DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hem arabuluculara hem de taraflara eğitim Medyan DRC’den

    Hem arabuluculara hem de taraflara eğitim Medyan DRC’den
    22.05.2018
    A+
    A-

    2017 yılının ilk üç ayında 70 bin olan dava sayısı, bu yılın aynı döneminde 6 bin 700’e düştü. Mahkemeye gitmeden uyuşmazlıkların sağlanması konusundaki başarı oranı ise yüzde 68 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamlar, Arabuluculuk yoluyla uyuşmazlıkların çözülmesi yolunda çok ciddi bir gelişme olduğunu, açılan dava sayının da yaklaşık yüzde 90 oranında azaldığını gösteriyor.

    Arabulucuların aradığı destek Medyan DRC… ‘Liderliğin Tapusu Bizde’ sloganıyla 2005 yılından bugüne anlaşmalı olduğu banka ve kurumların ipotek ve diğer tapu işlemlerinin operasyonlarını yürüten FU Gayrimenkul, 1,5 yıl önce Medyan DRC markası ile başladığı Arabuluculuk Destek Hizmetleri’ne bir yenisini daha ekledi. Bugüne dek Arabulucular için toplantı odası kiralama ve diğer destek hizmetleri ile Arabulucuların ve uyuşmazlık taraflarının, uluslararası standartlarda hazırlanmış ve tarafsız bir ortamda bir araya gelmesini ve anlaşmazlıklarını çözmesini sağlayan Medyan DRC ile FU, Arabuluculuk konusunda hem Arabuluculara hem de taraflara Arabuluculuk süreci ile ilintili birçok farklı konuda eğitimler vermeye başladı.Son dönemlerde gündemi yoğun olarak meşgul eden Arabuluculuk kısaca; uyuşmazlık yaşayan tarafların bir araya gelerek, her iki taraf için de kabul edilebilir ortak bir çözüme vardıkları, ‘Alternatif Uyuşmazlık Çözümü’ yöntemi olarak özetlenebilir. Arabuluculuk yoluyla 2017’den bugüne açılan dava sayılarında yüzde 90 oranında düşüş meydana gelmiş durumda. Medyan DRC markası altında Arabuluculara sunduğu çözümlerle sektöre farklı bir bakış açısı getiren FU Gayrimenkul ise, şimdi de Arabuluculuk konusunda taraflara verdiği kapsamlı eğitimler ile adından söz ettiriyor.

    Bir süre önce TBMM’de kabul edilerek yasalaşan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile çalışma hayatında yeni bir dönem başladı ve İş Mahkemeleri’nde açılacak olan; işçi-işveren ilişkisinden kaynaklı işçilik alacağı ve tazminat davaları ile işe iade talepli davalarda Arabuluculuk dava şartı haline geldi.

    Dolu: Tarafların kendileri için en iyi sonuçları almalarına destek oluyoruz

    Medyan DRC olarak bugüne kadar hizmet verdikleri firmalar ve bankalar ile yaptıkları görüşmelerde, özellikle 1.1.2018’den itibaren sürecin çok hızlı bir şekilde ilerlemesinin birtakım zorlukları da beraberinde getirdiğini söyleyen FU Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Suat Dolu, mevcut durumda arabuluculuk görüşmelerinin uygun olmayan şartlarda ve ortamlarda yapılabildiği söyledi. Arabulucuların kendi ofislerinde yaptığı görüşmelerin yanında bazı görüşmelerin arabuluculuğa tam olarak uygun olmayan mekanlarda yapıldığını gözlemlediklerini söyleyen Dolu, arabuluculuk görüşmelerinin gizlilik içerisinde ve eşitlik ilkesine uygun bir biçimde yürütülmesinin sürecin başarılı olmasında önemli bir parametre olduğunu söyledi. Bu farkındalıkla FU olarak Medyan DRC çatısı altında Arabuluculuk görüşmelerinin uluslararası standartlarda ve tamamen tarafsız bir ortamda yürütülmesine yönelik hizmetler verdiklerinin altını çizen Dolu, Medyan DRC ile sektöre farklı bir bakış açısı ve yeni bir hizmet anlayışı getirdiklerini aktardı.

    “Teori ve pratik eğitim çok önemli”

    Öte yandan yaptıkları analiz ve görüşmeler neticesinde özellikle Arabuluculuk süreci hakkında, zorunlu Arabuluculuk eğitimlerine rağmen hem arabulucuların hem de arabuluculuğun taraflarının eğitim ihtiyaçlarının devam ettiğini gözlemlediklerinin altını çizen Dolu, Medyan DRC olarak hazırladıkları eğitim programları ile bu anlamda yaşanılan problemlere de çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de Arabuluculara yönelik birçok eğitim programı bulunduğunu belirten FU Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Suat Dolu, “Aslına bakarsanız Arabulucu olabilmek için zorunlu olan eğitimlerin yanında birçok üniversite ve bireysel eğitimci tarafından verilen uzmanlık eğitimleri de bulunuyor. Biz FU olarak Medyan DRC çatısı altında arabuluculara benzer eğitim hizmetleri vermekle birlikte aynı zamanda uyuşmazlığın taraflarına yönelik eğitim programları da veriyoruz. Arabuluculuk görüşmeleri sırasında taraf vekilleri ve arabulucular olabildiği gibi, örneğin bankalarda, şube yetkilileri gibi arabuluculuk konusunda bilgi ve deneyimi göreceli olarak daha az olan kişiler de olabiliyor. Aslında, arabuluculuk görüşmelerinde, arabuluculuk sürecini birebir deneyimleyecek ve yararlanacak olan kurum ve temsilcileri doğrudan etkileniyor.  Arabuluculuk, tarafların, vekillerinin veya danışmanlarının arabuluculuk sürecinin ilkeleri ve müzakere teorileri konusunda bilgi ve beceri sahibi olduğu durumlarda daha başarılı oluyor. Bu kapsamda, Medyan DRC olarak, arabuluculuk görüşmelerine katılan taraf vekillerine sürece nasıl girileceği, nasıl hazırlık yapılacağı, görüşmelerin nasıl ilerleyeceği, tüm süreç içerisinde vekillerin ne gibi hakları olduğu, en iyi sonuçların nasıl alınacağı gibi birçok konuda rehberlik sağlamak amacıyla; içinde pratik örneklerin ve vaka çalışmalarının da yer aldığı eğitimler düzenliyoruz” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.