DOLAR 32,4979
EURO 34,7338
ALTIN 2483,02
BIST 9492,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Fiyat artsa da getiri azaldı, konutta talep 2+1

    Fiyat artsa da getiri azaldı, konutta talep 2+1
    16.02.2018
    A+
    A-

    GYODER ve REIDIN’in 81 ilin tamamını kapsayan fiyat endekslerine göre, Ocak’ta satılık konutlarda bir önceki aya göre yüzde 0.85, yıllık bazda yüzde 11.74 fiyat artışı görüldü.

    GYODER ve REIDIN’in 81 ilin tamamını kapsayan fiyat endekslerine göre, Ocak’ta satılık konutlarda bir önceki aya göre yüzde 0.85, yıllık bazda yüzde 11.74 fiyat artışı görüldü. Yeni konut fiyat endeksinde de bir önceki aya göre yüzde 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.71 artış yaşandı. Ancak stok erime hızı adet bazında yüzde 3.1’e, metrekare bazında yüzde 2.8’e düştü. Buna göre, fiyatlar az da olsa yükselmeye devam ederken, satış hızı yavaşladı. Ocak ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2.11 oranında arttığı Artvin, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Kiralık endeksinde de Ocak’ta yüzde 0.26 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.46 artış gerçekleşti.
    Reelde artış yok

    REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, endeks hakkında şunları söyledi: “Ocak 2018 emlak endeksi değerleri ele alındığında, satış fiyatları için yüzde 0.85 oranında, kira değerleri içinse yüzde 0.26 oranında artış olduğu gözlemlendi. Ocak ayı TÜFE değerinin yüzde 1.02 olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, hem satış hem de kiradaki artış oranlarının reel anlamda pozitif getiri sağlamadığını söyleyebiliriz. Ülke genelindeki satış fiyat oranları incelendiğinde İstanbul ve Ankara’da reel anlamda artış gözlemlenmezken, İzmir reel olarak artış gösteren illerimiz arasındadır.”

    Talep konutta 2+1

    Endekse göre, yeni konut satışlarının yüzde 74’ünü bitmemiş konut stokları oluştururken, Ocak’ta markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 4’lük kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı ve en çok 2+1 konutlar tercih edildi. Ocak’ta İstanbul Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.37 oranında, Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.17 oranında fiyat artışı gözlendi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.