DOLAR 32,5395
EURO 34,8919
ALTIN 2500,562
BIST 9769,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ev alırken evinizin enerji kimli belgesini kontrol edin

    Ev alırken evinizin enerji kimli belgesini kontrol edin

     

    Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER’in gelenekselleşen Anadolu Buluşmaları’nın onuncusu Manisa’da gerçekleştirildi. Yerel medya mensupları ve kanaat önderlerinin ilgi gösterdiği toplantıda ana gündem, ısı yalıtımının enerji verimliliğine katkısı ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) oldu.

    Konut satın alacak ya da kiralayacak tüketicilerin, sahte EKB düzenlemesine karşı uyarıldığı toplantıda EKB’nin sahte düzenlenmesi ya da kullanılması durumlarında karşı karşıya kalınacak hukuksal yaptırımlara ilişkin bilgi verildi.

    Dünyamızda kısıtlı olan enerji kaynaklarını daha verimli kullanarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için Türkiye’de enerji verimliliği ve tasarrufu yöntemleri konularında farkındalık oluşturmayı ana amaç olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER, Enerji Kimlik Belgesinin (EKB) önemine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

    Türkiye’nin on farklı ilinde enerji verimliliği konusunda konularını kanaat önderleri ve medya ile işbirliği halinde değerlendiren VERİMDER geleneksel “Anadolu Buluşmaları”nın onuncusunu Manisa düzenledi.

    “YENİ EVİNİZ ENERJİDE SINIFTA KALMASIN”

    VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Anadolu Buluşmaları”nın onuncusunda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile ilgili olarak: “Tüketilen enerjinin yaklaşık %40’ı binalarda kullanılmaktadır. Binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık %80’i  ısıtma ve soğutma için tüketiliyor. Isı yalıtımı ile bu tüketilen enerjide %50’ye varan tasarruf sağlanabilir. Cebinizden boşa harcanan bütçenizin yanı sıra doğaya yapılan zarar da yine israf edilen enerjiden kaynaklanıyor. Bu nedenle de binalarda ısı yalıtımı yapmak ve binalarda zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi’ne (EKB) sahip evlerde oturmak büyük önem taşıyor. Yapılaşmanın giderek arttığı ülkemizde, tüketiciler yeni ev alırken, gelecekte hem bütçesinden harcayacağı miktarı hem de içinde yaşadığı ve çocuklarına bir gelecek olarak bırakacağı çevreyi düşünmek zorunda. Bu nedenle de ev alırken ya da kiralarken, mutlaka Enerji Kimlik Belgesi(EKB)’ni sorgulayın. Binanın enerji sınıfının minimum “C” sınıfı, olmasına dikkat edin” dedi.

    SAHTE ENERJİ KİMLİK BELGESİ’NE DİKKAT!

    Birkaç ay içerisinde artık ev alım, satım ve kiraya verme işlemlerin zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) sahtelerinin de piyasada yaygın olarak yer aldığını söyleyerek tüketiciyi bu konuda uyaran Çevre Hukukçusu Avukat Arsin Demir ise toplantıda yaptığı değerlendirmede şu önemli başlıklara vurgu yaptı: “Binaların enerji ihtiyacı ile enerji tüketim sınıflandırması ve çeşitli sistemlerin birbiri ile uyumu ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi (EKB), yetkisi olmayan kurum ve kuruluşlar tarafından da sahte olarak hazırlanarak tüketiciler ile buluşturuluyor. Ancak bakanlık tarafından verilen yetki ile Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye yetkilendirilen kuruluşlar; yeni tasarlanan binalar için, binanın projelendirme çalışmalarında bulunmuş olması şartı aranmaksızın Enerji Kimlik Belgesi(EKB) Uzmanları, mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri ve son yönetmelikteki düzenlemeye göre SMM hizmetleri belgesine sahip, Etüt-Proje Sertifikasına sahip, kalibre edilmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazlarına sahip olmak gibi şartları sağlayan mimar/mühendislerde mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilir. Enerji Kimlik Belgesi’nin sahte ya da geçersiz olması durumunda iptal edilir ve yeniden belgenin temin edilmesi istenir.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.