DOLAR 32,5707
EURO 34,9118
ALTIN 2426,465
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gürkan Hüryılmaz: Dış ticaret açığını dış ticaret fazlasına çevireceğiz

    Gürkan Hüryılmaz: Dış ticaret açığını dış ticaret fazlasına çevireceğiz
    14.12.2017
    A+
    A-

    Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği-TÜSAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Hüryılmaz, önceki yılın üçüncü çeyreğine göre bu yıl Türkiye’nin yüzde 11,1’lik büyüme oranının başarı olduğunu ancak Türkiye’nin teknolojik ürünlerde ve hammaddede yurtdışı bağımlılığının devam ettiğini söyledi. Başkan Hüryılmaz, “TÜSAYDER üyelerinin oluşturduğu 50 milyar doların üzerindeki satınalma karar gücü ile dış ticaret açığını dış ticaret fazlasına çevirmeyi hedefliyoruz” dedi.

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gayrisafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11.1 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla %24.2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu. Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği-TÜSAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Hüryılmaz, büyüme rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin yüzde 11,1’lik büyüme oranının büyük bir başarı olduğunu belirterek, “TÜSAYDER olarak, 2016 yılı verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasılayı eksi yönde %24.8 oranında etkileyen Mal ve Hizmet ithalatını ‘Milli Satınalma’ bilincini yükselterek, düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

    Türkiye “Milli Satınalma” ile büyüyor

    TÜSAYDER’in yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, sektörün milli satınalma bilincinin giderek arttığını vurgulayan Başkan Hüryılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye genelinde şirketlerin 2017 yılı için “Milli Satınalma” hedefleri %36 ile bir önceki yıla göre %21 artış gösterdi. Bu tabloya göre ülkemizdeki şirketler  ‘Milli Satınalma’ ile hem ülkemizin ekonomisinin güçlenmesi, hem tedarik riskinin azaltılması, hem de maliyet tasarruflarının artırılması için lokalizasyona daha fazla önem verecekler. Türkiye’nin 47 farklı şehrinden, 44 farklı sektörden, 1400’den fazla satınalma profesyonelinin katılımı ile yapılan Türkiye’nin en geniş kapsamlı satınalma mesleki anketine göre Türkiye’deki şirketlerin %53.4’ünün hedeflerinde yerli tedarikçi kullanım oranının artırılması yer alıyor.”

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2017 üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla verilerine göre; mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %17.2 oranında artarken, ithalatın artış oranı ihracatın altında kalmayı başararak %14.5 artış gösterdi. Aynı verilere göre;  mal ve hizmet ithalatının, gayri safi yurt içi hasıla oranı 2017 yılının ikinci çeyreğinde %1.02, üçüncü çeyreğinde %8.61 oranında azaldı. Bu şekilde mal ve hizmet ithalatının, gayri safi yurt içi hasıla oranı 2017 yılında %9.54 oranında azaldı.

    Türkiye’nin teknolojik ürünlerde ve hammaddede yurtdışı bağımlılığının devam ettiğini hatırlatan Başkan Hüryılmaz, “TÜSAYDER olarak milli üreticilerimizin ürünlerinin validasyon çalışmalarına ve milli fasondan milli global markalarımızın yaratılmasına destek oluyoruz. Önce milli üreticilerden satınalma yapılması çok önemli. TÜSAYDER, üyelerinin oluşturduğu 50 milyar USD’nin üzerindeki satınalma karar gücü ile dış ticaret açığını dış ticaret fazlasına çevirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.