DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hakan Erilkun: 2018 yılında satışlarda seyrelme bekleniyor

    Hakan Erilkun: 2018 yılında satışlarda seyrelme bekleniyor
    18.12.2017
    A+
    A-

    Gayrimenkul sektörü 2017 yılını konut kredilerindeki faiz artışının yüzde 1’lerin üstüne çıkması, enflasyon, döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve çok hızlı artan malzeme ve işçilik maliyetleriyle sonlandırmaya hazırlanırken 2018’e temkinli yaklaşıyor. Zor bir dönem geçirmesi nedeniyle bu yıl maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan sektörde fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi. Maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda bazı bölgelerde seyrelme olabileceği tahmin ediliyor.

    2018’de Fiyatlar Düşmez

    Sektöre bakıldığında sadece temmuz, ağustos, eylül aylarında inşaat maliyetleri bir önceki aya göre yüzde 22.1, işçilik ücretleri ise 11.9 oranında arttı. Satışların düşmemesi için maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan bunun yerine kar marjını kısmayı göze alan sektörde fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi, hatta enflasyondan arındırıldığında fiyatlarda bir düşüşten bahsediliyor. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, sektörün yeni yıldan itibaren maliyet kaynaklı fiyat artışına geçmesinin beklendiğini belirterek, fiyat düşmesinin mümkün olmadığını ancak paranın en değerli yatırım aracının emlak olmasından ötürü satışların pik yapmasa bile totalde çok fazla etkilenmeyeceğini, sadece belli noktalarda ve dönemlerde seyrelmeler yaşanacağını söyledi.

     

    Konut Alımında Beklemeye Geçildi

    Döviz kurundaki hızlı yükselişin insanların konut alımında beklemeye geçildiğini aktaran Hakan Erilkun, maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda Ocak sonu ve Şubat ayı rakamlarında bir miktar düşüş yaşanacağını belirtiyor. Hakan Erilkun, “Yılbaşı stok eritme döneminin Ocak ayına kadar devam eden çalışmalarının ardından fiyatlar, hammaddede dışa bağımlılık ve artan maliyetlerden ötürü yüzde 10 oranında artış gösterecek. Bu da fiyat talep dengesinde bir takım değişiklikler yaratacak. Piyasanın yeni maliyetlere entegre olup satış hızını artırması zaman alacaktır. Ancak totaldeki rakamlar yeni yılda bahar dönemi içinde toparlamış olur” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.