DOLAR 32,5979
EURO 34,8122
ALTIN 2496,956
BIST 9472,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gördüğüm her derin kap benim için bir ‘obje’

    Gördüğüm her derin kap benim için bir ‘obje’
    11.11.2019
    A+
    A-

    KHUM Design kurucusu Yasemin Gazanker, bitki tasarımcısı..

    Türkiye’de bir ilk olan “Objeli Bitkilendirme”sanatını gerçekleştiriyor..

    Özel tasarımlar gerçekleştiren Yasemin Gazanker “gördüğüm her derin kap benim için bir obje. İnsanların evine bitki girmesini amaçlayarak bu işe başladım.. Yurt dışından özel alt yapı malzemeleri getirtiyorum. Bunlar hem toprağın beslenmesini hem de bitkinin çürümesine engel oluyor. Dolayısıyla bununla ilgili eğitimler de aldığım için benim için bu yöntemleri uygulamak kolay oluyor. 8-9 ay önce ilk objeli bitkimi çıkarttığım günlerde benden alışveriş yapan müşterilerimin bana telefon edip “Çok teşekkür ederim ne yaptığınızı anlamadım ama bitkiler bozulmadı” dedi. Bu da benim zaten en büyük hedefimdi. Tasarımlarım hem dekoratif dursun hem de bozulmasın istiyordum. Tasarımlarımızı uzun süre dayanıklılık testinden geçirdik. Bonzaiyi nasıl yaşatacağız, hangi kaplarda yaşar diye uzun süre çalışma yaptık. Benim zaten ondan önceki bir yılım hep testlerle geçti. Şu kapta şu yaşar mı, bu bununla yaşar mı diye sürekli çalıştım. Çünkü biz genelde dekoratif objeler kullandığımız için altı delik olmayan objelerde bitkiyi kurmaya çalışıyoruz. Burada da bitkinin su içinde toprağının bataklığa dönüşmemesi gerekiyor. Dolayısıyla onun alt drenajının iyi oluşturulması lazım, doğru toprak kullanmak lazım.

    Yani şu anda yapılan o kadar büyük hatalar var ki bazen ben botaniklerde bile yapılan yanlışları görüyorum. Mesela kaktüse normal toprak kullanılıyor. Kaktüs, kaktüs toprağıyla olduğunda daha sağlıklı yaşar ve beslenir. Bunun dışında yeşil bitkili salon bitkilerine farklı farklı topraklar kullanılıyor. Onlar bu sefer kurtlanma yapıyor. Veya büyümesini istemediğimiz bazı bitkiler var. Bunlar küçük objelere diktiğimiz ve büyümesini istemediğimiz bitkiler. Çünkü bazen bitki öyle bir büyüyor ki bir hafta sonra kabından taşıyor, tanıyamıyorsunuz. Orada da daha besini azaltılmış topraklar kullanılarak bitkinin daha yavaş büyümesini sağlıyoruz. Bunlarla ilgili çok fazla ince detaylar var.”diyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.