DOLAR 32,5161
EURO 34,8664
ALTIN 2491,222
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    En uygun konut kredisi faiz oranı üç ayda değişti

    En uygun konut kredisi faiz oranı üç ayda değişti
    12.11.2019
    A+
    A-

    En uygun konut kredisi faiz oranı hafta başı itibariyle yaklaşık 3 ay sonra değişti. Kamu bankaları Kasım ayının ikinci haftası itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranını sunma özelliğini yitirdi.

    Merkez Bankası’nın Temmuz ayında Para Politikası Faizlerinde indirime gitmesinin hemen ardından Ağustos başından itibaren geçerli olarak Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına çekti. Kamu bankaları 11 Kasıma kadar geçen yaklaşık 3,5 aylık süreçte bankalar arasındaki en düşük konut kredisi faiz oranlarını sundu.

    Merkez Bankası’nın Ağustos ve Ekim aylarında devam eden politika faiz indirimleri sonrasında özel bankalardan faiz indirimleri devam etse de kamu bankaları konut kredisi faizlerinde değişiklik uygulamadı. Kasım ayının ikinci haftası itibariyle ise Kuveyt Türk Bankası’nın kar payı indirimi ile en düşük konut kredisi faiz oranı değişti.

     

    Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalamasının %1.41’e gerilediği hafta başı itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı Kuveyt Türk Bankası’nın kullandırdığı %0.98 kar payı oranına kadar geriledi. Banka ayrıca Kredili Hayat, BES ve 3 adet otomatik ödemeli fatura kullanıldığında konut finansmanı oranlarını %0.95’e düşürüyor.

     

    En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

    KrediPazari. com’un araştırmalarına göre en uygun konut kredisi faiz oranı olan %0.95 üzerinden 250.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 3.500 TL olurken vade sonunda masraflar dahil ödenecek toplam tutar 420.000 TL’ ye karşılık geliyor.

     

    Faiz İndirimlerinin Satışları Arttırması Bekleniyor

    Ağustos itibariyle sert düşüş sergileyen konut kredisi faizleri sonrasında kredi kullanılarak yapılan konut satışları Ağustos ayında %168 artmıştı. Faiz indirimlerinin devam ettiği Eylül ayında ise kredili konut satışları %410 oranında arttı. Söz konusu satışların yılın son aylarında daha da artarak büyümesi bekleniyor.

     

    Faiz İndirimi Otomotiv Sektörüne de Can Suyu Oldu 

    Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın başlattığı yerli üretim otomotivlerin satışında taşıt kredisi faiz oranlarını %0.49’a düşüren kampanyaya Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankalarından da destek geldi. Özel Bankaların da ciddi indirimler gösterdiği taşıt kredisi faizlerinin düşmesi ile otomotiv sektöründe de satışlar %127 arttı. Ekim ayında otomotiv ve hafif ticari araç satışları %127.5 artışla 49.075 adede çıktı.

     

    Ticari Kredi Faizleri de Düştü 

    Ticari kredi faiz oranları da sert şekilde düşmeye devam ediyor. Türk Eximbank’ın Türk lirası kredi faizlerinin ardından döviz kredilerinde de dün itibarıyla 90 baz puana varan indirime gitti.

    Ticaret Bakanı Pekcan açıklamasında “Türk Eximbank, Türk lirası kredi faizlerinin ardından döviz kredilerinde de bugün itibarıyla 90 baz puana varan indirime gitti ve değişken faiz uygulamasının yanı sıra sabit faiz imkanı sağladı. Yeni düzenlemeyle kısa vadeli döviz kredilerinde 60-75 baz puan (reeskont kredisi hariç), ihracatçılara kullandırılacak işletme sermayesi ve yatırım kredilerinde ise 50-90 baz puan aralığında faiz indirimi yapıldı. Örneğin 540 gün 3 taksitli KOBİ İhracata Hazırlık Döviz Kredisi’nde oranlar libor/euribor+3’ten, libor/euribor+2,40’a düşürüldü.” değerlendirmesinde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.