DOLAR 32,3287
EURO 35,0757
ALTIN 2297,002
BIST 8988,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hazır Beton faaliyeti 13 ayın en düşük değerini gördü

    Hazır Beton faaliyeti 13 ayın en düşük değerini gördü
    15.03.2018
    A+
    A-

     

    Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’ni ortaya koyan Rapor’da, Faaliyet Endeksi’nin şubat ayında gerilemeye devam etmesi inşaat faaliyetlerinin zayıflamaya başladığını gösterdi. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin en yüksek değere sahip olması sektörün hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koydu.

    Faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %1’e yakın azalması, geride bıraktığımız şubat ayının geçen yıla kıyasla hazır beton üretimi noktasında zayıf geçtiğini göstermektedir. Beklenti Endeksi’nde de, geçen yıla kıyasla benzer bir düşüş olması, beklentinin zayıf olduğunu ortaya koymaktadır. Güven Endeksi de geçen yıla kıyasla düşük görünmektedir.

    Faaliyet Endeksi düşüş gösterdi

    Hazır Beton Faaliyet Endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9’luk düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %27’si şubat ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %50 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %20 iken azaldı diyenlerin oranı da %57 olarak gerçekleşti.

    Güven Endeksi en az düşüş yaşanan endeks oldu

    Hazır Beton Güven Endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3’lük düşüş ile en az düşüş yaşanan endeks oldu. Endeks değerinin eşiğin altında kalması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %17’si yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %13 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %37’si tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

    Sektörün beklentisi geriledi

    İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin şubat ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 geriledi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %33 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %23 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %43 olarak gerçekleşti.

    Sektörümüz, inşaat işlerinin yolunda gideceğine olan inancını koruyor

    Hazır Beton Endeksi Şubat Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin şubat ayında düşüş göstermeye devam ettiğini, bu durumun 2018 yılının şubat ayında inşaat faaliyetlerindeki zayıflamaya işaret ettiğini söyledi.

    Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin en yüksek değere sahip olması, sektörün hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koyduğunu söyleyen Yavuz Işık, “Güven Endeksi, geçen ayki yükselişten sonra kısmi bir azalma göstermiştir. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin 13 ayın en düşük değerine sahip olması dikkat çekicidir. Endeksteki düşüş 4. ayına girmiştir. Şubat ayında beklenen toparlanma gerçekleşmemiştir. Mart ayı ile birlikte hissedilir bir hareketliliğin başlamaması durumunda, inşaat sektörünün durgunluğa girdiği söylenebilecektir. Bu yönüyle mart ayı göstergeleri 2018 açısından kritik önemi haizdir. Geride bıraktığımız şubat ayındaki gerileme, mevsimselliğin ötesinde bir boyuttadır. Söz konusu gerilemenin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu, mart ayı ile birlikte daha doğru bir şekilde söylenebilecektir.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.