DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ertuğrul Yavuz Pala: Konut kredi faizlerinin düşürülmesi şart

    Ertuğrul Yavuz Pala: Konut kredi faizlerinin düşürülmesi şart
    20.04.2018
    A+
    A-

    TÜİK Mart ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında azalarak 110 bin 905 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 oranında azalış göstererek 32 bin 786 olarak açıklandı. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarak bin 827 oldu. 

    Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala konuyla ilgili şöyle konuştu:

    Faizler bir yandan inşaat sektörünün önünü tıkarken diğer yandan konut alıcılarına çok yüksek maliyetler getiriyor. Konuta yönelik banka kredilerine yeni bir düzenleme getirilmelidir. Bankalar bu yapılacak düzenlemeye göre kredi kullandırmalıdır. Aksi takdirde mevcut düzende bir şey değişmez. Herkesin fedakarlık yaptığı bir süreçten geçiyoruz. İnşaat maliyetleri çok yükseldi, biz konut üreticileri olarak uzun zamandır kar marjlarımızı düşürerek alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Vatandaş ise güncel faiz oranlarının etkisiyle bankaya değil müteahhide borçlanmayı tercih eder hale geldi. Son dönemlerde senetle borçlanma yönteminin devreye girdiğini görüyoruz. Ancak bunlar yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Konut sektörü sadece bizim ülkemiz için değil her ülke için öncelikli sektörlerden. Kamunun desteği elbette çok önemli. Bu durum sadece konut sektörü sorunu gibi algılanmamalı bu sorun toplumsal barışa da olumsuz yansıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.