DOLAR 32,4913
EURO 34,9335
ALTIN 2434,195
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sağlıklı bir yaşam için ses yalıtımı büyük önem taşıyor

    Sağlıklı bir yaşam için ses yalıtımı büyük önem taşıyor

    Gürültü kirliliğinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalığın artırılması amacıyla her yıl Nisan ayının son çarşamba günü Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) aldığı kararla “Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Gürültü kirliliği, modern yaşamın en olumsuz yanlarından birini oluşturuyor. Uyku bozuklukları, stres, işitme kaybı ve hatta kalp hastalıkları gibi bir dizi sağlık sorununa neden olan gürültü kirliliğinin önlenmesinde ses yalıtımı önemli bir rol oynuyor. ‘Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’ dolayısıyla bir açıklama yapan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Dünya Sağlık Örgütü, gürültü kirliliğini hava kirliliğinden sonra insan ve çevre sağlığına en çok zarar veren ikinci neden olarak görüyor. Sağlıklı bir yaşam için ses yalıtımı uygulaması yaparak gürültü kirliliğini yaşam alanlarımızın dışında tutmamız büyük önem taşıyor” dedi.

    İnsanları en huzursuz eden etkenlerin başında gürültü geliyor. Uçaklar, arabalar, araç kornaları, hoparlörden yayılan sesler, mağazalardan taşan müzikler, iş makinaları derken çevresel gürültü canlılardaki stres seviyesini yükseltiyor. Özellikle büyük şehirlerde bulunanlar sağlıklarını olumsuz etkileyen çevresel gürültüyle yaşamak zorunda kalıyor. Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) 2023 yılında yayınladığı değerlendirmeye göre; AB’de en az 18 milyon kişi gürültü kaynaklı ciddi sağlık sorunu yaşıyor, 5 milyon kişi ise gürültüye bağlı olarak uyku bozukluğu çekiyor. Ayrıca uzun süreli gürültüye maruz kalmanın her yıl Avrupa’da 41 bin yeni kalp hastalığı vakası ve 11 bin erken ölüme neden olduğu tahmin ediliyor.   

    Artan nüfus, sanayileşme, teknolojide yaşanan gelişmeler ve plansız kentleşme sonucunda oluşan aşırı gürültünün insan sağlığını tehdit ettiğini belirten İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “TÜİK tarafından açıklanan 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri çalışması sonuçları; kurumsal olmayan nüfusun yüzde 19,8’inin trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştığını gösteriyor. Yapılan bilimsel araştırmalar; gürültünün insanın sadece beyin fonksiyonlarını değil tüm bedensel sistemlerini etkilediğini ortaya koyuyor. Uzun süre gürültüye maruz kalmak; dikkat bozuklukları, duyma kayıpları, kulak çınlamaları, baş ağrısı, kan basıncında yükselme, sinirlilik, yorgunluk, uyku bozuklukları, hipertansiyon, stres gibi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Fazla gürültü sağlık sorunlarının yanı sıra öğrencilerin eğitimdeki başarısına, çalışanların iş verimliliğine de olumsuz etki ediyor. Gürültü ile mücadelede gürültü çıkaran tüm sesleri minimize edecek bütüncül bir yaklaşım büyük önem taşıyor. Konutlardan okullara, hastanelerden fabrikalara tüm yaşam alanlarında doğru yapılacak bir ses yalıtımı gürültüyü dışarıda bırakarak sağlığa olumlu etki edecektir.”

    Yeni binalarda ses yalıtımı yapılması zorunlu

    Gürültü kirliliğinin azaltılması ve kontrol altına alınması için yalıtımın öneminin anlaşılması hem bireylerin sağlığı hem de toplumun genel yaşam kalitesi açısından büyük anlam taşıyor diyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “1 Haziran 2018’de yürürlüğe giren Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelikle, ses yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yönetmelik; yapı içinde oluşan TV, müzik, konuşma gibi komşulardan gelen gürültülerin yanı sıra, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültülerinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemleri içeriyor. Yönetmelik, konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsıyor. İZODER olarak bu konuda farkındalığı artırmak ve etkili çözümler sunmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.