DOLAR 32,324
EURO 35,1055
ALTIN 2300,216
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    “Hashtag”i yeterince tanıyor muyuz?

    “Hashtag”i yeterince tanıyor muyuz?
    30.10.2017
    A+
    A-

    Gerçekten de Hashtag nedir?

    Sosyal medyanın birçok alanını öğrenmişken, demirbaşı hakkında yeterince bilgili miyiz?

    Ya da sosyal medyada pazarlama dünyasını döndüren, kendini sözlüklere bile kabul ettiren, günlük konuşmalarda, her paylaşımda, parmak uçlarımızda yer alan “Hashtag”i yeterince tanıyor muyuz?

    Bu sorulara belki sesli gülebilirsiniz ama, siz de paylaşımlarına sık sık diyez işareti (#) serpiştirenlerden olabilirsiniz…

    Sözü fazla uzatmayalım ve bu yazımızda sizi “Hashtag”, ya da Türkçe’si “Konu Etiketleri” ile yeniden tanıştıralım.

    Küçük Bir Not: Çoğunluk onu “hashtag” olarak bilse de, satırlarımızda yabancı kelime işgalini en aza indirgemek için, ona “Konu Etiketi” diyeceğiz.
    Basit ama önemli tanımıyla başlarsak, sosyal medyada paylaşılan içerikleri kategorilemeye yarayan konu etiketleri, önüne diyez işareti (#) konularak oluşturulan bir anahtar kelime ya da anahtar kelime öbeğidir. -Anahtar kelime öbeği olarak yazılırken, kelimeler arasında boşluk bırakılmaz.-

    Peki, “Konu Etiketleri Ne Değildir?”e sevimli bir örnek verirsek, daha akılda kalıcı bir tanımla iyi bir başlangıç yapabiliriz.

    Fotoğrafımız ve kahramanlarımız gerçek karakterleri rencide etmemek adına yaratılmış birer hayal ürünüdür.

    Ve bende olduğu gibi, sizin arkadaş ya da takipçi listenizde de bu karakterlerden en az iki profil bulunur. -Karakter kelimesine de alınmayın, çünkü satırlarımız belki de tam muhatabı tarafından okunur.-

    Konu etiketlerini, ister bir arkadaşınızın arkadaşının arkadaşı, ister siz bu şekilde kullanıyor olun, bu yazıdan sonra her şey farklı olacak…

    Çünkü artık konu etiketlerinin cümle içindeki kelimeler arasına serpilmiş diyez işaretleri olmadığını;

    Konu etiketlerinin cümlelerle yaratılmadığını;

    Ya da her kelimenin bir konu etiketi olmadığını;

    Ve okumaya devam ederseniz, konu etiketlerinin bundan çok daha harika amaçları olduğunu öğrenebilirsiniz.

    Konu Etiketi Nedir?

    Konu etiketleri, sosyal ağlarda (Instagram, Twitter, Facebook… gibi) paylaştığımız metin, fotoğraf ya da video gibi içerikleri kategorilere sokmamızı sağlar.

    Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim ki, yaptığımız her paylaşımı bir kategoriye sokmak, yani her paylaşım için konu etiketi kullanmak gibi bir zorunluluğumuz da yok.

    Ama siz paylaşımlarınızın diğer profiller tarafından görülmesini istiyorsanız ya da daha basit bir tanımla, paylaşımlarımı duymayan görmeyen kalmasın diyorsanız, kendinizi, ürününüzü veya her ne yapıyorsanız onu tanıtmak için konu etiketlerini kullanabilirsiniz.

    Çok ama çok basit bir örnekle, bir ev fotoğrafı paylaşacağınızı düşünelim. Yapacağınız paylaşımın amacına göre, açıklama kısmınıza uygun bir konu etiketi/etiketleri ekleyebilirsiniz.

    Paylaşımınızın amacı fotoğraftaki evi satmaksa; #ev, #satılıkev, #villa, #satılıkvilla, #bahçeliev, #yuva, #huzur, #tatil, #yazlık… gibi seçenekler içinden #satılıkev, #satılıkvilla, #bahçeliev gibi etiketleri kullanabilirsiniz.

    Başka bir paylaşım örneği ile konu etiketlerinin nasıl çalıştığını daha iyi anlayabiliriz.

    1nasıl çalışır

    Örneğin Bozcaada’da tatile gittiğinizi düşünelim. Orada çektiğiniz güzel bir fotoğrafı “#bozcaada” etiketiyle sosyal medya hesaplarınızdan birinde paylaşabilirsiniz.

    Paylaştığınız sosyal ağda, tatil için Bozcada’yı araştıran -yani o sosyal ağın arama kutucuğunu kullanan- başka bir kullanıcı sizin fotoğrafınızdan etkilenip, aynı yere gitmeye karar verebilir.

    Ya da sadece güzel bir fotoğraf olduğunu düşünüp, beğenmekle yetinebilir.

    Eğer siz farklı yerleri sıklıkla ziyaret eden kendi çapında bir gezginseniz, konu etiketleri sayesinde paylaşımlarınızla sıkça karşılaşan bir takipçi, yeni tatil lokasyonları konusunda fikir sahibi olmak için sizi takip etmeye başlayabilir.

    Hatta paylaşımlarınızı da sık sık beğeniyorsa, kendi listesindeki takipçilere dolaylı yoldan reklamınızı yapabilir ve bu da yeni takipçiler kazanmanızı sağlayabilir.

    Yukarıdaki örneklerle anlattığımız bu harika döngüyü bir de pazarlama açısından düşünürsek, doğru kullanıldığında konu etiketlerinin size kazandırabileceklerini daha iyi anlayabilirsiniz.

    Konu etiketleri sıklıkla Twitter, Instagram, Flickr, Google+…gibi ağlarda kullanılırken nadiren de olsa, Facebook’ta da işinize yarayabilir.-Konu etiketleri Facebook’ta fazla işlevsel değildir.-

    Ancak kullanım şekli her sosyal ağa göre değişiklik gösterebilir.

    Twitter’da Konu Etiketi Nasıl Kullanılır?

    Twitter’daki konu etiketleri, genellikle konu başlığını belirtmek için kullanılır.

    Çünkü Twitter, diğer sosyal ağlarla kıyaslandığında, metne ağırlık verir ve bu nedenle kullanıcılar, konu etiketleri sayesinde neden bahsedildiğini daha rahat kavrayabilir.

    Twitter’da bir konu etiketine tıklayarak, o konu (etkinlik, özel gün, acil bir durum, gündem haberi… gibi) hakkında paylaşılan tüm tweet’leri görebilir, konudan haberdar olabilir ve sohbete dahil olmak isterseniz, bu konu etiketini içeren bir tweet yazabilirsiniz.

    Kısacası, fotoğraf ya da video paylaşılan sosyal ağlarda konu etiketlerinin amacı içeriği tanımlamakken, Twitter’da sohbet konusu üzerine odaklanılır.

    2twitter konu etiketi

    Konu etiketlerinin kullanım amacındaki büyük farkın dışında, Twitter için aşağıda sunulan tavsiyeler, diğer sosyal ağlar için de geçerlidir.

    · İlk dikkat etmeniz gereken, konu etiketi seçiminiz.

    Diğer konularla karışmaması için, Twitter’da kullanacağınız konu etiketlerini dikkatli seçmelisiniz. Başka biri, tamamen farklı bir konu için sizin seçtiğiniz etiketi kullanıyorsa, bu durum anlam karışıklığına neden olabilir.

    Yazım şekli nedeniyle de buna iyi bir örnek olarak, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın ölüm haberi için kullanılan #nowthatchersdead etiketini verebiliriz. Bu etiket birçok kullanıcı tarafından, şarkıcı “Cher”in ölüm haberi olarak yanlış anlaşılmıştır.

    · Kısa ve kullanışlı olmasının yanı sıra oluşturacağınız konu etiketinin kolay, anlaşılır ya da akılda kalıcı olması gerektiğini unutmayın. Böylece takipçiler tarafından daha kolay bulunursunuz.

    · Twitter’ın 140 karakter sınırını -Hatta 280 karakter olmak üzere- göz önünde bulundurarak, sınırlı metin alanınız için kısa konu etiketleri kullanmaya çalışın. Popüler yabancı dizi Game of Thrones için kullanılan #GameofThrones ve #GoT etiketleri bu madde için güzel bir örnek olabilir.

    · Son olarak da, Twitter için en doğru olanın tek konu etiketi kullanmak olduğunu unutmayın. Çünkü Twitter’da kullanacağınız konu etiketleri, genellikle paylaştığınız tweet’in hangi konuyla alakalı olduğunu belirtir. Ancak ve ancak, sınırları zorlamanız gereken durumlarda bu sayıyı ikiye çıkarabilirsiniz.

    Facebook ve Pinterest’te Konu Etiketi Kullanımı

    Konu etiketleri öncelikle Facebook için çok kullanışlı değildir.

    Çünkü Facebook’ta profiller vardır -Profiller, Facebook sayfalarından daha fazla sayıdadır.- ve takip yerine arkadaşlık isteği ile iletişim kurulur.
    Böylece, paylaşımlarınızı ve beraberine eklediğiniz konu etiketlerini, sadece arkadaş olduğunuz kişiler görebilir.

    Ama eğer herkese açık olarak paylaştığınız bir gönderide konu etiketi kullanırsanız ve insanların sizi takip etmesine izin veriyorsanız, gönderiniz herkese açık profilinizde ve kullandığınız konu etiketinin akışında görülebilir.

    Pinterest’te ise, konu etiketleri sadece pin açıklamasında yer alır, ama uygulama içinde işlevi yoktur.

    Pinterest, işleyişi gereği anahtar kelimelerle çalıştığı için, konu etiketlerine gerek duymaz.

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, konu etiketlerinin hem Facebook hem de Pinterest’te şimdilik fazla bir işlevi olmasa da, ileride kullanım şekli değişebilir.

    Diğer sosyal ağlarda ise, konu etiketleri siz ve markanız için harikalar yaratabilir. Tabi doğru şekilde kullanıldığında…

    1tavsiyeler

    Konu Etiketi Kullanımı için Altın Tavsiyeler

    · İlk tavsiyemiz konu etiketlerinin kullanım amacında saklı. Konu etiketleri, içeriğinizi daha fazla takipçinin görmesi için kullanılır.

    Ama önemli olan görülmeye, paylaşılmaya, beğenilmeye ve yorum yapılmaya değer içeriğe sahip olmanız. Yoksa konu etiketlerinin pazarlama çalışmalarınıza fazla bir katkısı olmayacaktır.

    · Bir konu etiketi devinim kazandığında, yani paylaşımlarda ya da aramalarda sıkça kullanıldığında popüler olur. Ama bu, en popüler konu etiketini yaratmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine kendi alanınızın popüler etiketini yaratmaya çalışın.

    ALS hastalığına dikkat çekerek, yardım toplama amacıyla kullanılan ve birçok ünlünün de dahil olarak, başından aşağı bir kova buzlu su döktüğü #IceBucketChallenge etiketi bu maddeye güzel bir örnek olabilir.

    · Sizi hedef kitlenize daha fazla yaklaştıracak özgün konu etiketleri oluşturmaya çalışın. Nokta atışı yapabilmek ve doğru hedefe ulaşabilmek için, etiketlerinizi genellemek yerine özelleştirin.

    Bebek ürünleri pazarladığınızı düşünelim. Bunun için ürün paylaşımlarınızın altına #bebek gibi genel bir konu etiketi kullanmak yerine, #cocukgiyim ya da #yenidogan gibi anahtar kelimeleri içeren konu etiketleri kullanabilirsiniz.

    · Uzun kelimeler içeren konu etiketleri kullanmayın. Bu aramayı zor ve zahmetli kılar. Çünkü konu etiketleri aranılanı kolayca bulmayı ve kullanıcıya en basit şekilde ulaşmayı sağlar. Bu yüzden kelime öbekleriyle yolu uzatıp kendinize hasret bırakmak yerine, basit, kolay ulaşılır ve arandığında orada olan olun.

    Örneğin #diyetyemektarifleri yerine #diyetyemekleri ya da #diyettarifler daha fazla içeriğe sahip etiketlerdir.

    · Paylaşımlarınızla birlikte konu etiketi sınırını zorlamayın. Bu durum için Twitter’da tavsiye edilen, paylaşım başına en ama en fazla 2 adet konu etiketiyken, Instagram’da bu sayıyı daha da arttırabilirsiniz. Yine de fazla sayıda etiket kullanmanız sizi ya spam gibi gösterir ya da nitelikli takipçiye ulaşmanızı engeller.

    · Bir Nike ya da Coca Cola değilseniz, ya da hayalleriniz var ama henüz yakınına bile yaklaşamadıysanız, marka isminizi konu etiketi olarak kullanmayın… Çünkü sosyal medyada ya da pazarlama yaptığınız alanda bilinmiyorsanız, kimse marka isminizle sizi bulmaya çalışmaz. Sizi bilen müşterileriniz zaten konu etiketlerine gerek duymadan profilinizi takip etmeyi tercih eder. Burada amaç, sizi henüz tanımayan takipçilere ulaşmak.Bunun için direkt marka isminizi kullanmak yerine, markanıza özel bir konu etiketi yaratabilirsiniz.

    Tuvalet kağıdı markası Charmin’in Twitter’da kullandığı #TweetFromTheSeat konu etiketi -yani “Oturaktan Tweet At”- yaratıcılık açısından güzel bir örnek. Bundan çıkaracağınız ders, kendinizi tanıtmak için harika bir ürüne sahip olmak zorunda değilsiniz. Biraz yaratıcılık ya da farklılık, sosyal medyada sesinizi duyurmak için yeterli.

    · Eğer uygun bir içerikle paylaşım yapabilecekseniz özel günleri, gündem konularını ya da popüler başlıkları da konu etiketi olarak kullanabilirsiniz. Genç Turkcell’in sevgililer gününe özel olarak hazırladığı ve yayınlandığı tarihte fazlasıyla popüler olan reklam kampanyası gibi. Eğer bilmiyorsanız ya da hala izlemediyseniz, #14kubat etiketiyle birçok sosyal ağda videolara ulaşabilirsiniz.

    · Araştırmak, daha iyisi için çalışmak ve sonunda da başarmak için biraz yardım alabilirsiniz. Benzer alanda pazarlama yapan rakiplerinizin kullandığı konu etiketlerine mutlaka bakın. Hatta bir adım daha ileri giderek Hashtagify, HootSuite, RiteTag… gibi, konu etiketleri konusunda yardım alabileceğiniz birçok araçtan yararlanabilirsiniz.

    · Espiri yapın. Daha önce de belittiğimiz gibi eğer uygun içeriğe sahipseniz, ya da espiri yapmaya uygun bir ürüne, veya espirinizi kaldırabilecek bir hedef kitleye, espirili konu etiketleri kullanarak farklı kategorilerde yeni takipçilerin karşısına çıkabilirsiniz.

    Örneğin bir hamburgerci olduğunuzu düşünelim. Sosyal ağ hesaplarınınızdan birinde, leziz bir hamburger fotoğrafını “#pazartesibaşlayanlarkulübü” gibi bir konu etiketiyle birlikte paylaşabilirsiniz.

    · Yardım kampanyası ya da yarışmalar düzenleyerek de yeni konu etiketleri yaratabilirsiniz.

    Ayakkabı markası TOMS’un 2015 yılında hazırladığı “Ayakkabısız Bir Gün” kampanyası ve #WithoutShoes konu etiketi bu son tavsiyemiz için çok başarılı bir örnek. Bu yardım kampanyası tüm dünyada ayakkabısı olmayan çocuklara dikkati çekmek ve her çocuğa bir çift ayakkabı hediye etmek amacıyla düzenlenmiş. Kampanyaya katılım ise çok kolay. -Katılımcıların TOMS müşterisi olmasına ya da para yardımı yapmasına bile gerek yok- Tek istenilen, Instagram kullanıcılarının 5-21 Mayıs tarihleri arasında #WithoutShoes etiketiyle çıplak ayaklı fotoğraflarını paylaşmaları olmuş. Eklenen her fotoğrafla hem 296.243 çocuk yeni bir çift ayakkabıya sahip olmuş, hem de TOMS markası prestijini arttırmış.

    Değerli vaktinizi ayırarak okuduğunuz bu uzun yazı sayesinde, umarım konu etiketlerini daha yakından tanıyabilmişsinizdir.

    Artık onları yanlış kullanan takipçilerle ister dalga geçebilir, isterseniz de içlerinden sevdiklerinize, kendi başarılı örneklerinizle doğru yolu gösterebilirsiniz…

    Kaynak:Medya Çuvalı Düşünenlerde Yasemin Uğur

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.