DOLAR 32,5732
EURO 34,9962
ALTIN 2429,609
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hakan Özelmacıklı: Yabancılara gayrimenkul satışında işlemler hızlanmalı

    Hakan Özelmacıklı: Yabancılara gayrimenkul satışında işlemler hızlanmalı
    28.05.2017
    A+
    A-

    Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yabancılara satış konusunda adımlar daha doğru atılmalı. Birçok konuda yaşanan aksaklıklar yabancıların Türkiye pazarından uzaklaşmasına neden oluyor” dedi.

    2017 yılında yabancılara satış konusunda vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti gibi yeni düzenlemeler hayata geçirildi. TÜİK verilerine göre 2016 yılında 18.391, 2017 ilk üç ayında ise 4316 konut satışı gerçekleşti. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yabancılara satış konusunda adımlar daha doğru atılmalı. Birçok konuda yaşanan aksaklıklar yabancıların Türkiye pazarından uzaklaşmasına neden oluyor” dedi.
    TÜİK verilerinin sadece tapu dairelerinde gerçekleşen konut satış sayılarını gösterdiğini dile getiren Özelmacıklı “Yabancılara satışta tapu devirlerinin gerçekleşmesi TÜİK verilerine yansımakta lakin bunun 3-4 katı kadar bir satış aslında sözleşmeli satışlardan oluşuyor. Sözleşmeli satışlar ise inşaat firmaları ve acenteler üzerinden gerçekleşiyor. Açıkçası Türkiye’de elimizde hangi illerde, hangi adetlerde satış gerçekleşiyor bu veriler mevcut değil” dedi.

    “KDV uygulamasının müşteriye izahı zor”

    Yabancılara satışlarda KDV muafiyetine de değinen Özelmacıklı “Düzenlemeye göre Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemiyorlar. Konutlarda inşaat firmaları zaten satış rakamlarında KDV dahil olarak satış yapıyorlar. Arsa rayiç değeri birçok bölgede ve kentsel dönüşüm kapsamında KDV zaten yüzde 1. İşyerleri ise yabancılar tarafından ilgi çekmiyor. Önemli olan döviz girişini de sağlamak ise, 2. El satışlarda da yabancılara tapu harcı muafiyeti getirilebilir. Bu sayede üretilmiş konutlar ve işyerlerinin pazarlanması olumlu yansıyabilir” dedi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.