DOLAR 32,5576
EURO 34,6886
ALTIN 2492,745
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul satış ve kiralamalarındaki döviz yasağında belirsizlik sürüyor

    Gayrimenkul satış ve kiralamalarındaki döviz yasağında belirsizlik sürüyor
    20.09.2018
    A+
    A-

    Kabul etmek gerekir ki, ülkemiz zor günler geçiriyor ve hemen her geçen gün yeni bir haberle uyanıyoruz. Türk lirasının başta dolar olmak üzere, neredeyse tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybediyor oluşuna önlemler almak ve para birimimize gereken değeri verebilmek adına birçok sektör gibi gayrimenkul sektöründe de son dönemde birçok değişiklik yapılıyor. Yapılan son değişikliklerden biri de gayrimenkulde her türlü dövizle satış ve kiralamaya son verilmesi oldu.

    Resmi Gazete’de de yayımlanan kararnameye göre Türkiye’de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını bundan sonra TL üzerinden yapacak. Eski tarihli döviz ile yapılan işlemler ise 30 gün içerisinde TL’ye çevrilecek. Aslında uzun zamandır konuşulan ama bir türlü adımlar atılamayan bu karar kulağa ilk başta çok iyi bir hareket gibi geliyor ancak bu kararda dövizin TL’ye dönüştürülmesi konusunda hangi kurun baz alınacağına dair bilgiler yer almıyor. İşte bu noktada da işin içerisine sektördeki tüm tarafları düşündüren bir belirsizlik giriyor. Bu durumda taraflardan biri memnun olurken, bir diğer memnun olmuyor. Örneğin bu kararla dövizli kiranın büyük oyuncusu olan perakendenin eli rahatlamış gözüküyor. AVM’lerde kiraların yaklaşık %70’i döviz üzerinden yapılırken, %30 kadarı TL cinsinden yapılıyor. Birçok AVM’nin şu an 2016 yılı düzeyindeki kurlardan ödeme yaptığı düşünüldüğünde, perakendeciler dövizi TL’ye çevirme konusunda bu fiyatlarda bir denge yaratılacağını düşünüyor. AVM yatırımcıları ise zaten halihazırda kur sabitlemesine gidildiğini ama bankalara olan kredi borcunun güncel kurdan ödendiğini söylüyor. Bu nedenle dönüşüm güncel kurdan yapılmazsa hem AVM’ler borç ödeme konusunda hem de bankalar borçlarını alma konusunda sıkıntıya girebilir. Kira ve satışlardan sürekli zarar etme durumunda olan ve borcunu ödeyemeyen birçok AVM kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

    AVM yatırımcıları ödeyecekleri 15 milyar doların üzerindeki borçları için nasıl bir yol izleneceğini merak ediyor ama bu konuda henüz hiçbir açıklama yok. Bazıları borçların ertelenebileceğini düşünürken bazıları da bu borcun TL’ye çevrileceğini inanıyor. Her iki taraf TL’yi destekliyor ama şartların net olmadığı bir ortamda kimse önünü göremiyor. Görüldüğü üzere bu belirsizlik çözülemezse, aslında desteklenmesi gereken ve birçok kişi tarafından olumlu karşılanan bu TL’ye değer kazandırma atağı ters tepebilir ve ciddi bir iç hasar yaratabilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.