlarına müdahale etmeyi seven ebeveynler değiliz. Ben kendi annem ile babamdan da bunu gördüm, daima özgür bir çocuktum ve şimdi de bunu çocuklarıma uyguluyorum. Çocukların birer birey olduğunu, kendi seçimlerinin önemli olduğunu ve ne yapmak istediklerini kendilerinin keşfetmeleri gerektiğine inananlardanım. İyi bir aile eğitimi ile çocukların kendi yolunu bulabileceğini düşünüyorum. Bundan dolayı yönlendirmek yerine onlara destek olmayı seçiyoruz.

     

    Oğullarım kendi zevklerini ve yeteneklerini ortaya koyabilen çocuklar. Kerem Alp bile 6 yaşında olmasına rağmen ne istediğini çok iyi biliyor ve kendini çok iyi ifade ediyor. Ama tabii biz de onlarla birlikte keşfetmeye çalışıyoruz. Eğitimcilerle, onları bilen aile büyüklerimizle fikir alışverişinde bulunuyoruz ve onlara çeşitli platformlar sağlayarak deniyoruz. Örneğin, bu yöntemle, şu anda spora yetenekli olduklarını gördük. Keremcan, lisanslı olarak oynamaya başladı. Kerem Alp de babası ile oynuyor, özel çalışmalar yapıyor ama kendileri bunu sevdikleri için yapıyorlar. Yoksa biz “gel baban sporcu, sen de oynamalısın” demiyoruz.

     

    Bugüne kadar onlardan aldığınız en güzel hediye neydi?

    Onların yaptığı bir resim, yazdıkları bir güzel söz beni çok mutlu ediyor ki zaten çok büyük bir şeyler yapmalarını asla beklemiyorum. Onların bir öpücüğü bana en güzel hediye oluyor.

     

    Çocuklarınızla birlikte en çok neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?

    Çocuklarımla sohbet etmeyi çok seviyorum. Onların hayal gücünü görmeyi ve onlarla özel anlar yaşamayı seven bir anneyim. Günlük hayatta sinemaya gitmek, seyahat etmek, spor yapmak gibi aktiviteleri tabii ki birlikte yapıyoruz ve bu aktiviteler benim için çok güzel anları ifade ediyor. Ancak bunların yanı sıra onlara sorular sormayı, kişiliklerinin nasıl şekillendiğini görmeyi ve farklı fikirlerini keşfetmeyi çok seviyorum. Onları çocukmuş gibi görmüyorum, dolayısıyla sohbetimizin kısıtlı kalacağına da inanmıyorum. Bazen hepimizden daha akıllı konuşabiliyorlar ve onlarla kurduğum bu iletişim bana çok zevk veriyor. Bir de hep beraber aile büyüklerimizle vakit geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Onlar doğdu doğalı çok güçlü bir bağımız var.

     

    Annenizin sizi yetiştirirken sergilediği davranışlarla sizin çocuklarınıza karşı tutumlarınız benzer mi?

    Elbette. Farkında olmasanız da insan annesinde gördüğünü çocuğuna uyguluyor. Çok şükür ki annem bizi çok olumlu ve çok güzel yetiştirdi. Aile yönlendirmelerimin her zaman faydasını gördüm.

     

    Ailemin bana aşıladığı en önemli şeylerden biri dürüstlük oldu. Çocuklarıma da hep kendilerini iyi ifade etmelerini, açık olmalarını ve dürüst olmalarını söylerim. Büyüklerine her zaman güzel hitap etmelerini, saygılı olmalarını öğütlüyoruz. Biz öyle gördük, onlar da öyle olsun istiyoruz. Bir de hayvanlarına iyi bakıyor olmaları bizim için önemli.

     

    Sizinle iş arkadaşı olmalarını ister miydiniz?

    Yeni bir işe onlarla başlamayı tercih etmem. Anne ve babanın her zaman öncü olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı bir işe başlayıp, o işin verimli bir noktaya ulaştığını düşünürsem oğullarımın devam ettirmesini ya da onların geliştirmesini isterim.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.